dissabte, 4 de juliol de 2020

Catalunya, entre les quatre comunitats que més s'excedeixen en el límit de deute amb Hisenda

|


cm 1


El Ministeri d'Hisenda ha enviat requeriments a 14 CCAA pel risc que excedeixin el límit de deute per al present exercici. Segons aquestes cartes, l'autonomia que més excedia aquest límit era el País Basc, 760 milions d'euros, seguit de la CCAA de Madrid amb 494 milions, la de Navarra amb 406 i la de Catalunya amb 322 milions.


En aquestes missives, el departament que dirigeix Cristóbal Montoro exposa que segons les dades trimestrals que publica el Banc d'Espanya, s'han apreciat elements que podrien "posar en risc" el compliment de l'objectiu de deute públic de l'exercici 2016 en els comptes de 14 CCAA : Andalusia, Aragó, Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, València, Extremadura, Galícia, Madrid, Múrcia, Navarra, País Basc i La Rioja.


Les cartes són gairebé iguals en el seu contingut, excepte en les xifres que corresponen al que s'excedeix cada regió en el segon trimestre d'aquest any i que van ser publicats el 15 de setembre i també en els conceptes que s'hi inclouen.


Segons aquests requeriments d'Hisenda, el País Basc és la CA que més va superar el límit en acabar juny d'aquest any. "S'observa un increment de deute de la CA del País Basc 760 milions superior al que deriva del finançament de l'objectiu aprovat del dèficit de 2016 del 0,3 per cent del PIB regional", diu la carta enviada al conseller d'Hisenda d'Euskadi, Ricardo Gatzagaetxebarria.


Afegeix la carta que aquest increment és superior també a l'import dels venciments de deute a llarg termini del segon semestre de l'exercici 2016 i de la despesa en hepatitis C incorregut en 2015.


En situació semblant es troba la CCAA de Madrid, el deute és superior en 494 milions d'euros al límit que es deriva del finançament de les liquidacions negatives del sistema de finançament del 2008 i 2009, de l'objectiu aprovat del dèficit del 0,3 per cent, de les disposicions del Fons de Finançament a CCAA 2015 pagat en el primer semestre del 2016 i de l'import dels venciments del deute a llarg termini del segon semestre del 2016.


Els mateixos conceptes que s'inclouen per a Madrid apareixen a la carta remesa a la Rioja, que excedeix el seu deute en 38 milions d'euros.


Per quantia, Navarra segueix a Madrid al desfasament, i en el cas de la Comunitat Foral seu deute excedeix 406 milions d'euros al límit que es deriva de l'objectiu de dèficit del 0,3 per cent i també és superior a l'import dels venciments de deute a llarg termini del segon semestre del present exercici i de la despesa en hepatitis C incorregut en 2015.


L'excés de Catalunya és de 322 milions d'euros del límit que deriva de les disposicions del Fons de Finançament a CCAA en els dos primers trimestres de 2016.


ANDALUSIA EL SUPERA A 274 MILIONS


Andalusia va sobrepassar aquest límit en 274 milions, incloent aquí els 15 milions de més capacitat d'endeutament d'aquesta CCAA; Aragó el va sobrepassar en 210 milions, amb una major capacitat d'endeutament de 7 milions d'euros; Galícia va superar aquest límit en 186 milions, incloent la capacitat d'endeutament afegida de 26 milions; Balears es va excedir en 77 milions, tenint en compte la capacitat d'endeutament afegida de 9 milions; Cantàbria va sobrepassar el límit en 70 milions, tot i aquesta capacitat d'endeutament afegida de 63 milions i Castella-la Manxa el va superar en 36 milions, comptant amb la major capacitat d'endeutament xifrada en 2 milions.


En el cas de la CCAA de València, l'increment de deute de regió per sobre del límit que es deriva de les disposicions del Fons de Finançament a CCAA en els dos primers trimestres del 2016 és de 100 milions d'euros; el d'Extremadura és de 157 milions i el de Múrcia, de 186.


El Ministeri sol·licita a totes elles que remetin informació sobre les causes d'aquestes desviacions de l'objectiu de deute i les mesures que, si s'escau, tinguin previst adoptar per corregir-les abans del tancament del present exercici.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH