Contes tàrtars a l'Ebre

Miquel Escudero

Ebre

Batalla de l'Ebre


L'anarquista Abad de Santillán va dir que Negrín, president de la República, va ser un impostor: "era mentida el de l'exèrcit disciplinat, el de la resignació estoica de la rereguarda, el de la nostra situació internacional millorada i l'empitjorament de la situació de l'enemic. El conte tàrtar no ens ha convençut de cap manera, tot i que vam poder constatar que els representants dels altres partits i organitzacions es mostraven satisfets i orgullosos".


Daniel Arasa segueix amb les seves magnífiques monografies de la Guerra Civil, ara ha publicat La batalla de l'Ebre (Gregal) i analitza el seu seguiment per premsa i ràdio. Com van explicar banda i banda la batalla més cruenta de la història d'Espanya, que va durar del 25 de juliol al 16 novembre 1938? Censurats i dirigits. Tots treien a 'els altres' la condició humana, també l'espanyola. En els primers dies, la premsa republicana parlava de "la brillantíssima acció dels soldats espanyols" avançant victoriosament. Els 'soldats de l'anomenat Exèrcit nacional' eren tropes de 'cinquè ordre'.


Solidaritat Obrera, en canvi, es preguntaria: "Com hem de col·laborar per fer més eficaç l'ofensiva? Per descomptat no serà inventant xafarderies, ni llançant als quatre vents notícies fantàstiques". Al començament d'aquests quatre mesos, la premsa franquista anunciava que 'sense enganys', "la batalla de l'Ebre està resolta al nostre favor rotunda i aclaparadorament".


La vigília de la derrota, la premsa republicana deia que els atacs de l'enemic seguien sent "rotundament rebutjats per les nostres tropes". I un dia després, que després de "assolir els objectius que s'havien proposat, les tropes republicanes del sector de l'Ebre han tornat a les posicions que ocupaven el 25 de juliol". Els franquistes van proclamar en la seva victòria que "la vall de l'Ebre ha tornat a la falda de la Mare Pàtria", "no hi ha més Espanya que la nostra, no pot haver una altra". "Només hi haurà severitat per als inductors i veritables culpables d'aquest crim. Només hi haurà justícia forta, implacable per als que van fer granjería de la credulitat infantil de les masses i portant-les a la mort van aconseguir créixer, enriquir-se, viure vida alegre de jerarques. Per a aquests si, per a aquests tot càstig semblarà petit".


Produeix calfreds llegir aquestes enfilalls de mentides, grosseries i maldats. Per això, ciutadans, siguem nets, veraces i bons. 'Mai més'.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH