dijous, 19 de setembre de 2019

Els Carceller (Damm) formalitzen l'acord que els lliura de la presó

|


Carceller2


Anticorrupció i defenses de Demetrio Carceller Coll, el seu fill, el president de la cervesera Damm, Demetrio Carceller Arcer i dues persones més han formalitzat a l'Audiència Nacional l'acord pel qual pagaran més de 90 milions d'euros de multa per lliurar-se de les seves penes de presó per frau fiscal i blanqueig.


Durant la vista celebrada davant un tribunal presidit per la magistrada Ángela Murillo, tots els acusats, que a més de Carceller són els seus collaboradors José Luis Serrano Florez i Gabriel I. Petrus Labayen, van reconèixer els fets i es van mostrar conformes amb els acords assolits entre les seves defenses, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, després d'això la Sala va dictar sentència 'in voce' en els mateixos termes.


Carceller Coll va arribar a l'Audiència Nacional en ambulància i va romandre en la vista en cadira de rodes, i el seu precari estat de salut es va fer palès en el moment en què la magistrada Murillo li va preguntar si coneixia els càrrecs dels que venia acusat i el acord aconseguit per la seva defensa. Malgrat això va respondre afirmativament amb el cap a les preguntes que se li van realitzar.


L'acord de conformitat suposa la substitució de les penes de presó sol·licitades per cada un dels delictes dels quals se'ls acusava -cap d'elles superava l'any de presó-, i suposa la retirada per part d'Anticorrupció dels delictes de blanqueig de capitals inicialment atribuïts als empresaris.


Així, es condemna Demetrio Carceller Coll com a autor de 13 delictes contra la Hisenda Pública -tres d'ells agravados- en relació als següents tributs: Impost de la Renda de les Persones Físiques -IRPF- dels anys 2003 a 2007; Impost contra el Patrimoni dels anys 2003 a 2007 i Impost de Successions de l'any 2006.


Al seu torn es condemna a Gabriel Pretus I. Labayen com a cooperador necessari en la comissió dels 13 delictes descrits; José Luis Serrano Florez com a cooperador necessari per la comissió de 12 dels delictes detallats- IRPF 2003 a 2009 i IP 2003 a 2007- i a Demetrio Carceller Arce com a cooperador necessari de 4 dels delictes descrits -IRPF dels anys 2007 a 2009 així com Impost del Patrimoni de l'any 2009.


QUANTITATS JA SATISFETES


Les quotes defraudades ascendeixen a un import total 24,6 milions d'euros i els interessos meritats per les mateixes 12 milions d'euros, quantitats que ja han estat satisfetes pels acusats, extrem que ha estat determinant per assolir l'acord de conformitat segons ha remarcat la Fiscalia.


A més de les quantitats esmentades s'han imposat als condemnats penes de multes per un import total de 55,6 milions d'euros, quantitat que està afermada àmpliament i que, com marca la llei, serà satisfeta una vegada es dicti la sentència i abast fermesa.


El present procés va ser incoat l'any 2009 per investigar si Demetrio Carceller Coll va simular durant els anys 2003 a 2009 la seva residència fora d'Espanya, concretament a Portugal i el Regne Unit, amb la finalitat d'eludir el pagament de les seves obligacions tributàries a Espanya i, d'altra banda, concretar i quantificar els béns, actius i patrimoni dels que pogués ser titular.


Després de la investigació practicada va aconseguir acreditar que durant el període esmentat Demetrio Carceller Coll on va residir realment va ser a Espanya, a la Comunitat de Madrid, així com que el mateix era titular d'un ingent patrimoni que tenia ocult després de diverses estructures fiduciàries configurades a través de societats radicades a tercers països considerats com a territoris 'off shore'.


Al seu torn, la investigació realitzada va permetre acreditar la participació essencial que en la comissió de la defraudació fiscal de Demetrio Carceller Coll van tenir la resta dels condemnats, raó per la qual se'ls va considerar com a cooperadors necessaris del frau fiscal comès per aquell acusant-, a cada un d'ells, d'aquells delictes en els va quedar provada la seva participació.


FETS ANTICS


L'acord de conformitat, que ha donat lloc a una reducció de les penes inicialment sollicitades, s'ha assolit valorant l'antiguitat dels fets comesos -anys 2003 a 2009-, el pagament total de les quantitats degudes pels tributs defraudats, els seus interessos i les costes del procés, així com l'assumpció de responsabilitats per tots els acusats en aquest procediment. La petició inicial de la fiscalia era de 48 anys de presó per Carceller Coll i de 14 per al seu fill.


A més, l'acord assolit reflecteix una reducció de les quotes defraudades justificada perquè, després de la presentació dels escrits d'acusació provisional pel Ministeri Fiscal i l'Advocacia de l'Estat, es van aportar per les defenses nous documents.


Aquests documents van ser analitzats pels experts de l'Agència Tributària, motivant l'elaboració per aquests en data 15 de juliol de 2016 una nova proposta de liquidació reconeixent el caràcter de guanys de part dels béns que inicialment es van adjudicar a Demetrio Carceller Coll. Conseqüentment aquests béns s'han de atribuïts a la seva esposa contra la qual no es va dirigir el present procediment penal al seu dia.


Les penes previstes en l'acord per Demetrio Carceller Coll per cadascun dels delictes comesos són de 6 mesos de presó per als tipus bàsics i 9 mesos de presó per als tipus agreujats i, per a la resta dels condemnats, de 3 mesos de presó pels tipus bàsics i 4 mesos i 15 dies de presó pels tipus agreujats si bé, aplicant el Codi Penal vigent en el moment de la comissió dels fets per ser el més favorable per als condemnats.


En no superar individualment cap d'aquestes penes l'any de presó i haver-se reparat totalment el dany causat, cadascuna d'elles ha estat substituïda per una pena de multa les quotes, atenent a la capacitat econòmica dels condemnats, han estat fixades en la quantia màxima per Demetrio Carceller Coll i Demetrio Carceller Arce i en quantia moderada per als altres dos condemnats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH