La remunicipalització de serveis públics dels "alcaldes del canvi" s'està carregant l'ocupació

|


Colaucarmena

Ada Colau (Barcelona) i Manuel Carmena (Madrid)


El I Fòrum de Serveis Públics Municipals, celebrat a Madrid, ha conclòs que l'ocupació serà la primera víctima dels processos de remunicipalització de serveis públic s que s'han posat en marxa en ciutats espanyoles com a conseqüència dels recents canvis polítics registrats a la corporacions després de les últimes eleccions municipals.


La seu de l'institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada ha acollit la celebració del I Fòrum Serveis Públics Municipals. Hi han participat Valeriano Gómez Sánchez, exministre de Treball i vicepresident/Director General de l'Institut Coordenades per a la Governança i Economia Aplicada, Andreu Cruañas, President de l'Associació d'Agències Privades d'Ocupació (ASEMPLEO) i membre de la Junta directiva nacional de CEOE, CEPYME , vocal del Consell nacional del Sistema d'Ocupació (Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social), i Jesús Sánchez Lambás, advocat, Vicepresident Executiu del Instittuo Coordenades de Governança i Economia Aplicada i membre de la Comissió Executiva de Transparency Internacional a Espanya.


Així, han explicat que després dels comicis municipals, han accedit al poder grups polítics que abanderen la supressió de la gestió privada de serveis públics, neteja, sanejament, subministrament d'aigua, transport, manteniment de senyals de trànsit, etc.


Segons les seves conclusions, el risc més evident d'aquesta tendència va a ser la pèrdua de llocs de treball o el deteriorament de les condicions laborals dels treballadors que actualment fan funcionar aquests serveis municipals des d'empreses privades.


Argumenten que hi ha una sèrie de qüestions ineludibles que anul·len aquesta visió d'automatització de la passada del que és privat al que és públic. "No hi ha processos de subrogació immediata per part dels ajuntaments dels llocs de treball afectats. El model de successió d'empresa que es dóna entre empreses privades no es replica de forma automàtica si un ajuntament recupera la gestió d'un servei que abans gestionava una empresa privada", han recalcat.


Afegeixen que la successió només es produiria si revertís a l'ajuntament tota la unitat productiva afectada i "resulta molt improbable que un antic contractista cedeixi al municipi actius propis".


MÉS DESPESES A CAUSA DELS COSTOS LABORALS


Segons els especialistes, està clar que Hisenda "no permetrà operacions de transvasament d'ocupació que suposin increment de la despesa". I aquest increment, assenyalen, està pràcticament garantit "ja que els municipis no poden assumir directament els costos laborals dels nous treballadors sobre la base que els seus salaris es cobreixen amb els ingressos que anteriorment rebia l'empresa contractista".


Opinen que en la major part dels casos es tracta d'empreses que treballen per a múltiples municipis, amb models de gestió "globalitzats" en els quals els ingressos globals de totes les seves concessions "cobreixen tots els seus costos igualment globals i obté el seu benefici".


Adverteixen que si es fragmenta el mercat i cada municipi es converteix en una empresa aïllada, aquest coixí de seguretat desapareix i cada municipi ha d'obtenir els recursos per pagar els salaris dels nous treballadors "funcionaritzats". En un sistema de tarifes controlades, amb trams de baix consum en serveis essencials com l'aigua que té preus gairebé simbòlics, "no hi hauria més solució que reduir ocupació o pujar tarifes a tots els usuaris per cobrir els costos salarials".


El president de l'Associació d'Agències Privades d'Ocupació (ASEMPLEO), Andreu Cruañas, ha matisat que "abans d'optar entre una gestió exclusivament municipal o una altra de col·laboració publicoprivada, és imprescindible una avaluació d'eficàcia i d'eficiència. Cruañas ha explicat que la col·laboració entre agències privades d'ocupació i serveis públics és la fórmula d'èxit en els països d'Europa i Amèrica del Nord més desenvolupats i que "oferir als ciutadans un servei eficient i de qualitat per trobar i millorar la seva ocupació hauria d'anteposar al seu prestació pública o privada".


TRENCA LES REGLES DEL JOC


Jesús Sánchez Lambás, Vicepresident Executiu de l'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada, ha destacat algunes de les amenaces que suposa la generalització de polítiques de remunicipalització de serveis. "Remunicipalitzar -arguye- suposa en realitat una alteració greu del mercat que tenen una incidència important en la competència. Treure del lliure joc empresarial mossos significatius de negoci trenca les regles del joc de sectors empresarials plenament consolidats".


Valeriano Gómez, director general de l'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada, ha assenyalat que "la gestió privada de servei públic és un model d'èxit més que raonable en tots els mercats en els quals opera". Va recordar que van ser els edils comunistes de Bolonya (Itàlia) en els anys vuitanta els que van iniciar el procés de privatització, que encara perdura. La clau de l'èxit, va dir, "és que la regulació i la supervisió dels serveis públics sempre està en mans del poder públic. Això mai se cedeix i és el que permet que un servei es gestioni amb eines d'empresa privada però sota estratègies públiques".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH