Brussel·les multa a Apple amb 13.000 milions per ajudes fiscals il·legals

|

Apple2


Brussel·les ha reclamat a la multinacional nord-americana Apple que retorni 13.000 milions d'euros per avantatges fiscals rebudes a Irlanda, en determinar després d'una investigació en profunditat iniciada el 2014 que van constituir ajudes públiques il·legals.


L'Executiu comunitari ha conclòs que Irlanda va concedir avantatges fiscals il·legals a la multinacional de Tim Cook que li van permetre pagar "substancialment menys" impostos que altres empreses, un tracte "selectiu" segons Brussel·les que va atorgar un "avantatge significativa" a la companyia de la poma .


Per aquest motiu, Brussel·les ha exigit a Irlanda que recuperi un total de 13.000 milions d'euros més interessos, que corresponen al període comprès entre 2003 i 2014.


La comissària de competència, Margrethe Vestager, ha recordat que les normes comunitàries impedeixen als Estats membres concedir beneficis fiscals a empreses seleccionades. "La investigació de la Comissió va concloure que Irlanda va atorgar avantatges fiscals il·legals a Apple (...). Aquest tracte va permetre a Apple pagar una taxa efectiva de l'impost de societats de l'1% dels seus beneficis europeus en 2003 que va baixar fins al 0,005% en 2004 ".


DOS ACORDS FISCALS DES 1991


La Comissió Europea ha explicat que Irlanda i Apple van signar dos 'tax rulings' o acords fiscals: el primer el 1991, i el segon, una actualització de l'anterior, el 2007. Aquests beneficis fiscals van contribuir a reduir "significativament i artificialment" els impostos de Apple a Irlanda des 1991-2015.


Aquests 'tax rulings' van beneficiar a dues companyies que pertanyen al grup de Tim Cook (Apple International Sales i Apple Operations Europe), que venen i fabriquen productes d'Apple fora d'Amèrica a canvi de realitzar pagaments anuals a la seva matriu, que destina les quantitats al finançament de l'I+D. Aquests pagaments són deduïbles dels beneficis obtinguts per les dues a Irlanda.


A més, la investigació de Brusselles ha descobert que la major part dels beneficis de les dues eren transferits a empreses que "només existeixen en el paper" i que "no poden haver generat aquests beneficis". Els beneficis d'aquestes companyies "sobre el paper" no estaven subjectes a cap impost en un altre país.


Així, mentre que la majoria dels beneficis d'Apple es traslladaven a empreses que no pagaven per ells, la companyia de la poma només tributava una taxa efectiva d'impostos de l'1% el 2003, que es va reduir fins a arribar al 0,005% el 2014.


A tall d'exemple, segons les dades de la Comissió Europea, Apple Sales International va registrar uns beneficis d'uns 16.000 milions d'euros el 2011, dels quals, sota els termes del 'tax ruling' amb Irlanda, només 50 milions estaven subjectes a impostos, per la qual cosa únicament va tributar 10 milions d'euros (una taxa efectiva del 0,05%).


ACUSACIONS PER PART DE ESTATS UNITS


Aquest dictamen arriba sis dies després que el Departament del Tresor dels Estats Units acusés a Brusselles d'actuar com una "autoritat fiscal supranacional", arran de les investigacions contra multinacionals com Apple, Fiat o Starbucks.


La Comissió Europea va respondre que no faria una excepció amb la companyia de la poma i que les normes comunitàries impedeixen concedir avantatges fiscals a una empresa sense que estiguin disponibles per als seus competidors.


Les conclusions de Brussel·les sobre els avantatges fiscals a Apple se sumen als dictàmens que la Comissió Europea va anunciar a l'octubre de l'any passat sobre Fiat i Starbucks. En aquest moment, l'Executiu comunitari va reclamar a les dues companyies que tornessin entre 20 i 30 milions d'euros per beneficis fiscals rebuts a Luxemburg i Països Baixos, respectivament.


Al gener, la Comissió Europea va reclamar també a Bèlgica que recuperés prop de 700 milions en ajudes públiques il·legals concedides a 35 multinacionals durant els últims deu anys, a través d'un sistema que els va permetre deduir de la base de l'impost de societats dels anomenats "beneficis excessius".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH