dimecres, 11 de desembre de 2019

Isidre Fainé assumeix la presidència de Gas Natural Fenosa

|

Faine4


El consell d'administració de Gas Natural Fenosa farà aquest miércpoles efectius els canvis en la seva cúpula, després de l'acord assolit la passat setmana entre els seus dos accionistes de referència Criteria Caixa i Repsol i Global Infraestructure Partners (GIP), que suposarà el nomenament de Isidre Fainé com a nou president no executiu de l'energètica, en substitució de Salvador Gabarró, que ha estat en el càrrec des d'octubre de 2004, i l'entrada com a vicepresidents no executius de Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol, i de William Woodburn, per part del fons nord-americà.


Bill Woodburn serà previsiblement la persona escollida pel fons per ocupar aquesta vicepresidència a Gas Natural Fenosa, segons han indicat fonts del mercat.


Soci fundador de GIP, Woodburn va estar 23 anys a General Electric (GE), on va ser president i conseller delegat de GE Infraestructure, i dins el fons és el soci centrat en el negoci de l'aigua, segons informa 'El Economista'.


Per la seva banda, el nomenament del president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, forma part de la profunda remodelació de l'òrgan rector del grup energètic acordada després de l'entrada al capital del fons GIP, que s'asseurà a tres representants. Criteria Caixa i Repsol aprofitaran per substituir alguns dels seus vocals.


En total, s'incorporaran sis nous consellers a un òrgan rector en el qual Criteria Caixa disposarà de quatre representants, davant de tres de Repsol i altres tres de GIP. D'acord amb el nou pacte accionarial entre els tres socis, l'entitat catalana designarà el president no executiu, mentre que la petroliera i el fons nord-americà tindran una vicepresidència no executiva cadascun.


A més de Fainé, al consell s'incorporaran, per part de Criteria, dos vocals, que són el vicepresident de l'entitat, Alejandro García-Bragado, i el director general, Marcelino Armenter. Fainé també comptarà amb l'assessorament del director general de la Fundació, Jaume Giró, qui va treballar 15 anys a Gas Natural.


Els vocals de Criteria que surten seran l'actual president de la CEOE, Joan Rosell, i Heribert Padrol, a part de Gabarró. L'entitat catalana mantindrà com a conseller dominical a Enrique Alcántara-García.


Quant als representants de Repsol, abandonaran el càrrec de consellers Antoni Brufau i Demetrio Carceller, i s'incorporarà Imaz, alhora que es mantindran Luis Suárez de Lezo i Miguel Martínez.


Aquests canvis vindran acompanyats de la designació del mateix Imaz com el vicepresident no executiu de Gas Natural Fenosa a proposta de Repsol.


A més de Woodburn, entraran en el consell d'administració de Gas Natural Fenosa com representants de GIP l'espanyol Mario Armero, actual vicepresident executiu d'Anfac i amb experiència com a expresident de General Electric Espanya o d'Ezentis, i Raj Rao, soci del fons responsable de energia.


Tots aquests canvis es produiran tot just una setmana després que Repsol i Criteria Caixa acordessin la venda d'un 20% de Gas Natural Fenosa a GIP per 3.800 milions.


FI AL PACTE PARASOCIAL


L'operació de venda posa fi al pacte parasocial per al control conjunt de Gas Natural Fenosa subscrit al gener de 2000 per Repsol i La Caixa, si bé assumiran diversos compromisos en matèria de govern corporatiu.


D'acord amb els mateixos, serà necessari obtenir majoria de dos terços en el consell d'administració per aprovar determinades decisions de rellevància.


Aquest punt de posar a GIP en igualtat de condicions amb els altres dos grans accionistes, de manera que els tres equilibrin el seu poder alhora que mantenen un caràcter independent i autònom.


La majoria reforçada de dos terços s'aplicarà a l'hora de prendre decisions sobre la compra o venda d'actius significatius i de l'aprovació del pressupost i del pla estratègic, així com de la modificació de la política de dividends.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH