diumenge, 5 de abril de 2020

Telefónica traurà a borsa un mínim del 25% de la seva filial Telxius

|


Telefonica2


Telefónica té la intenció de treure a borsa un mínim del 25% de la seva filial d'infraestructures Telxius dins de "tres o quatre setmanes" mitjançant una col·locació accelerada, una operació en la qual la companyia assegura que no traurà als mercats més del 50% del capital amb l'objectiu de seguir mantenint el control de la filial.


"Telefónica anuncia la seva intenció de procedir a realitzar una oferta d'accions de la seva filial d'infraestructures de telecomunicacions Telxius dirigida a inversors qualificats", ha informat la companyia en un fet rellevant enviat aquest dilluns a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).


La companyia detalla que està previst que l'oferta tingui lloc durant el segon semestre del 2016, després de l'obtenció de l'aprovació per la CNMV. Telxius té la intenció de sol·licitar l'admissió a cotització de les seves accions a les borses de valors de Barcelona, Bilbao, Madrid i València, així com en el mercat continu d'aquests mercats.


Així mateix, explica que el 'free float' de Telxius serà d'almenys un 25%, mínim legal exigit per a l'admissió a cotització i, al mateix temps, permetrà a Telefónica mantenir una participació majoritària en Telxius immediatament després de la seva sortida a borsa.


En una trobada informal amb periodistes el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha explicat que la participació a la venda serà inferior al 50% de Telxius, ja que la companyia no pot cedir el control dels seus actius físics, donada la importància de les infraestructures per al seu negoci i la necessitat que mantinguin el seu valor.


Pel que fa a la participació final que es vendrà i la quantitat que esperen captar amb la sortida a borsa de Telxius, prevista inicialment per d'aquí a "tres o quatre setmanes", ha assenyalat que la companyia ja ha fet algun sondeig en el mercat, però la quantitat final dependrà de la gana inversor que trobin i del rang de preus que es fixi.


Telefónica remarca que va crear Telxius com a entitat independent amb l'objectiu de captar amb més eficàcia el valor procedent de l'ús de les infraestructures per part dels operadors per tal d'atendre el substancial creixement del trànsit de les dades de telecomunicacions previst per als propers anys.


Així mateix, informa que durant l'exercici finalitzat el 31 de desembre de 2015, els ingressos consolidats proforma de la societat van ascendir a 691 milions d'euros mentre que el seu resultat operatiu proforma abans d'amortitzacions (Oibda per les sigles en anglès) va ascendir a 323 milions d'euros.


La cartera d'actius de Telxius es compon d'al voltant de 16.000 torres de telecomunicacions sense fils mòbils situades a Espanya, Alemanya, Brasil, Perú i Xile, així com d'aproximadament 65.000 quilòmetres de línies de cable submarí de fibra òptica, dels quals 31.265 quilòmetres són propietat de Telxius, així com 71 punts de presència a 19 països.


"Telxius presenta un negoci equilibrat, caracteritzat per actius de gran qualitat exposats tant als mercats desenvolupats com a les economies emergents, tots dos amb un fort creixement de la demanda de dades", remarca.


La sortida a borsa de Telxius era una de les mesures que Telefónica contemplava per avançar en el seu pla per reduir el seu deute després del bloqueig de la Comissió Europea (CE) a la venda de la seva filial britànica O2, encara que el seu salt al mercat s'ha vist retardat per la incertesa generada als mercats per la victòria del 'Brexit' en el referèndum celebrat el passat mes de juny a Regne Unit.


DESINVERSIÓ A O2


D'altra banda, el president de Telefónica segueix estudiant desinvertir en part de la seva filial britànica O2 a finals d'aquest any o principis de 2017, bé a través d'una sortida a borsa o amb l'entrada de socis en el capital, però sempre mantenint el control de l'operadora de telefonia mòbil "de més valor del Regne Unit".


En concret, ha explicat que la companyia ja està treballant en els temes financers relacionats amb aquesta operació i la seva sortida a borsa podria tenir lloc abans que acabi l'any si es donessin les condicions adequades en els mercats, però ha afegit que el grup no té necessitat de fer-ho aquest 2016 i vendre-la "a qualsevol preu".


Així, ha remarcat, que després del veto de Brussel·les a la venda de la seva filial britànica a Hutchison per a la seva fusió amb Three tot i les nombroses contrapartides presentades pel comprador, el grup ha decidit deixar aquest procés enrere i O2 està actualment "millor dins que fos "de Telefónica.


En un fet rellevant enviat a la CNMV, Telefónica ha confirmat que està analitzant diferents alternatives estratègiques respecte a l'esmentada filial, "totes elles mantenint Telefónica la majoria accionarial", entre les que s'inclou una possible OPV d'accions, per la qual cosa ja ha iniciat els corresponents treballs preparatoris.


DIVIDEND AFIRMAT


En aquest context, Álvarez-Pallete ha assegurat que la companyia aconseguirà arribar al seu objectiu de reduir el seu deute fins 2,35 vegades l'Oibda a la fi de 2017, i així ho demostrarà "trimestre a trimestre", al mateix temps que ha reiterat el seu compromís amb el dividend de 0,75 euros per acció.


Referent a això, ha assegurat que la companyia continuarà generant més caixa en els pròxims trimestres i s'ha mostrat convençut que en la segona meitat de 2016 la xifra superarà els 3.000 milions dels sis últims mesos de 2015, el que sumat als 1.000 milions dels sis primers mesos d'aquest any, seria suficient per desemborsar tot el dividend en efectiu, fet que suposa uns 3.800 milions d'euros.


Tot i així, ha assenyalat que una altra opció és prorrogar un any més la fórmula de 'scrip dividend' un any més, el que suposaria estalviar al voltant de 1.400 milions d'euros de caixa prenent com a referència el percentatge d'accionistes que s'acollissin a l'opció de rebre part del dividend en accions l'última vegada, al voltant del 80%.


En aquest sentit, ha incidit que la reincorporació d'O2 a la comptes del grup també donarà suport a una major generació de caixa, que serà suficient per mantenir el dividend i seguir reduint el deute, i així li ho demostrarà als mercats, ja que actualment el 'yield' de la companyia no ho reflecteix.


"L'equació entre dividend, reducció de deute i inversió quadra", ha afirmat Álvarez-Pallete, que ha afegit que aquest procés no afectarà el ritme d'inversió de la companyia, que serà una mica menor atès que hi ha una menor necessitat de desplegament de fibra , i ha remarcat l'impacte positiu que tindrà la pujada prevista de l'Oibda.


Respecte a altres mesures per reduir el seu deute, ha assenyalat que Telefónica seguirà estudiant la venda d'actius no estratègics, tot i que ha descartat desfer-se en el curt termini de les seves participacions a Prisa o BBVA, i ha indicat que l'emissió de bons híbrids segueix sent una possibilitat sobre de la taula.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH