Cada dia es denuncien tres agressions sexuals a Catalunya

|


Agresionsexual


Cada dia a Catalunya es denuncien una mitjana de tres delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual --agresiones, abusos i assetjaments sexuals--, i aquests delictes han crescut un 39% a Catalunya en el primer semestre d'aquest any, respecte al mateix període de l'any anterior, segons dades de la Conselleria d'Interior de la Generalitat recollides per Europa Press.

En xifres absolutes, es van produir 643 delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual en els sis primers mesos de 2016, enfront dels 462 de 2015; i la xifra de víctimes en el primer semestre va ser de 582, enfront de les 513 del 2015, fet que suposa un 13% més; d'aquestes, la gran majoria té menys de 30 anys.

En una entrevista d'Europa Press, la cap del Gabinet de Seguretat de la Conselleria d'Interior, Maria Àngels Vila, ha explicat que aquest repunt es deu al fet que hi ha més casos però també al fet que es denuncia més perquè cada vegada és menor el nivell de tolerància de les dones a la violència sexual.

Ha explicat que, en qualsevol cas, hi ha una gran xifra oculta, ja que només es denuncien un 26% dels casos, i que gran part de la violència la pateixen els joves, la qual cosa demostra que el masclisme persisteix, tot i que va evolucionant: "Ara els missatges són més subtils".

"La problemàtica continua entre els joves i es va sofisticant", ha alertat, pel que una de les principals actuacions del departament són les xerrades a les escoles per sensibilitzar i donar informació sobre quins comportaments són intolerables.

MÉS PROCESSOS JUDICIALS


Si es té en compte els casos que arriben als tribunals, els processos judicials per agressions sexuals, assetjaments i abusos a Catalunya van créixer un 45,61% el 2015 respecte a 2014, passant de 171 processos a 249, segons la Memòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).


A l'Hospital Clínic, que centralitza l'atenció a la ciutat de Barcelona de les agressions sexuals greus --amb penetración-- a persones adultes, en el que va de 2016 --fins al 25 de setembre-- s'han atès 207 casos, mentre que en tot 2015 van assistir 248 casos.

En una entrevista d'Europa Press, el coordinador de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere del Clínic, el doctor Manel Santiñá, ha constatat la "tendència creixent" de les agressions sexuals en els últims anys, i considera que tenen un origen cultural i no només és una conducta d'homes trastornats.

"L'agressor és fruit de la nostra cultura, del que transmetem en els valors, de la perpetuació de valors masclistes, de l'educació rebuda a l'escola, en la família, de la televisió, i de la relació amb les dones", ha reflexionat.

40% A CASA I 25% AL CARRER


La majoria de les víctimes ateses al Clínic són dones joves, de menys de 36 anys, l'agressor en un 65% és una persona desconeguda, i si es té en compte el lloc de l'agressió, en un 40% és en el domicili , el 25% en via pública, el 10% en discoteques, el 5% a l'escala de casa i un altre 5% en un vehicle.


Les agressions sexuals greus es denuncien en un 75%, i les que no denuncien és perquè són turistes que tornen al seu país i renuncien a emprendre un procediment, o perquè l'agressor és un familiar o persona propera, ha explicat el doctor, que puntualitza que sempre que atenen un d'aquests casos fan una comunicació al jutjat de guàrdia per si vol emprendre accions d'ofici.

El debat sobre les agressions sexuals a dones i les polítiques públiques per combatre-s'ha tornat a obrir després de la denúncia pública de la regidora de la CUP de Barcelona Maria Rovira, que va lamentar l'atenció rebuda posteriorment tant per part dels Mossos d'Esquadra com als jutjats.

Des Interior, asseguren que cada any centenars d'agents reben formació especialitzada sobre com actuar davant denúncies per delictes sexuals, i animen a les dones al fet que, si són víctimes d'una agressió, acudeixin a les comissaries que estan obertes les 24 hores i on rebran informació i atenció especialitzada.

En ciutats com Barcelona o Tarragona s'han llançat campanyes de sensibilització sobre les agressions sexuals, i en tres dies, una carpa instal·lada durant les festes de la Mercè de la capital catalana va recollir una denúncia d'una menor per una agressió en grup, tres agressions sexuals i més de 500 consultes informatives.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH