dimecres, 14 de abril de 2021

Augmenta la sinistralitat laboral mortal un 76,4% a Catalunya

|

sinistralitat 1


La sinistralitat laboral mortal ha augmentat un 76,4% a Catalunya en el primer semestre de l'any 2016. Entre gener i fins al juny s'han registrat 30 accidents mortals, mentre que en el mateix període de 2015 van ser 17.


Així ho han explicat aquest divendres en roda de premsa el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta, i el director general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball, Enric Vinaixa.


D'aquesta manera, si es té en compte l'accident aeri de Germanwings, la sinistralitat laboral mortal a Catalunya s'ha reduït aquest any un 33,33%, comparant les 30 víctimes mortals d'aquest 2016 amb les 45 del primer semestre del 2015.


De les 30 morts en jornada laboral registrades fins al juny, 21 corresponen al sector serveis, cinc a la indústria, tres a la construcció i un a l'agricultura, i pel que fa a tipus d'accident, 19 víctimes van morir per causes no traumàtiques, com infarts i vessaments cerebrals, mentre que les altres 11 morts van ser per causes traumàtiques, de les quals dues van ser per accidents de trànsit.


"Recuperem llocs de treball, però no sempre la qualitat en la feina", ha lamentat Ginesta, que ha afegit que la crisi no ha servit per resoldre la xacra de la sinistralitat laboral i millorar en matèria de prevenció.


"No és un moment perquè ningú es relaxi en matèria de salut i seguretat laboral, sinó més aviat al contrari perquè com més activitat és necessària major prevenció", ha asseverat Ginesta.


I és que la sinistralitat laboral a Catalunya ha augmentat un 11,63% fins al juny, a causa principalment al repunt dels accidents lleus (45.519 casos i un increment de l'11,74%), mentre que els greus han augmentat un 1,58% , fins als 257 accidents, i els mortals han caigut un 33,33%.


263 EMPRESES REINCIDENTS


Ginesta ha lamentat el "fenomen 263", expressió amb la qual ha denominat a les 263 empreses identificades a Catalunya que donen feina a 140.000 treballadors i que han presentat sistemàticament una elevada sinistralitat en els últims sis anys i més de 12.000 accidents el 2015.


Aquestes 263 empreses representen el 0,1% de les existents a tota la comunitat catalana, però suposen el 14,8% de la sinistralitat laboral, formant part de les 1.877 empreses que la Generalitat va considerar d'alta accidentalitat l'any passat.


L'increment de la sinistralitat s'ha concentrat en empreses dels sectors de la indústria de manufactures, construcció, comerç majorista, reparació de vehicles de motor i motocicletes, transport i emmagatzematge, hostaleria, activitat administratives i serveis auxiliars.


POSSIBLES CAUSES


Ginesta ha citat com a possibles causes de l'increment de la sinistralitat la intensificació de la jornada laboral amb plantilles molt ajustades, l'increment de la contractació temporal acompanyada de falta d'experiència, el deteriorament de les condicions de treball i l'augment de desplaçaments al lloc de treball per jornades parcials.


De fet, de gener a juny els accidents de treball 'in itinere' -els que es produeixen en el trajecte d'anada o tornada del lloc de treball fora de la jornada laboral- s'han situat en 8.775, fet que suposa un 9,9 % més i el 62% dels quals estan relacionats amb accidents de trànsit.


A més, l'augment del nombre d'accidents en jornada de treball amb baixa (+ 11,63%) s'ha unit a un repunt de l'índex d'incidència de sinistralitat laboral -nombre d'accidents per cada 100.000 persones afiliades a la Seguretat Social- (+ 5,52%) entre juliol de 2015 i juny d'aquest any malgrat haver-se reduït els accidents mortals 1 32,35%.


Per fer front a aquesta problemàtica, la Generalitat s'ha reunit aquest divendres amb sindicats, patronals, associacions de mútues d'accidents de treball i serveis de prevenció per analitzar espais de coordinació i compartir informació.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH