Els petits Ajuntaments davant la modernitat i l'Administració electrònica

Alejandro de Diego Gómez

Secretari d'Administració Local.


tramitacion


Arriba la tardor i amb la caiguda de la fulla ve també la caiguda del paper en l'Administració amb l'entrada en vigor de la nova Llei de procediment administratiu, que introdueix l'adaptació de la seva forma d'actuació al context històric i la realitat social actual, transformant en digital dit procediment.


La tramitació electrònica ha de constituir l'actuació habitual de l'Administració perquè una Administració sense papers no només és més eficaç i eficient en estalviar costos a ciutadans i empreses, sinó també reforça les garanties dels interessats, facilitant el compliment de les obligacions de transparència, a més de la impossibilitat de "traspapelar" un document electrònic.


Una de les grans novetats, i amb ella un dels grans reptes per als petits municipis, és l'haver de disposar d'un registre electrònic que permeti als interessats comunicar digitalment amb l'Ajuntament, tenint-a l'abast de la mà a través d'un ordinador , un tablet o un smartphone. És clar que per aconseguir-ho cal tenir capacitat per respondre a aquests reptes, que ja són realitats perquè es tracta de les necessitats dels ciutadans del Segle XXI. I aquí han de jugar un paper importantíssim les diputacions provincials, que tenen una gran oportunitat de demostrar, davant les crítiques abocades sobre elles, que realment tenen un paper molt important a fer i que estan disposades a fer-ho, fonamentalment, a través de quatre vies:


1.- Col·laborar en l'adaptació normativa que han de realitzar els ajuntaments per al compliment de les noves disposicions.


2.- Garantir als municipis de menys de 1.000 habitants la prestació dels serveis de Secretaria, tenint en compte les noves funcions encomanades a aquests Funcionaris en matèria d'Administració electrònica.


3.- Assistir als municipis en matèria de programari i maquinari, dotant-los d'equipaments i aplicacions informàtiques així com assessorament i ajuda tant per a la seva adhesió a les plataformes i registres establerts per l'Administració de l'Estat com posteriorment, i fins al correcte funcionament dels seus seus electròniques, gestors d'expedients, interconnexió de registres, arxius, etc. mitjançant assistència i assessorament per personal especialitzat.


4.- Formar el personal de les entitats locals per al correcte funcionament de l'Administració electrònica així com realitzar campanyes tant de difusió com de formació dels ciutadans per al coneixement i maneig d'aquests nous instruments que han de marcar un abans i un després en les relacions amb el seu Ajuntament, sobretot tenint en compte que tots acabaran tenint una interfície molt similar, de manera que apresos en l'accés a les seus electròniques municipals haurien de ser capaços de relacionar-se amb la resta d'Administracions públiques.


Però la implantació d'aquestes obligacions s'ha de fer amb un mapa municipal absolutament fragmentat. Així dels 947 ajuntaments que hi ha a Catalunya al 78% tenen menys de 5.000 habitant s, però és que la meitat, el 51% no arriben als 1.000 i 1 de cada 3 ni tan sols als 500. És a dir, tenim per davant un repte molt important, absolutament d'acord amb els temps en què vivim, però assumir-des del minifundisme de l'actual planta local és una quimera, pel que més aviat que tard s'ha d'obrir el debat sobre el seu redimensionament de manera que es pugui donar resposta a les necessitats actuals, o d'una altra manera aquests petits ajuntaments estaran abocats a la despoblació fins a la seva desaparició.


Qui no vulgui emprendre aquest procés de fusions municipals, ordenat i programat però urgent, per les raons que hauria de explicar, ha d'assumir que està condemnant als veïns d'aquests "microajuntaments" a haver de triar entre mantenir les seves arrels i perdre el tren de la modernitat o renunciar-hi i anar-se'n a viure a un municipi al que ja hagi arribat al Segle XXI.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH