El PP registra una proposició de llei perquè les terceres eleccions siguin el 18 de desembre

|


Alonso


El PP ha registrat aquest dilluns a la tarda al Congrés la proposició de llei de per escurçar a vuit dies la campanya electoral. L'objectiu és que, en cas que es repeteixin els comicis per falta d'investidura, la jornada de votació no coincideixi amb el Dia de Nadal sinó el 18 de desembre.


Segons figura en la iniciativa, les eleccions generals que es convoquin en compliment del precepte constitucional que força la dissolució de les Corts per falta d'investidura, article 99 de la Constitució, han de considerar-se una repetició dels comicis anteriors i, en ser una "situació anòmala ", es poden escurçar els terminis i acceptar com a vàlids tràmits realitzats per a la cita electoral precedent.


El que planteja el PP és afegir una disposició addicional a la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) per regular les eleccions que es convoquin en aquests casos de repetició de comicis, però els canvis no s'aplicaran al procediment ordinari.


D'54 A 47 DIES DE PERÍODE ELECTORAL


El primer canvi és reduir de 54 a 47 dies el període des de la convocatòria de les eleccions fins a la celebració dels comicis, i el gruix de la retallada s'aplica en la fase de la campanya electoral, que passa de quinze a vuit dies de durada. A més, inclou un article instant a les formacions parlamentàries a arribar a un acord que permeti reduir les despeses d'aquesta campanya curta.


A més, i per agilitar els tràmits, es prorroguen les mateixes juntes electorals provincials i de zona dels comicis anteriors, es permet als partits ratificar-ne els representants legals i es dóna opció a donar per renovades les mateixes coalicions que es van inscriure la vegada anterior ja aprofitar les candidatures de la convocatòria precedent. Fins i tot els partits extraparlamentaris ja no hauran de tornar a recollir avals perquè els serveixen els que van presentar l'última vegada.


Igualment, els inscrits en el Cens Electoral de Residents Absents (CERA) no hauran de tornar a formalitzar l'anomenat vot pregat ja que se'ls permet aprofitar la sol·licitud que van presentar la vegada anterior.


PROCEDIMENT D'EMERGÈNCIA PER ALS CONTRACTES D'INTERIOR


D'altra banda, la proposició de llei estableix que els contractes que hagi de signar el Ministeri de l'Interior per dur a terme el procés electoral seguiran el procediment excepcional reservat per a casos "d'emergència", d ada la pressa amb què s'han d'organitzar els comicis.


La iniciativa, que només porta la firma del PP, es debatrà i s'aprovarà al Congrés la setmana del 18, després passarà al Senat i es publicarà al BOE abans del 28 d'octubre perquè estigui en vigor l'1 de novembre, que és quan s'ha d'expedir i publicarà el decret de convocatòria dels comicis si abans no hi ha hagut investidura.


La data del 25 de desembre va venir determinada per la decisió de convocar el debat d'investidura de Mariano Rajoy els passats 30 i 31 d'agost, ja que és la Constitució la que estableix que, passats dos mesos des de la primera votació fallida i si ningú aconsegueix superar la investidura, les Corts quedessin dissoltes per celebrar noves eleccions.


Aprovar-la en POC MÉS D'UNA SETMANA


Segons el calendari que manegen els populars, la proposició de llei de reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) serà admesa a tràmit per la Mesa del Congrés en la reunió d'aquest dimarts i allí s'acceptarà la seva tramitació per la via d'urgència amb l'objectiu que pugui entrar en l'ordre del dia de la sessió plenària programada per a la tercera setmana d'octubre.


El debat de totalitat de la reforma serà el dia 18 d'octubre i per llavors, el Govern en funcions ha d'haver donat el seu vistiplau al fet que es discuteixi en Ple, una conformitat que requereixen totes les proposicions de llei. En la mateixa setmana, ja sigui l'endemà o el dijous 20, se celebrarà un segon ple per a la seva aprovació i remissió al Senat, que tramitarà la iniciativa la setmana següent, en el Ple que arrenca el 25 d'octubre.


De la cambra alta anirà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que ha de publicar la reforma com a molt tard el divendres 28 d'octubre, ja que ha d'estar en vigor per al decret de dissolució de les Corts que ha de publicar-se el dia 1 de novembre .


Per a tota aquesta tramitació, el PP necessitarà suport dels altres grups parlamentaris doncs, es tracta de la reforma d'una llei orgànica, requereix el suport de la majoria absoluta del Congrés (176 diputats). Al Senat, els populars ja tenen aquesta majoria absoluta per si sols. "Esperem comptar amb el suport de tots", va dir en el seu moment el portaveu del Grup Popular, Rafael Hernando.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH