divendres, 14 de maig de 2021

La primera superilla experimental es posa en marxa al barri de Poblenou

|

Superilla


La primera superilla experimental ha arribat al barri de Poblenou de Barcelona, una iniciativa innovadora que a la llarga pretén canviar totalmente la mobilitat de la ciutat. Aquesta es troba dins de l'àmbit de la trama Cerdà i està delimitada pels carrers de Tànger, Badajoz, Pallars i Llacuna. 


Entre aquests carres es reduirà la circulació de vehicles per pacificar el trànsit i guanyar molt espai públic per als vianants i residents. D'aquesta forma, la superilla és un canvi de la manera de fer ús de la trama de carrers de Barcelona, i és un experiment que es vol seguir aplicant aviat en molts altres punts de la ciutat. 


COM FUNCIONA LA SUPERILLA?


Dins de la superilla, el trànsit que fins ara podia circular en línia recta, haurà de desviar-se i fer girs a les cruïlles en els carrers interiors per evitar que els vehicles de pas circulin dins la zona i els obligarà a tornar als carrers dels perímetres. 


A l'interior de la superilla, els cotxes aniran per un carril únic i la velocitat serà de 10 quilòmetres per hora. L'objectiu és que hi passin només els que tenen origen o destí dins la zona. Així es guanya espai per als vianants a les quatre cruïlles interiors.


Als xamfrans s'eliminen les places d'aparcament i altres usos, i és aquí per on circularan els cotxes. A la resta de la cruïlla, prop de 2.000 m2 quedaran alliberats per als vianants i altres usos ciutadans. Les places d'aparcament i de càrrega i descàrrega eliminades es desplacen als trams rectes de carrers.


PROCÉS LOGÍSTIC


Durant tot el cap de setmana s'ha desplegat un dispositiu logístic complex per canviar el sentit de circulació rodada als trams dels carrers Sancho de Ávila, Almogàvers, Ciutat de Granada i Roc Boronat que queden dins la superilla. 


També s'ha canviat tota la senyalització horitzontal i vertical i s'han senyalitzat clarament els límits de la superilla per als vehicles que s'hi acosten.


NOU MODEL DE MOBILITAT 


Les superilles són un model de mobilitat que ha estat desenvolupat des de l'Agència d'Ecologia Urbana i l'Ajuntament de Barcelona. Vol contribuir a augmentar els espais verds, disminuir els nivells de contaminació i reduir el soroll ambiental. La primera implementació del model es va fer al barri de Gràcia.


Per a Ton Salvadó, director de Model Urbà de l'Ajuntament de Barcelona, "es tracta de replantejar els usos de la ciutat, i les superilles són una tècnica per poder-ho fer. Hem de pensar i treballar de forma participativa amb veïns i veïnes per definir com s'utilitzaran aquestes noves places que faciliten les superilles". 


Aquesta primera superilla es posa a prova en una zona amb poca densitat de veïns, amb moltes empreses, la majoria tecnològiques, i carrers que no tenen un gran volum de trànsit. Les parades d'autobús que hi havia dins la superilla es traslladen als carrers perimetrals com el de Pujades. 

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH