El PP cedeix i accepta recuperar diners no recaptats en l'amnistia fiscal

|

Ppcs 1


El Partit Popular i Ciutadans han pactat que es recuperin els 2.800 milions d'euros que es van deixar d'ingressar per l'amnistia fiscal, la creació d'un complement salarial per a les persones amb ingressos més baixos, igualar els permisos de maternitat i paternitat i reduir la tipologia dels contractes a tres, segons han informat a Europa Press fonts de la negociació que estan treballant contrarellotge amb l'objectiu de tancar un pacte global en les pròximes hores. Un acord que podrien rubricar els portaveus parlamentaris de tots dos partits una vegada que estigui conclòs.


Aquests són alguns dels acords d'entre les més de cent mesures que ja han arribat els dos partits de cara a la investidura. A més, els negociadors també han arribat a l'acord de l'elecció directa d'alcalde o a reduir les despeses de diverses institucions entre els quals es troben les diputacions provincials, encara que aquestes no se suprimiran com havia demanat Ciutadans.


Les fonts de la negociació consultades per Europa Press han explicat que els negociadors del PP han acceptat l'exigència de Ciutadans de recuperar els set punts impositius de diferència que es van deixar d'ingressar a l'amnistia fiscal que es va aprovar al març de 2012 amb l'objectiu de que els contribuents que tenien béns o fons no declarats els van aflorar. En aquell moment es va establir un tipus del 10 per cent aplicable al valor dels citats béns.


No obstant això, una decisió posterior de la Direcció General de Tributs va permetre que aquest 10 per cent s'apliqués només a la part generada en els exercicis que no havien prescrit, els quatre anteriors, mantenint l'exempció d'interessos i recàrrecs ia més deixant clar que no faria "comprovacions" aïllades del que s'havia declarat. A més, en els casos en què es pugui acreditar que els diners que s'havia aflorat havia romàs ocult des d'abans de 2008, la multa es limitaria al 10 per cent dels interessos que aquest capital hagués generat entre els anys 2008 i 2010.


Això va propiciar que el 2012 s'ingressessin 1.191 milions d'euros en lloc de la quantitat pressupostada que s'elevava a 2.500 milions en aquest exercici i això que es van aflorar béns per més de 40.000 milions en lloc dels 25.000 milions que preveia Hisenda el 2012. Això suposar que els contribuents paguessin una mitjana del 3 per cent en lloc del 10 que inicialment havia anunciat el Govern.


Ciutadans ha calculat que es van deixar d'ingressar uns 2.800 milions d'euros i ha inclòs en els seus programes electorals la recuperació d'aquests 7 punts. Per això, aquesta és una de les mesures que ha posat a sobre de la taula i que, segons fonts de la negociació, ha estat acceptada pels negociadors del PP.


AUGMENT DE DESPESA EN EDUCACIÓ I SANITAT


Ciutadans s'ha bolcat a defensar el paquet social amb el que ells van concórrer a les eleccions i per això han reclamat que es recuperi la despesa que hi havia abans de la crisi en sanitat, educació i dependència. Hi ha acord en els principis, tot i que encara s'està redactant la fórmula final i llimant algunes qüestions.


En el cas del complement salarial, la fórmula que han acordat i que s'està redactant encara és la de crear un impost negatiu, que podria suposar un xec en fer la declaració de la renda i si el contribuent compleix amb els requisits que s'estableixin, però no està tancada del tot la formulació de la mesura.


En el cas dels permisos de maternitat i paternitat, la idea és igualar i en això les dues forces polítiques estan d'acord, tot i que encara no està tancat del tot la manera en què es farà, ja que, segons les fonts consultades, això suposa un cost i cal mesurar en quant de temps podria dur-se a terme.


Els negociadors de Rivera van posar des del primer dia sobre la taula el contracte únic amb indemnització creixent en funció del temps treballat, que portaven en el seu programa electoral, però, el Partit Popular va rebutjar aquesta fórmula per entendre que hi ha sectors de l'economia espanyola en els que no encaixa com ara el del turisme, on bona part dels contractes es fan temporals. per això, el PP contraofertó plantejant reduir a tres els tipus de contracte.


Quedarien d'aquesta manera, un contracte per temps determinat o temporal, un altre seria indefinit i un tercer seria el contracte de formació.


ELECCIÓ DIRECTA D'ALCALDE


Les dues formacions també han avançat en altres assumptes com l'elecció directa d'alcalde, en el principi estan d'acord. Per a això, Ciutadans ha proposat que hi hagi dues urnes, una per escollir l'alcalde i l'altra per a l'elecció de la resta de membres de la corporació municipal.


Els de Rivera no han aconseguit que se suprimeixin les diputacions provincials, però sí s'inclourà un capítol de reducció de despeses en aquestes i altres institucions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH