Les "simpaties" del PSOE amb el PP li costarien als socialistes gairebé 7 punts si hi hagués eleccions

|


PSOE


El PSOE patiria una caiguda de 6,73 punts en intenció de vot de celebrar-se ara les eleccions, segons un sondeig de Simple Lògica, el que situaria a aquest partit al 15,9 per cent de l'electorat. Aquesta enquesta també reflecteix una pujada de gairebé 4 punts per al Partit Popular, situant-se en el 36,8 per cent del vot i un augment de 2,35 en el vot de Podem, que situaria al partit de Pablo Iglesias al 23,5 per cent. Ciutadans es manté pràcticament estancat.


El citat estudi sociològic s'ha realitzat amb una mostra de 1.002 casos, mitjançant entrevistes telefòniques assistides per ordinador i amb una selecció aleatòria de la llar sobre llistat telefònic i segons quotes de sexe i edat per a la determinació dels individus.


El treball de camp ha tingut lloc entre els dies 3 i 11 d'octubre, és a dir, en els dies següents al tens Comitè Federal que van celebrar els socialistes el passat dia un i que es va saldar amb la dimissió del secretari general Pedro Sánchez i la sortida del que quedava de la Comissió Executiva Federal, després de la dimissió, uns dies abans, de 17 dels seus membres.


L'estimació de vot del PSOE se situa en el 15,9 per cent, després de caure 6,73 punts en relació amb el percentatge obtingut en les eleccions del passat 26 de juny, el 22,63 per cent, i molt més si es té en compte les dades que llançava aquesta mateixa enquesta el passat mes de setembre. Fa un mes el PSOE se situava en el 23,7 per cent d'intenció de vot, és a dir, que havia pujat una mica més d'un punt.


No obstant això, la caiguda que s'ha registrat en l'últim mes ha polvoritzat tots els rècord i ha situat el PSOE en el nivell més baix de la història recent del partit, un nivell molt similar al que van registrar en l'estiu de 2014 després de les eleccions europees.


A l'extrem oposat se situen el PP i Units Podem. Aquestes dues formacions creixen en intenció de vot. El PP ho fa en 3,79 punts en relació amb les dades obtingudes en les últimes generals, quan va aconseguir el 33,01 per cent dels suports. Ara arriba al 36,8 per cent. També supera en més de tres punts l'últim resultat d'aquesta enquesta, que atribuïa al PP el 33,6 per cent dels vots al setembre.


Units Podem creix 2,35 punts per situar-se al 23,5 per cent enfront del 21,15 aconseguit en els comicis generals de juny. Si la comparació es fa amb el resultat d'aquesta mateixa enquesta al setembre, el creixement és de 3, 5 punts, ja que els de Iglesias havien caigut el mes passat fins al 20 per cent.


Ciutadans es manté pràcticament estancat ja que l'enquesta reflecteix un lleuger creixement de tres dècimes en relació amb el seu resultat de les generals de juny, on va aconseguir el 13,6. Ara es situaria en el 13,9. Encara que sí és un punt superior al resultat que aquest sondeig de Simple Lògica li atribuïa fa un mes.


RIVERA, EL MILLOR VALORAT, PERÒ CONTINUA BAIXANT


El líder de Ciutadans, Albert Rivera, segueix sent el dirigent més valorat amb el 38,9 per cent que aproven la seva actuació. No obstant això, la seva popularitat segueix caient i està lluny d'aquest 62,8 per cent que li donava aquesta mateixa enquesta al març d'aquest any.


El segon millor valorat és Alberto Garzón, l'actuació és aprovada pel 36,3 per cent, amb un percentatge superior en tres punts a la valoració de setembre. Pablo Iglesias, per la seva banda registra el tercer lloc en la taula de popularitat, amb un 22,5 per cent, només unes dècimes inferior a la registrada fa un mes.


Els ciutadans situen a Mariano Rajoy al quart lloc en la seva valoració, sent el 21,9 per cent els qui aproven la seva actuació, amb una caiguda de més de tres punts respecte de la de setembre. La valoració més baixa se l'emporta Pedro Sánchez, ja que la seva actuació només l'aprova el 19,1 per cent de l'electorat, amb una caiguda de més de 4 punts en un mes.


SUSANA DÍAZ, MENYS POPULAR QUE SÁNCHEZ ENTRE ELS VOTANTS DEL PSOE


Aquests són els líders que es venien avaluant en els "Índexs d'opinió pública" que realitza Simple gia, però en aquesta ocasió i atenent a les especials circumstàncies que vivia el PSOE, han preguntat per Susana Díaz.


L'actuació d'aquesta és aprovada pel 22,1 per cent dels ciutadans, és a dir, que la seva popularitat està tres punts per sobre de la de Sánchez. No obstant això, la popularitat de la presidenta andalusa entre els votants socialistes és menor que la de l'exsecretari general Pedro Sánchez.


Així, els votants del PSOE que aproven l'actuació de Susana Díaz són el 32,2 per cent, mentre que Pedro Sánchez, aconsegueix l'aprovació del 43,9 per cent d'aquests.


Les valoracions de tots dos són també diferents entre les bases dels altres partits polítics. Així, Pedro Sánchez és aprovat pel 24,7 per cent dels votants de Units Podem i per només el 6,4 per cent dels votants del PP i del 3,2 per cent dels de Ciutadans, mentre que Susana Díaz és aprovada pel 40,9 per cent dels votants del PP, pel 24,5 per cent dels de Ciutadans i només pel 8,6 per cent dels de Units Podem.


EL PP COMPTA AMB LA MAJOR TAXA DE FIDELITAT DEL VOT


La major taxa de fidelitat al vot la segueix tenint el PP, amb un 84,6 per cent que declara que tornaria a votar el partit de Mariano Rajoy. Un percentatge que ha crescut en 5 punts durant l'últim mes.


Aquest sondeig destaca l'increment favorable que obté el Partit Popular davant de Ciutadans, ja que mentre que amb prou feines perd un 1 per cent en benefici de la formació de Rivera, aquesta cedeix un 9 per cent en favor dels populars.


A l'extrem oposat se situa el PSOE la fidelitat de vot ha caigut fins al 48,4, encara que en aquest cas hi ha un percentatge significatiu de votants socialistes que no declaren quin seria ara el seu comportament electoral, el 17,8 per cent. Un 20 per cent dels votants socialistes diuen que no votarien per cap candidatura i un 10 per cent sí que ho faria, sent Units Podem la més beneficiada.


Units Podem manté una fidelitat de vot del 75,9 per cent, mentre que el 12,2 per cent dels que van votar a la formació de Pablo Iglesias s'abstindrien i un 9 per cent no revela la seva preferència.


La taxa de fidelitat de Ciutadans ha millorat lleugerament en relació amb el mes de setembre i se situa en el 57,2 per cent. Perdrien el 16 per cent del vot en favor de l'abstenció i el 14,9 no revelen el que votarien.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH