Joves i xarxes socials: viure és compartir

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista


Redes1


Resulta innegable el paper que juguen els mitjans socials en les vides dels membres més joves de la societat. No és d'estranyar, ja que tots els nascuts després de 1995 han conegut Internet com una cosa tan quotidiana i domèstic a les llars com la televisió. A partir de 2009 es produeix el boom de les xarxes socials i del que ha vingut a denominar-web social. Noms com Facebook, Twitter o Instagram esdevenen espais en què les persones es relacionen amb altres a través del seu jo digital, és a dir, la seva projecció en les xarxes que no té per què coincidir amb el seu jo real.


El que ha vingut de forma sobrevinguda per als més grans constitueix un element natural per als més joves, que desperten al món a través del món digital amb la mateixa facilitat que ho fan al món real. Precisament, aquesta forma de relacionar-se a través de mitjans socials és el que analitza l'estudi Si ho vius ho comparteixes. Com es comuniquen els joves en un món digital publicat recentment per Fundació Telefónica.


Una de les afirmacions que conté l'estudi és que els joves arriben a considerar que les xarxes tenen unes capacitats gairebé il·limitades, cosa que resulta recolzat pel fet de la ubiqüitat de la comunicació, és a dir, que gràcies als smartphones ia la xarxes sense fils , la possibilitat d'estar connectat des de qualsevol lloc és real. Per als joves d'estar en línia constantment és una prioritat.


Existeixen nombroses xarxes i mitjans socials, però d'acord amb l'enquesta realitzada en l'estudi, la joventut tria xarxa en funció de les preferències del seu grup. O el que és el mateix, són presents digitalment on hi ha els altres. Tot i això, són conscients que cada xarxa social té una funció específica i saben fer ús de cadascuna en cada situació. Tot i conèixer el risc que implica compartir intimitats en l'àmbit digital, la gent jove prioritza compartir les seves experiències.


En gran mesura, l as xarxes socials els permeten perllongar en línia els seus esquemes de relacions personals. De fet, les relacions socials són el primer factor d'ús de l'Internet social, seguides de les necessitats d'informació, la participació cívica i la mobilització social. De fet, això últim, la mobilització, és un factor que atrau els joves en les xarxes, ja sigui per raons morals, personals, pertinença de grup, proximitat geogràfica de la causa o capacitat de lideratge dels convocants.


Igualment, la funció informativa dels mitjans socials és crucial per a la joventut, de manera que s'han convertit en els seus mitjans preferents per estar informats de temes polítics, socials o culturals.


Com a qüestió preocupant cal anotar que els joves i adolescents no llegeixen, per norma general, les normatives d'ús abans d'acceptar la seva participació en xarxes socials. Finalment, destaca l'escàs interès que desperta en ells el màrqueting i la publicitat en línia que es poden trobar als entorns digitals.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH