dimarts, 1 de desembre de 2020

El Parlament de Catalunya té el pressupost més alt de tota Espanya

|

Parlamentcat


El Parlament de Catalunya és el que més pressupost té per al 2016, un total de 52 milions d'euros. Des de lluny, el segueix el segon en grandària,   l'Assemblea de Madrid, que enguany gastarà 28,3 milions d'euros, i un 23% més alt que el del tercer, l'andalús, que arriba als 39,9 milions i se situa per darrere de la cambra catalana en cost.


El Parlament acaba de presentar el seu pressupost per a 2017, en el qual preveu incrementar la despesa i assolir els 53.650.000 d'euros, tot i que la xifra quedarà encara lluny dels prop de 70 milions de l'any 2011 que la crisi econòmica ha obligat a retallar .


Els 17 parlaments autonòmics tenen grandàries variades d'acord amb la població de cada comunitat i els seus pressupostos van units a aquesta dimensió, segons les xifres que tots ells publiquen en els seus webs de transparència.


El més gran és el Parlament, amb 135 diputats i 52 milions de cost aquest any, però el segueix en despesa l'andalús, que és però el tercer en nombre d'escons amb 109 diputats; la seva despesa en 2016 serà de 39,9 milions previstos.


La segona en grandària és l'assemblea de Madrid (129 diputats) que no obstant això és, amb els seus 28,3 milions d'euros aquest any, la quarta en cost.


Li avança i ocupa aquest tercer lloc al Parlament basc, compost per 75 parlamentaris i amb un pressupost aquest any de 33.180.000 d'euros.


A l'altre extrem de la taula es troben els parlaments de menor grandària, com Cantàbria (35 escons) i Castella-la Manxa i la Rioja (33).


El primer tancarà aquest any amb una despesa de 7,4 milions d'euros i els altres dos, respectivament, de 8,6 i de 5 milions d'euros.


Entre els 17 legislatius autonòmics sumen una despesa aquest any de 335 milions d'euros, un 75% més dels 191.500.000 que costaran a 2016 les Corts Generals: el Congrés té previst per a aquest any un pressupost de 85.510.000 i el del Senat és de 52, al que se suma un tercer pressupost conjunt amb el qual ambdues Cambres paguen despeses comunes i que puja a altres 53 milions.


COST PER ESCÓ


Una altra forma de revisar la despesa dels parlaments autonòmics és calcular el que costen per escó: en aquest nou rànquing, ocupa el primer lloc al Parlament basc, amb un cost per diputat de 442.400 euros a l'any; li segueix el Parlament, amb 385.000 euros per escó i el Parlament andalús, 366.697 euros.


Un grup d'onze legislatius té un pressupost per diputat que se situa entre els 200.000 i els 260.000 euros a l'any.


Es tracta de les Corts de Castella i Lleó i les de Castella-la Manxa, el Parlament de Navarra, el de Galícia, Cantàbria, Madrid, Comunitat Valenciana, Múrcia, Extremadura, Canàries i Illes Balears.


Només queden una mica per sobre les Corts d'Aragó, amb un cost de 279.000 euros per cada un dels seus 67 diputats (18,7 milions de pressupost en total), mentre que el més barat per escó, i amb diferència, és el legislatiu de la Rioja: 5 milions de pressupost i 33 parlamentaris donen un saldo per escó de 153.000 euros a l'any.


EL PAGAMENT ALS GRUPS PARLAMENTARIS


Els pressupostos de tots els parlaments tenen capítols similars; el més voluminós és sempre el de personal, que inclou el cost dels sous dels parlamentaris i dels funcionaris, més les assegurances socials.


Aquest capítol al Parlament ascendeix a 25,3 milions aquest any, pràcticament la meitat del total, la mateixa proporció que es repeteix en la majoria legislatius.


Una altra part important del pressupost la componen les subvencions als grups parlamentaris: en el cas català, els sis grups que el componen ingressen 15,8 milions a l'any perquè desenvolupin la seva feina, al marge dels sous i dietes dels diputats.


Només aquesta xifra és similar a la del pressupost anual de sis parlaments autonòmics, que oscil·len enguany entre els 13 i els 17 milions d'euros: Extremadura, Astúries, Balears, Galícia, Canàries i Castella i Lleó.


El grup català que més subvenció rep del Parlament és JxSí: pels 62 escons que té li corresponen 7 milions d'euros anuals, per sobre del que ingressen tots els grups del Senat (6 milions) i una mica per sota del que el Congrés paga als seus, que són set (9,4 milions).


Tots els grups del Parlament andalús, per exemple, cobren 9,6 milions anuals en subvencions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH