El futur del llibre

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista


Libros2


Actualment el mercat bibliogràfic pateix, com la resta de les indústries culturals, els efectes transformadors de la revolució digital. Uns s'esquincen les vestidures mentre que profereixen plors i lamentacions per la mort del llibre; altres celebren la desaparició del paper vaticinant que qualsevol format sobre uns i zeros sempre serà preferible. La veritat és que la facturació del sector es contreu -fins a un 30% entre 2009 i 2013-, bé per l'efecte de la crisi, bé per l'efecte de l'arribada d'Internet i de la web social.


Però sembla ser que el canvi no va ser tan disruptiu, ni un nou paradigma va a substituir al tradicional. D'acord amb les conclusions del monogràfic El futur del llibre en l'era digital, inclòs en el número 104 de la revista TELOS de Fundación Telefónica, el paper coexistirà amb els formats digitals. Això implica que el paradigma digital no ha de substituir l'analògic sinó que poden conviure i complementar-se.


El que sí que sembla urgent és descobrir nous models de negoci per al sector, que podrien venir de la mà del llibre electrònic i de l'edició sota demanda. Quan parlem de llibre electrònic ens referim a alguna cosa més que els actuals formats enriquits. Es tracta d'un suport que veritablement inclogui i combini de forma integrada diferents mitjans: text, vídeos, URL, imatges ... D'altra banda, la impressió sota demanda basa el seu atractiu en l'eliminació de costos, de risc i de necessitat d'inversió que tenen les actuals tirades en òfset.


El panorama que es planteja per al sector editorial es pot resumir en diversos punts:


  • - La horitzontalització de la demanda, ja que els llibres que es venen ho fan de forma massiva mentre que la resta amb prou feines tenen moviment.
  • - Paral·lelament es produeix una polarització de la demanda editorial entre el mercat de consum de masses i els micromercats de nínxol hiperespecialitzats.
  • - Apareix la figura del prosumidor: els consumidors ara són també productors, ja que col·laboren en el disseny, creació i producció dels productes a través de comunitats virtuals, intercanviant informació, idees, etc.
  • - Internet ha canviat les pràctiques de consum d'oci cultural.
  • - La desintermediació. Nombrosos agents del sector editorial desapareixen ja que el seu paper es torna innecessari o irrellevant en l'economia digital.
  • - La horitzontalització de l'oferta i els canvis en els models de formats comercials, ja que els grans centres comercials desplacen l'oferta cap a l'estandardització i homogeneïtzació de l'exposició i el fons de productes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH