ELS SOCIALISTES S'ENFRONTEN A SI MATEIXOS

Així t'hem explicat el que ha passat en el Comitè Federal del PSOE

|


Proxy 3


Després de gairebé dotze hores de Comitè Federal, Pedro Sánchez ha perdut la batalla.


El Comitè Federal ha decidit no celebrar un congrés extraordinari com a primer pas per convocar primerias en el PSOE per 132 vots a favor i 107 en contra.

Els crítics van aconseguir reunir les signatures suficients per presentar una moció de censura contra Sánchez. 


21.15- El Comitè federal segueix reunit a Ferraz.


21.05- Pedro Sánchez compareix en directe: "La decisió del Comitè Federal ha estat contrari i lògicament, com ja vaig dir ahir, jo no podia seguir. No podia fallar a la meva paraula i per això he anunciat la meva dimissió com a secretari general".


"Faig una crida als socialistes de cor, avui més que mai cal estar orgullós de militar en el PSOE. Així m'he acomiadat jo, assegurant que havia estat un orgull ser el secretari general del PSOE. La nova adreça que tingui el partit tindrà tot el meu suport lleial".


Pedro Sánchez ha volgut deixar clar que la nova adreça del PSOE comptarà amb el seu suport "lleial".


20.50- El Comitè Federal del PSOE està negociant aquesta nit la creació d'una comissió gestora que es faci càrrec del partit després de la dimissió de Pedro Sánchez.


No obstant això, es tractaria d'una gestora provisional fins a dissabte que ve, quan un nou Comitè Federal acordaria la gestora que portarà al partit fins a la celebració del congrés extraordinari.20.35- En el seu discurs de comiat, Sánchez ha apellat a la unitat del PSOE i ha argumentat que havia fet aquesta proposta perquè s'estava qüestionat la figura del secretari general, destacant que almenys "així ho ha sofert".


En segon lloc, ha explicat que la proposta tenia a veure amb la posició política, en relació a si el PSOE hauria d'intentar formar un govern alternatiu al PP, encara que desgraciadament no va ser possible l'anterior legislatura.

Pedro Sánchez ha afegit que el congrés era per dirimir aquestes dues qüestions. "I segueixo creient que ha de ser la militància qui decideixi aquestes qüestions, temps hi ha", va reblar.

Finalment ha indicat que ha estat para ell un orgull i un honor dirigir el PSOE i ha desitjat tot l'encert del món a qui li succeeixi, destacant que l'Executiva sortint servirà de manera lleial. 


20.20- Pedro Sánchez dimiteix com a secretari general del PSOE després de la derrota davant el Comitè Federal.


20.10- El Comitè Federal del PSOE ha votat. Els crítics han guanyat. A partir d'ara hi haurà una gestora al capdavant del partit i Pedro Sánchez s'haurà d'anar.


En contra de la proposta de Sánchez han votat un total de 133 membres del Comitè Federal, mentre que a favor de la iniciativa es van recollir 109 vots.


20.00- Els dos sectors enfrontats en el PSOE han arribat a un acord per votar per crida si se celebra o no un congrés extraordinari en el partit, van informar en fonts socialistes.


L'acord entre les dues parts implica, segons fonts del sector crític, que si el sector de Pedro Sanchez perd la votació, el líder socialista deixaria el seu càrrec.


El vot és a mà alçada.


19.50- La Taula del Comitè Federal ha rebutjat sotmetre a votació la moció de censura presentada pel sector crític contra el secretari general en funcions del PSOE, Pedro Sánchez, i avalada per 129 signatures.


19.45- Així estan els ànims en el exteroir de la seu del PSOE a Ferraz:19.15- Odón Elorza segueix manant tweets sobre la situació del PSOE.18.45- La moció de censura, en l'aire.

Perquè aquesta sigua avanci, necessita el suport del 20% dels acreditats com a membres del Comitè Federal.

Després, es necessita majoria absoluta perquè la moció de censura sigui aprovada.

 

Interior comite federal

Així està l'ambient a l'interior de Ferraz


18.35- Se suspèn la votació en el Comitè Federal del PSOE per les insalvables discrepàncies del sector crític a Pedro Sánchez.
18.25- L'Executiva de Pedro Sánchez ha collocat urnes davant el Comitè Federal per procedir a la votació secreta d'un congrés extraordinari.

Un pas que no ha estat acceptat pel sector crític, que ha començat parant aquest procés i, després, ha començat a recollir signatures per presentar una moció de censura al secretari general. 


18.15- José Antonio Pérez Tapias abandona la reunió del comitè federal: "El partit està trencat en aquests moments".18.00- El Comitè Federal del PSOE es prepara per votar en urna la celebració d'un congrés extraordinari.


17.45- Afins a Sánchez i crítics discrepen en tres assumptes: els 'pedristas' volen que puguin votar els membres que es mantenen en l'Executiva, i la legitimitat de la qual no coneixen els altres; que el vot sigui secret i que el que se sotmeti al Comitè Federal sigui la proposta de celebrar un congrés extraordinari.


Mentrestant, els crítics creuen que l'Executiva ja no existeix i, per tant, no pot votar; defensen que cal fer-ho a mà alçada, com es fa sempre en aquestes reunions, i que el subjecte de la votació sigui el dictamen de la Comissió de Garanties que dóna pas a una gestora.

Els dos 'bàndols' asseguren que tenen els suports suficients perquè les seves tesis triomfin. De fet, tots atribueixen als contraris el temor a perdre com a causa que es retardi la votació. 


17.30- Agents de la Policia Nacional han format un cordó al voltant de l'accés a la seu del PSOE del madrileny carrer Ferraz per protegir la sortida dels membres del Comitè Federal que han decidit abandonar l'edifici durant un nou recés del tibant conclave socialista, que s'està celebrant aquest dissabte amb una profunda divisió en el partit.


16.00- La presidenta de la Junta d'Andalusia i secretària general del PSOE-A, Susana Díaz, ha intervingut aquest dissabte en el Comitè Federal del PSOE per demanar que es voti l'informe de tres dels cinc membres de la Comissió de Garanties que proposa la constitució d'una comissió gestora.


Susana Díaz va fer una crida a la calma entre els seus companys i va plantejar que en el Comitè Federal d'avui o bé es vota el citat informe que defensa una gestora o que s'esperi al fet que la Comissió de Garanties es reuneixi oficialment i emeti un altre dictamen.


14.25- El secretari general en funcions del PSOE, Pedro Sánchez, ha pres la paraula davant el Comitè Federal del partit per proposar que es readmetin als 17 membres de la Comissió Executiva Federal del sector crític que van dimitir aquesta setmana.

Sánchez hauria proposat també que es convoqués un altre Comitè Federal.


Les paraules de Pedro Sánchez, han estat respostes pel president d'Aragó, Javier Lambán, qui li ha respost que ell ja no és secretari general. 


14.05- Els membres del Comitè Federal del PSOE que han sortit al carrer aprofitant el segon recés de la reunió han confirmat la tensió que existeix entre els partidaris del secretari general, Pedro Sánchez, i els seus crítics, sense ocultar la seva preocupació per l'ambient a la seu socialista del carrer Ferraz, davant la qual romanen desenes de manifestants.


"Estem fets xixines", ha confessat un dels 253 assistents al conclave socialista amb més divisió de les últimes dècades. Aquells que han optat per sortir de l'edifici durant l'aturada de la reunió han estat increpats pels partidaris de Pedro Sánchez, independentment de si són afins al secretari general o integren el sector crític amb l'actual adreça.


Segons abandonaven la seu socialista, la majoria d'ells han evitat fer declaracions a les desenes de periodistes amuntegats en la porta a la recerca d'informació sobre el desenvolupament del Comitè. L'única que ha respost a les preguntes dels mitjans ha estat l'ex secretària d'Estat de Funció Pública, Consuelo Rumi, assenyalant que ha vist "bé" i "tranquil" a Pedro Sánchez, encara que ha confirmat l'ambient de divisió existent.


"Estem cadascun en els nostre", ha dit Rumi, que també ha encoratjat als manifestants que repetien la consigna "No és no" en un carrer Ferraz tallada al tràfic i custodiada per agents de la Policia Nacional.


13.30- Les desenes de persones concentrades aquest dissabte front la seu socialista de Ferraz han tornat a increpar als crítics durant el recés del Comitè Federal del PSOE.


Militantes psoe 2Després de l'última aturada, alguns dels membres del Comitè han sortit al carrer provocant l'agitació dels manifestants partidaris de Pedro Sánchez apostats des de primera hora del matí al carrer Ferraz, el nombre del qual s'ha anat incrementant al llarg de la jornada, i han dirigit el seu descontentament cap a la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, que no ha abandonat la seu.

"Aquesta Susana, fora de Madrid" i "Pedro sí, Susana no" han cridat desenes de persones, que també han repetit enèrgicament la consigna "No és no" amb la qual aquest matí van ser rebuts dirigents com el diputat Eduardo Madina o el president d'Aragó, Javier Lambán, que van accedir a peu a la seu de Ferraz.

Els assistents al Comitè Federal que han abandonat l'edifici després del recés han escoltat insults com a "casta" o "traïdors", encara que no s'han produït incidents en un carrer tallat al tràfic i vigilada per agents de policia. 


13.00- La Taula ha proposat un nou recés. No s'ha establert un termini de temps per tornar a reunir-se.

Verónica Pérez, després de fer un relat del que havia ocorregut aquests dies i de l'informe de tres dels cinc membres Comitè Federal de Etica i Garanties, on es demanava la convocatòria d'una gestora, va tornar a anunciar un altre recés per falta d'acord.

Les diferències entre Veronica Pérez (partidària de Susana Díaz) i Rodolfo Llauris, vocal de la Taula i partidari de Pedro Sánchez, són molt elevades i no s'han aconseguit posar d'acord en els assumptes bàsics perquè doni començament la reunió.

Aquesta nova aturada té caràcter indefinit i que no saben en quin moment poden tornar a la sala perquè se celebri el Comitè Federal. 

12.45- Intervenció de la presidenta de la Taula del Comitè, Verónica Pérez. Hi ha 253 membres acreditats. 


12.30- L'executiva en funcions s'ha tornat a asseure, però la taula de la presidència del Comitè està buida.


L'inici del Comitè se segueix demorant a l'espera que els tres membres de la Taula, la presidenta Verónica Pérez i els vocals, Rodolfo Ares i Nuria Marín (tots dos propers a Pedro Sánchez), s'incorporin a la reunió.


12.15- Comença la reunió del Comitè Federal del PSOE. Es dirimeix si el partit convoca un congrés extraordinari o es crea una gestora.


11.50- Un altre dels temes que enfronta a les dues parts és l'ordre del dia, ja que mentre el sector de Pedro Sánchez vol que es voti la convocatòria d'un congrés extraordinari que les seves primàries se celebrarien el 23 d'octubre, els crítics, després del dictamen realitzat ahir per 3 membres de la Comissió Federal d'Ètica i Garanties desitgen que es voti la creació d'una comissió gestora.


L'ambient dins de la seu de Ferraz, on no poden accedir els mitjans de comunicació, és més tranquil que al carrer. En aquest sentit van explicar que, encara que hi ha cares tristes, hi ha respecte entre els dirigents enfrontats. 


11.40- Més de dues hores i mitjana de retard. El sector crític del PSOE exigeix que els membres de l'Executiva en funcions liderada per Pedro Sánchez no formi part del cens del Comitè Federal.


Com no reconeixen a aquesta Executiva després que dimitissin els 17 membres del sector crític, defensen que no poden estar en el Comitè Federal com si no hagués ocorregut gens i molt menys votar.

No obstant això, alguns membres de l'Executiva sortint sí podrien exercir el seu dret al vot, perquè són nats com li ocorre a Pedro Sánchez o la presidenta balear, Francina Armengol. 


11.25- Els cristalls de la seu del PSOE a Ferraz han estat tintats perquè no transcendeixi el que passa a l'interior.

Així quedaria la nova Taula: 


Comite federal antes ahora


11.10- En les portes de Ferraz, els simpatitzants de Sánchez segueixen amb el seu "No és no".

11.00- Alguns dels assistents surten de la seu del PSOE. Cap cara coneguda.


10.40- La Taula ha estat constituïda. Recés de 45 minuts.


Aquesta nova petició de temps té a veure amb les discrepàncies sobre el cens dels membres del Comitè Federal, així com l'ordre del dia de la reunió.

La Taula està presidida per Verónica Pérez, secretària general del PSOE de Sevilla i persona molt propera a la presidenta andalusa, Susana Díaz. Li acompanyen en la Taula dues vocals. 


10.42- 10.35- Tampoc es posen d'acord sobre el cens, la composició del qual serà vital davant el que es preveu una ajustada votació. Sánchez ja va dir ahir que si no tira endavant el calendari del congrés que ha proposat, dimitirà, amb el que es crearà aquesta gestora que, ha defensat el secretari general, s'abstindrà en la investidura de Mariano Rajoy. El líder del PSOE defensa, així, que el fons del debat d'avui és el vot del PSOE.

El sector crític defensa que el cens del Comitè Federal, és a dir, el nombre dels seus membres que expliquen per a una votació, és el de les persones que han acudit aquest dissabte a la cita. D'aquesta manera, no tindrien en compte als absents. 


10.25- Els membres del Comitè estan ja dins de la seu de Ferraz. En aquests moments estan discutint l'ordre del dia. Tots estan dempeus. El Comitè en si no ha començat.


10.10- Existeixen profundes discrepàncies sobre com s'ha de constituir la Taula i quin ha de ser l'ordre del dia.


10.00- L'inici del Comitè Federal es retarda. Els prop de 300 assistents debaten com s'ha de constituir el màxim òrgan de decisió del PSOE.


9.45- A la seva arribada, l'expresident del Congrés i secretari d'Acció Política del PSOE, Patxi López, ha donat un missatge de “sensatesa”, “seny” i “serenitat”. López espera que el debat d'aquest dissabte respongui als problemes de la ciutadania.


9.30- La pràctica totalitat dels membres del Comitè Federal han arribat a Ferraz. Molts dirigents han arribat escortats per miebros de seguretat.

El carrer Ferraz està tallada al tràfic per la Policia Municipal.

9.15- Continuen arribant militants i simpatitzants a les portes de la seu del PSOE. Enfront dels insults dedicats als crítics, aquests manifestants han aplaudit l'entrada dels membres de l'Executiva del qüestionat secretari general.

També al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha estat rebut amb ovacions i proclames com "Pedro, amic, el PSOE està amb tu".

Altres dirigents, com la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, lleial a Sánchez, han sofert la confusió dels increpantes, que en alguns casos no diferenciaven entre partidaris i detractors de Sánchez i han esbroncat sense distinció a tots els membres del Comitè Federal que han arribat a peu, davant la mirada dels agents de la Policia Nacional, que no han intervingut a cap moment. 


8.55- Pedro Sánchez ha arribat poc abans de les nou a Ferraz. Ha accedit pel garatge amb el cotxe. No ha fet declaracions.


MILITANTS INCREPEN ELS CRÍTICS


Diversos militants i simpatitzants socialistes han increpat i llançat insults com "traïdors" els dirigents crítics amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la seva entrada a la seu del carrer Ferraz.


Els militants s'han apostat a la seu sense fer cas la crida realitzada aquest divendres des del partit, demanant que no es acudís a protestar a Ferraz.Con crits com "No és no" han entrat a la seu socialista el diputat Eduardo Madina i el president de Aragó, Javier Lambán, que ha hagut d'accedir protegit davant una sonora esbroncada."Aneu-vos a Gènova" ha estat un altre dels crits llançats als crítics, fins i tot a partidaris de Pedro Sánchez com la presidenta de la comissió gestora del partit a Galícia, Pilar Cancella, o la secretària general del PSOE-M, Sara Hernández.


Ctqe9zzWEAAMkjG

Els manifestants, al voltant de mig centenar de persones, també han dedicat insults a la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, que ha accedit a la seu de Ferraz a primera hora del matí a l'interior d'un vehicle.


"Els barons del PSOE són la màfia", es podia llegir en el cartell que portava l'activista Lagarder Danciu, famós per reivindicar els drets dels sense sostre rebentant actes de diferents partits polítics. També ha acudit a Madrid Francisco Gómez, el militant socialista que dimecres passat es va encadenar a la seu del PSOE de Mèrida en suport a Pedro Sánchez.


"He vingut sol, conduint tota la nit, per donar suport al meu encara secretari general, a solidaritzar-me amb ell", ha explicat aquest jubilat de 68 anys, afiliat des de 1977 al partit, que ha desplegat una pancarta amb el lema: "La militància extremenya amb Pedro Sánchez ".


militants pSOE


EL COMITÈ FEDERAL NO INCLOU INTERVENCIÓ DE PEDRO SÁNCHEZ


El Comitè Federal extraordinari convocat per aquest dissabte a la Executiva "en funcions" que lidera Pedro Sánchez no incorpora en el seu ordre del dia la intervenció inicial del secretari general que dóna inici sempre a aquestes reunions i inclou únicament dos punts en la seva previsió: donar compte de les dimissions en la direcció i convocar el congrés federal extraordinari que Ferraz vol que se celebri al novembre.


La convocatòria remesa als prop de 300 membres del Comitè Federal, apareix signada per César Luena, en qualitat de "secretari d'Organització i Acció Electoral en funcions", una terminologia que la direcció ha començat a aplicar també aquest mateix divendres. Així ho ha fet en una nota cridant a la calma a la militància.


No obstant això, en el comunicat que va enviar Ferraz després de la reunió de 16 dels 18 membres de la direcció que no han dimitit, s'informava de l'acord de "la Comissió Executiva Federal del partit" per convocar la cita de dissabte i la seva proposta de calendari per al conclave de novembre.


Amb aquesta nova denominació, "en funcions", la direcció estaria reconeixent la seva situació d'interinitat fins que un nou congrés triï a la nova Executiva. Luena sí que va admetre dimecres passat, després de rebre les 17 dimissions, que aquesta nova situació obligava a obrir aquest procés congressual, encara que va defensar que la direcció tenia legitimitat per pilotar-lo.


DOS CONVOCATÒRIES I CAP VÀLIDA


Els crítics sostenen, així, que aquest dissabte hi ha dues convocatòries i cap és vàlida. La primera, la que va fer la Comissió Permanent de l'Executiva dilluns passat, abans de les dimissions, i que hauria estat substituïda per la d'ahir.


No obstant això, ja que els crítics no accepten la d'aquest dijous, en principi seguiria vigent la primera. Però tampoc li reconeixen la seva validesa, ja que no va ser aprovada pel ple de la Comissió Executiva Federal, sinó per la 'permanent', que és com es coneix a la versió reduïda d'aquest òrgan, sense els vocals.


En l'ordre del dia del dilluns sí s'incloïa com a primer punt l ' "informe del secretari general", la intervenció pública que té sempre el líder del partit abans que continuï la reunió a porta tancada amb les paraules dels membres que sollicitin parlar.


A més d'un tercer punt de "diversos", el segon era la "ratificació de l'acord de l'Executiva en relació amb la celebració del 39 Congrés Federal ordinari", amb les dates proposades per Sánchez: unes primàries el 23 d'octubre i el conclave el primer cap de setmana de desembre.


Aquesta terminologia va generar malestar al sector crític, ja que consideren que en parlar de "ratificació" s'estava donant per fet que no hi hauria debat al voltant de les dates, que han qüestionat des del primer moment.


Així les coses, els crítics asseguren que sí que aniran aquest dissabte a Ferraz, encara que no està clar com es desenvoluparà la jornada. De fet, no es descarta que es puguin recollir firmes per fer una nova convocatòria: per a això, la sollicitud hauria de ser presentada per un terç dels seus membres i aprovada per la meitat més un.


ELS CRÍTICS DONEN PER "DISSOLTA" L'EXECUTIVA


Els tres membres crítics de la Comissió d'Ètica i Garanties del PSOE consideren en l'informe que han emès que, d'acord amb els estatuts del partit, la Comissió Executiva Federal està "dissolta" després de la dimissió de la majoria dels seus membres i demanen que el Comitè Federal designi els membres d'una comissió gestora.


En l'opinió fundada el dret que els tres socialistes crítics a l'adreça de Pedro Sánchez han registrat aquesta mateixa tarda a la seu del PSOE es recull que és "convenient" que el Comitè Federal aprovi una resolució expressa designant als membres d'una comissió gestora i que a aquests se'ls donin les funcions que consideri necessari.


Recorden que les comissions gestores són una "pràctica habitual" en tots els òrgans territorials del PSOE i que han comptat amb el beneplàcit del partit en altres ocasions. "És el camí utilitzat en la nostra pràctica i que ha rebut aval de la jurisprudència per a situacions idèntiques fins a la convocatòria i celebració del congrés extraordinari en què es triï una nova executiva", recullen en el seu dictamen.


LA CONVOCATÒRIA OFICIAL IGNORA EL CONFLICTE


Referent a la decisió de la presidenta de la Comissió d'Ètica i Garanties, Isabel Celaá, de convocar aquest òrgan per a aquest dissabte, al terme del Comitè Federal, els crítics lamenten que aquesta convocatòria no inclogui cap punt referent a les qüestions que ells plantegen i denuncien que aquesta reunió es produirà amb posterioritat al Comitè i no abans, quan el que reclamen pretén contribuir a resoldre les qüestions estatutàries i contribuir a definir el camí procedimental correcte.


En la mateixa línia, retreuen que l'únic punt de l'ordre del dia sigui l'inici del procés de recollida d'avals ignorant així "la greu situació de conflicte d'interpretació de les normes del PSOE".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH