Experts alerten que el Govern aprofita la crisi per aprovar retallades ideològics

|

pobresa maig


El Govern està ignorant la pobresa i aprofita la crisi econòmica per dur a terme retallades "per ideologia". Així ho ha posat de manifest la tercera edició de l'Informe Social de la Fundació Rafael Campalans, centrat en 2015 i elaborat per una dotzena d'experts.


La portaveu del PSC al Parlament i directora de l'informe, Eva Granados, ha presentat aquest dimecres les dades en una trobada amb periodistes i, a la llum de les aportacions dels experts, ha deplorat que el Govern estigui centrat en el full de ruta independentista i "ignori i obviï" a les persones més vulnerables.


"És cínic dir que amb la independència se solucionarà tot. El Govern té l'obligació d'intervenir aquí i ara" per ajudar els ciutadans i, si no està capacitat, que deixi pas a altres que sí que ho estan, ha sentenciat, i ha explicat que l'executiu català no ha complert amb el seu compromís d'impulsar una renda garantida de ciutadania, no injecta els recursos suficients en les beques menjador i ha erosionat el sistema sanitari i el de la dependència, entre d'altres mancances.


Si bé per a la diputada socialista és cert que la Generalitat disposa de menys recursos per la crisi i les disfuncions del sistema de finançament autonòmic, "hi ha marge per intervenir si es té voluntat", com estan demostrant altres comunitats amb més problemes financers però amb governs d'esquerres, i ha posat l'exemple de la Comunitat Valenciana.


Granados, que és la responsable de l'Àrea Socioeconòmica de la Comissió Executiva del PSC, ha recordat que Catalunya està molt per sota de la mitjana europea en finançament d'aspectes clau per a l'Estat del benestar com la salut, l'educació i els serveis socials.


Els experts apunten que hi ha dos àmbits en què és urgent intervenir per abordar les necessitats socials: l'ocupació i la infància, que requereixen de més recursos econòmics però sobretot d'una planificació decidida, ambiciosa i dialogada entre tots els agents implicats.


ELS EXPERTS ANALITZEN LA SITUACIÓ


L'Informe social 2015 constata que la desigualtat s'ha aguditzat amb la crisi fins arribar a "nivells insuportables" i que afecta especialment a dones, joves, estrangers, famílies monoparentals i habitants de zones urbanes en règim de lloguer.


En un dels articles, la investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (Csic) Eloísa del Pino aprofundeix en el "biaix ideològic" que hi ha hagut en les retallades dels últims anys, i apunta que la situació econòmica s'han utilitzat com a excusa per les retallades.


Assenyala que Artur Mas a Cataunya i María Dolores de Cospedal a Castella-la Manxa han estat els presidents que més han retallat en matèria social, el que posa en evidència que molts dels tisorades han estat ideològics, cosa que també destaca l'expert Xavier Martínez Celorrio , que subratlla que Catalunya ha retallat cinc vegades més en matèria sanitària que la mitjana europea.


L'informe posa en evidència precisament les greus conseqüències en la salut mental que han tingut les retallades --més malalties i més suicidios--, i destaca l'especial impacte que hi ha hagut en els menors i joves.


Els sociòlegs Pau Marí-Klose i Albert Julià assenyalen que la pobresa infantil està concentrada territorialment i té el seu màxim exponent en els barris amb més vulnerabilitat social, en els quals cada vegada hi ha més amuntegament i infrahabitatges, i constata que hi ha "desigualtat territorial salvatge" .


L'informe també apunta la dificultat que les persones més vulnerables puguin irrompre en l'agenda política perquè la seva participació electoral és reduïda i no tendeixen a expressar-se en les urnes: "Els barris que voten menys són els que estan pitjor i tenen menys serveis" .


"ASCENSOR SOCIAL"


Granados ha assegurat que "fins 2009 l'ascensor social funcionava però en 2010 es va espatllar i ara és un descensor social", i ha dit que aquesta situació podria revertir-se amb voluntat del Govern i amb el diàleg amb els agents implicats, sense alarmisme ni demagògia.


Considera que seria necessari aplicar la "predistribució" i generar les condicions necessàries per evitar amb anticipació que la gent caigui en situacions de pobresa, potenciant instruments com el salari mínim i la capacitat de negociació entre treballadors i sindicats.



Sense comentarios

Escriu el teu comentari




No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH