Els nens de classe baixa són doblement propensos a consumir productes hipercalòrics

|

comú 10


Els nens de 3 a 14 anys que provenen de famílies sense estudis o amb només estudis primaris estan pitjor alimentats. Si bé només el 19,6% dels petits amb mares amb carreres universitaris consumeixen de forma freqüent productes hipercalòrics, la xifra es dobla ( 40,9%) en el cas dels nens les mares tenen un nivell d'estudis baix.


En roda de premsa aquest dilluns, el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín; el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i la directora general de Planificació en Salut, Pilar Magrinyà, han presentat l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca), que recull dades de 2015.


Entre les classes socials més altes segons ocupació --directors, gerents i professionals universitaris--, el consum d'aliments hipercalòrics és del 18,8% dels nens, mentre que en classes socials amb treballs intermedis, empleats a compte propi i treballadors manuals , la xifra s'eleva al 30%.


El global de la població infantil que consumeix aliments d'alt contingut calòric --comida ràpida, begudes ensucrades o productes salados-- tres o més vegades a la setmana va ser del 27% el 2015, mentre que el 2014 es va registrar el 24,3% , encara que en el període 2010-205 es va mantenir "estable", segons Magrinyà.


SOBREPÈS I OBESITAT


Un terç de la població de 6 a 12 anys té excés de pes --un 19,1% sobrepès i un 12,6% obesitat--, el que augmenta al 35,5% en les classes desfavorides i cau al 22,9 % en les més altes, i el mateix succeeix pel que fa als estudis: el 22,7% en fills de mares universitàries i un 37,8% en nens de progenitores sense estudis.


L'excés de pes afecta la meitat de la població de 18 a 74 anys --un 34,6% sobrepès i un 14,7% obesitat--; a un 61,6% en adults amb pocs estudis davant del 35,8% amb carrera, i al 54,1% de classe baixa davant el 37,7% classe alta, a més d'impactar més en homes --55,4 %-- que en dones --43,3%-- i en persones de 65-74 anys --70,8% - que a la franja 18-44 anys --37%--.


DESIGUALTATS EN SALUT


El 83,3% dels enquestats té una bona percepció de la seva pròpia salut, tot i que cau al 66% en el cas de persones amb pocs estudis i creix al 91,4% en persones amb carrera, i és del 80,2% a classe social baixa enfront del 91,2% dels més benestants.


L'enquesta, que ha preguntat a gairebé 6.000 persones, sobre hàbits en la salut, estat de salut i ús de serveis sanitaris, mostra que el pes de les desigualtats és "inacceptablement gran", segons ha alertat Toni Comín.


Ha dit que a l'octubre presentarà la revisió del sistema d'assignació d'atenció primària que permetrà "redistribuir recursos" en ambulatoris per prevenir les desigualtats en salut, i ha afegit que aquesta qüestió també s'aborda des de Salut Pública amb la prevenció.


ESTILS DE VIDA


En l'àmbit dels hàbits en salut, que analitzen 23 indicadors, l'activitat física de la població entre 15 i 69 anys ha augmentat i tres de cada quatre persones té un nivell d'activitat física saludable, si bé també depèn de la classe social i els estudis.


El tabac, que és la primera causa de pèrdua de salut evitable a Catalunya, mostra un "descens continuat" entre 1994 i 2015, quan es van registrar n 23,7% de fumadors diaris i un 2% d'ocasionals, sent més elevada en els homes de classe social més desfavorida i en les dones de classe mitjana, segons Magrinyà.


En relació a la dieta mediterrània --diversidad de productes frescos, cuinats a casa i amb molt nivell de verdura, entre d'altres--, el 70% de la població la compleix, sent les dones i la gent gran dels col·lectius que més la segueixen.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH