diumenge, 7 de març de 2021

Competència multa amb 1,8 milions a Halcón Viajes i Viatges Barceló pels concursos de viatges de l'Imserso

|

Hidalgo GlobaliaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat una multa d'1,21 milions d'euros a Halcón Viajes i una altra de 619.500 euros a Viatges Barceló per pràctiques anticompetitives en els concursos de viatges de l'Imserso.


Des de l'any 1998 les dues empreses es presenten conjuntament als concursos de l'Imserso a través d'una UTE (Unió Temporal d'Empreses) "sense haver presentat mai ofertes competidores", segons ha informat aquest dimecres la CNMC.


Competència considera que no està justificat l'ús continuat d'una UTE per a aquests concursos i entén que les dues empreses han incorregut en una infracció "molt greu" a l'incomplir el que disposa la Resolució del Tribunal de Defensa de la Competència de 25 octubre 2000 .


En aquell expedient, el Tribunal de Defensa de la Competència va imposar sancions a quatre agències de viatges per presentar ofertes idèntiques al concurs públic de viatges de l'Imserso i acordar l'execució conjunta del mateix, qualsevol que fos el resultat de la licitació, a través de la agrupació d'Interès Econòmic (AIE) Mundosocial, creada i integrada per les quatre agències.


En aquella ocasió Competència va multar amb 829.396 euros a Halcón Viajes, amb 829.396 euros a Viatges Barceló, amb 1,23 milions d'euros a Viatges Iberia i amb 721.214 euros a Viatges Marsans, a més d'imposar una sanció de 901.518 euros a l'Agrupació d'Interès econòmic Mundosocial.


CONVERTIR EL CONCURS PÚBLIC EN UNA COSA FICTICI


Aquestes infraccions van ser confirmades per l'Audiència Nacional i pel Tribunal Suprem, que en la seva decisió va determinar que aquestes quatre agències havien col·laborat per convertir un concurs públic de concessions en un procediment "fictici i irrellevant". Les empreses sancionades van abonar les multes entre els anys 2006 i 2009, segons recorda Competència.


Ara, en l'actual expedient, la CNMC ha constatat que Halcón Viajes i Viatges Barceló han substituït el pacte previ de presentar la mateixa oferta al concurs públic i acordar la seva execució conjunta a través de l'AIE Mundosocial (com van fer en el passat) per la creació "innecessària" d'una Unió Temporal d'empreses (UTE), "que és l'única que es presenta regularment al concurs en lloc de les pròpies empreses".


Entre les temporades 1995-1996 i 1997-1998 es van presentar al concurs de viatges de l'Imserso les quatre agències de viatges sancionades amb ofertes idèntiques. A partir de la temporada 1998-1999, les quatre agències van formar una UTE, lligada i associada a Mundosocial, que va resultar ser l'única licitadora al concurs públic a partir d'aquest any excepte en tres exercicis.


Posteriorment la UTE va anar perdent algunes de les empreses que la integraven sense que aquesta circumstància impedís la presentació d'ofertes conjuntes. El 2010, Viatges Marsans va entrar en concurs de creditors i el 2013 ho va fer Viajes Iberia.


Des d'aquest moment només participen en la UTE Viatges Barceló (Grup Barceló) i Halcón Viajes (Grup Globalia). En l'actualitat, i fins a la temporada 2014-2015, aquesta UTE segueix sent l'adjudicatària de tots els concursos convocats.


UTE "INNECESSÀRIA"


La CNMC considera que "no han existit raons economicofinanceres, tecnològiques o de manca de capacitat per atendre a termini a les demandes de l'Imserso", de manera que l'ús continuat de la UTE no "ha quedat justificat en el present procediment".


L'organisme que presideix José María Marín Cremada recorda que contra aquesta resolució no pot interposar cap recurs en via administrativa, podent interposar-se recurs contenciós-administratiu a l'Audiència Nacional en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la notificació.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH