Ribó denuncia que hi ha una xifra oculta d'abusos sexuals a menors a Catalunya

|


Sndic


El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha alertat aquest divendres que hi ha una xifra oculta sobre els abusos sexuals a menors a Catalunya, perquè diversos estudis afirmen que un 15% de nens i adolescents han estat víctimes al llarg de la seva infància però els atestats policials només afloren que és menys d'un 1%.


Segons l'Informe del síndic sobre l'abús sexual infantil a Catalunya, presentat en roda de premsa, la xifra de menors que consten com a víctimes d'agressions i abusos en 2015 és de 644 (4,6 de cada 10.000), i en el supòsit de que aquest nivell d'afectació fos real i constant en el temps, menys de l'1% dels nens constarien al llarg de la seva trajectòria com a víctimes d'abusos.


Ribó ha lamentat la "important diferència" entre l'índex de victimització que donen les enquestes i estudis --en voltant d'un 10% per als nens i un 20% per a les nenes-- i el que detecten els serveis que estan per combatre aquests abusos --aquest 1% -, a més de constatar la dificultat de descobrir-ho en l'àmbit que més es dóna: el familiar.


CREAR UN CENTRE ESPECIALITZAT


El síndic recomana promoure els estudis per saber la realitat del maltractament infantil i els abusos, i crear un centre especialitzat dedicat a la investigació com preveu la disposició addicional sisena de la Llei 14/2010 de drets i oportunitats en la infància i l'adolescència.


Sobre aquesta llei, aprovada pel Parlament el 2010, ha criticat que encara hi ha molts punts pendents de desenvolupar, com la creació d'un servei d'atenció especialitzada per a menors víctimes d'abús, i de fet, subratlla que actualment no hi ha cap servei de la xarxa pública especialitzat per al tractament de menors víctimes d'abús sexual.


Actualment només hi ha dues unitats multidisciplinars de diagnòstic d'abús sexual: la Unitat funcional d'abusos a menors de l'Hospital Sant Joan de Déu i la Unitat de pediatria social de l'Hospital Germans Trias i Pujol, que no ofereixen tractaments de llarga durada, pel que demana que es multipliquin aquests serveis.


El síndic, que ha sentenciat que "protegir els nens és un deure fonamental dels poders públics", ha valorat positivament la incorporació de 50 professionals dels Equips d'atenció a la infància i l'adolescència, però ha puntualitzat que malgrat aquest increment , encara no s'assoleixen les ràtios que estableix la cartera de serveis.


NOU PROTOCOL


Ha lamentat que el nou protocol ampliat contra abusos, que es va aprovar aquest 2016, aplicable en els centres educatius, restringeix el seu àmbit d'aplicació als que estiguin sostinguts amb fons públics, de manera que es deixa fora a guarderies i col·legis completament privats, la qual que per al síndic és "inadmissible".


Preguntat sobre si aquest nou protocol hagués evitat un cas com el dels Maristes, ha recordat que en aquest cas no es van complir els protocols existents i que és un "exemple clar de mala administració".


Ha criticat que hi hagi un "dèficit en l'escolta als nens" i ha demanat donar-los confiança perquè expliquin tot el que pot donar pistes per dilucidar si hi ha abusos, a més de recomanar que en tots els centres educatius hi hagi una persona especialitzada en aquest tema .


Respecte a la detecció de casos en les escoles, el síndic considera clau la participació dels professors en denunciar, pel que demana a l'Administració educativa que els donin suport perquè compleixin amb el seu "dret inherent a l'exercici de la seva funció" alertant possibles abusos quan hi ha sospites.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH