dimarts, 14 de juliol de 2020

El Rei encoratja a l'ONU a superar els "temps difícils" en política

|

Felipe març

Rei Felip VI en la seva intervenció en l'Assemblea de l'ONU | Casa del Rei


El Rei Felip VI ha llançat un missatge de confiança en les Nacions Unides. En la seva intervenció en l'Assemblea General de l'ONU ha valorat positivament la capacitat d'Espanya i dels seus ciutadans de superar "temps difícils" i "conjuntures complexes", com les que representen en l'actualitat la incapacitat dels partits per formar Govern i la deriva independentista de Catalunya.


Així doncs, el monarca ha reconegut implícitament que Espanya està travessant un d'aquests moments. "Totes les democràcies avançades, com la nostra, travessen en algun moment de la seva història conjuntures complexes", ha dit.


"Però les superen per la fortalesa i cohesió de la seva societat, la solidesa de les seves institucions, la vigència del seu sistema de llibertats, per la seva ferma convicció en què les diferències es resolen amb voluntat d'acord dins del respecte a les regles que s'han donat ", ha continuat.


"Els espanyols -ha assegurat el Rei- sempre hem superat els temps difícils". A tall d'exemple, ha posat en valor com després d'haver estat colpejats per una dura crisi econòmica d'abast global, la societat espanyola ha demostrat una "enorme capacitat de superació".


Però no només en aquesta crisi el poble espanyol ha demostrat del que és capaç. "Al llarg de les últimes dècades ha fet seus, amb esperit constructiu, els valors del diàleg, del compromís, del sentit del deure i de la solidaritat; aquests valors són els que converteixen les nacions en referències de llibertat a tot el món i impulsen el progrés i el benestar dels seus ciutadans ", ha remarcat.


En una al·lusió més directa a la qüestió catalana, el Rei, recolzant-se en la commemoració del 400 aniversari de la mort de Cervantes, ha volgut subratllar que els espanyols saben "conviure".


"Per a nosaltres, fills de Cervantes, saber viure significa també, i sobretot, saber conviure. Doncs quan junts convivim en un marc democràtic que salvaguarda els nostres drets i llibertats -tan àrduament conquistados- amb respecte a la nostra diversitat, és quan donem el millor de nosaltres mateixos, i quan més i millor contribuïm a la pau, la seguretat i la prosperitat de la Comunitat Internacional. i així ho continuarem fent ", ha garantit el monarca.


En el seu discurs, el Rei també ha fet una crida a "combatre la desigualtat i treballar per un model econòmic que afavoreixi la prosperitat compartida i proporcioni oportunitats d'ocupació als joves i, en general, als que més han patit els efectes de la crisi durant aquests anys "." Ningú ha de quedar enrere per la nostra acció o per la nostra omissió ", ha remarcat.


"Tenim (els espanyols) de seguir impulsant la recuperació i afermar la seva continuïtat sobre bases fermes i àmplies, així com salvaguardar i millorar l'Estat del benestar i un model de creixement realment sostenible, diversificant la nostra presència exterior i, sobretot, prestant especial atenció als que més han patit i encara pateixen els efectes d'aquesta recessió ", ha insistit el cap de l'Estat.


El Rei també ha volgut parlar de la "decisiva cruïlla" en què es troba la UE, amenaçada per la irrupció de partits euròfobs i que s'enfronta a la primera sortida d'un membre del club comunitari després del triomf del 'Brexit' al Regne Unit.


Davant d'aquesta situació, el monarca ha volgut treure pit de la condició d'Espanya com a país europeista, on no han calat com en altres països els missatges euròfobs.


"Els espanyols ens sentim orgullosos de pertànyer a la UE, de la qual hem obtingut beneficis innegables ia la qual hem realitzat importants aportacions arribant a assumir no pocs sacrificis en els moments en què ha estat necessari pel bé comú europeu. Per això, en les actuals circumstàncies estem disposats a seguir en l'avantguarda del seu aprofundiment en tots els àmbits ", ha recalcat.


SUPORT A LA PAU A COLÒMBIA


Després de parlar d'Espanya i de la UE, Felipe VI s'ha referit a algunes de les prioritats d'Espanya en política exterior. Així, ha donat suport l'acord de pau a Colòmbia entre el Govern de Juan Manuel Santos i la guerrilla de les FARC, alhora que ha lamentat la ruptura de l'alto el foc a Síria i advertit que la solució a aquesta guerra no serà militar, sinó política i preservant la unitat del país.


Amb relació al contenciós del Sàhara Occidental, ha animat les parts (Marroc i el Front Polisario) a reprendre el diàleg a la recerca d'una solució definitiva al conflicte, com també ha instat la tornada a les negociacions d'israelians i palestins.


Tampoc ha obviat el Rei referir-se al contenciós de Gibraltar, "l'única colònia existent en territori europeu". Felip VI ha convidat el Regne Unit a "posar fi a aquest anacronisme amb una solució acordada que restableixi la integritat territorial d'Espanya i resulti beneficiosa per a la població de la colònia i del Camp de Gibraltar".


El monarca s'ha acomiadat demanant el suport a la candidatura d'Espanya a ingressar en el Consell de Drets Humans de l'ONU al 2018-2020 i reivindicant la feina feta per Espanya durant la seva presència com a membre no permanent en el Consell de Seguretat de l' ONU, presència que conclourà el proper mes de desembre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH