Cau un 6% la licitació d'obra pública a Catalunya

|


Obrapblica


La licitació d'obra pública a Catalunya ha baixat un 6% en el període de gener a setembre fins als 829.400.000 d'euros. Així ho ha informat aquest dijous la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) en un comunicat.


L'entitat ha indicat que l'impuls del tercer trimestre ha permès recuperar part del terreny perdut durant els dos primers trimestres, que auguraven "un any nefast pel sector", després d'una caiguda de la licitació del 23% i el 38% de variació interanual .


La CCOC ha recordat que, després de la "incipient" recuperació de 2013 i 2014, el 2015 la licitació va patir un retrocés del 34%, que arriba al 86% si es compara amb 2008.


Per administracions, la Generalitat ha experimentat la disminució més significativa en la licitació dels primers nou mesos de 2016, amb una caiguda del 21% (198.700.000 licitats de gener a setembre).


El segueix l'administració local, que ha retrocedit un 11% (sent, però, el nivell administratiu més actiu, amb 390.600.000 licitats), mentre que l'Administració General de l'Estat ha augmentat la inversió un 25% (240,2 milions, dels quals 138,2 provenen d'ens amb ingressos propis, com les autoritats portuàries de Barcelona i Tarragona, Aena, Renfe i Correus).


SERVEIS


Quant als serveis licitats que són d'interès per als grups d'empreses constructores, la licitació ha avançat un 30%, amb 446.500.000 licitats de gener a setembre, amb l'impuls dels ens locals (+ 42%) i la Generalitat (+ 35%), mentre que l'Administració General de l'Estat l'ha reduït en un 23%.


La CCOC ha insistit en la seva reclamació que, perquè es produeixin i mantinguin les infraestructures i els equipaments necessaris per a la competitivitat de l'economia catalana i el benestar dels ciutadans, la licitació mínima regular de totes les administracions hauria de ser de 4.500 milions anuals .


Això és aproximadament el 2,2% del PIB, "que és la tendència global dels països desenvolupats", i els contractistes reclamen una planificació a mig-llarg termini de 10-15 anys, independent dels períodes electorals, i sobre projectes valorats segons criteris de cost benefici que assegurin la seva rendibilitat econòmica i social.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH