La Esglèsia prohibeix expressament escampar les cendres o guardar-les en casa

|


Urna


El Vaticà ha reafirmat la seva preferència per la sepultura del cos i ha prohibit expressament la conservació de les cendres a la llar en el cas de cremació, igual que escampar per l'aire o el mar, segons el nou document publicat aquest dimarts 25 d'octubre .


La regulació, redactada per la Congregació per a la Doctrina de la Fe que està presidida pel Cardenal Gerhard Müller, reafirma les raons doctrinals i pastorals que opten per la sepultura dels cossos i de les que emanen les normes relatives a la conservació de les cendres en cas de la cremació.


En aquest sentit, recorda que "l'Església recomana insistentment que els cossos dels difunts siguin sepultats en els cementiris o altres llocs sagrats", però estableix que no hi ha "raons doctrinals" per censurar la pràctica de la cremació.


L'CREMACIÓ NO IMPEDEIX LA RESURRECCIÓ


Així, l'Església estableix ara que "quan raons de tipus higièniques, econòmiques o socials portin a optar per la cremació", aquesta no ha de ser contrària a la voluntat expressa o raonablement presumpta del fidel difunt. "L'Església no veu raons doctrinals per evitar aquesta pràctica, ja que la cremació del cadàver no toca l'ànima i no impedeix a l'omnipotència divina ressuscitar el cos i, per tant, no conté la negació objectiva de la doctrina cristiana sobre la immortalitat l'ànima i la resurrecció del cos ", ha assenyalat.


No obstant això, es puntualitza que "l'Església segueix preferint la sepultura dels cossos perquè amb ella es demostra un major estima pels difunts". En tot cas, necessita que la cremació no està prohibida, tret que hagi estat escollida per raons contràries a la doctrina cristiana ". A més, avisa que caldrà anar en compte de caure en alguna expressió que pugui causar" escàndol o indiferència religiosa ".


El nou document afegeix que "si per raons legítimes s'opta per la cremació del cadàver, les cendres del difunt, per regla general, s'han de mantenir en un lloc sagrat, és a dir, al cementiri o, si és el cas, en una església o en una àrea especialment dedicada a aquesta finalitat per l'autoritat eclesiàstica competent ".


CONSERVACIÓ EN LLOCS SAGRATS


El text estableix a més que la conservació de les cendres en un lloc sagrat pot ajudar a reduir el risc de sostreure als difunts de l'oració i el record dels familiars i de la comunitat cristiana. Així, a més, s'evita la possibilitat d'oblit, falta de respecte i maltractament a les restes, que poden sobrevenir sobretot un cop passada la primera generació, així com pràctiques inconvenients o supersticioses.


EXCEPCIONS PER CONSERVAR LES CENDRES A CASA


En qualsevol cas, la doctrina de la fe assenyala que està totalment prohibida "la conservació de les cendres a la llar". "Només en casos de greus i excepcionals circumstàncies, depenent de les condicions culturals de caràcter local, el sacerdot, d'acord amb la Conferència Episcopal o amb el Sínode dels Bisbes de les Esglésies Orientals, pot concedir el permís per conservar les cendres a la llar", s'especifica.


Però alerta que les cendres no poden ser dividides entre els diferents nuclis familiars i se'ls ha d'assegurar respecte i condicions adequades de conservació.


El Papa Francesc també ha aprovat que per evitar qualsevol malentès panteista, naturalista o nihilista, no sigui permesa la dispersió de les cendres en l'aire, a la terra oa l'aigua o en qualsevol altra forma, o la conversió de les cendres en records commemoratius, en peces de joieria o en altres articles ". en aquesta línia, assenyala que cal tenir en compte que per a aquestes formes de procedir no es poden invocar raons higièniques, socials o econòmiques que poden motivar l'opció de la cremació.


El text recorda que el 1963 la pròpia Santa Seu va establir que "l'Església aconsella vivament el piadós costum de sepultar el cadàver dels difunts". Llavors va afegir que la cremació no és contrària a cap veritat natural o sobrenatural i que no es podien negar els sagraments i els funerals als quals havien sol·licitat ser cremades, sempre que aquesta opció no obeeixi a la negació dels dogmes cristians o per odi contra la religió catòlica i l'Església.


ESTESA A MOLTS PAÏSOS


La Doctrina de la Fe destaca que la cremació s'ha estès "notablement en molts països" i que, al mateix temps, "també s'han propagat noves idees en desacord amb la fe de l'Església". El Vaticà també explica que "la inhumació és en primer lloc la forma més adequada per expressar la fe i l'esperança en la resurrecció corpòria".


"Enterrar els cossos dels fidels difunts, l'Església confirma la seva fe en la resurrecció de la carn i posa en relleu l'alta dignitat del cos humà com a part integrant de la persona amb la qual el cos comparteix la història", destaca el text.


L'Església adverteix que "no pot permetre, per tant, actituds i rituals que impliquin conceptes erronis de la mort, considerada com anul·lació definitiva de la persona, o com a moment de fusió amb la Mare naturalesa o amb l'univers, o com una etapa en el procés de re-encarnació, o com l'alliberament definitiu de la 'presó' del cos".


La nova instrucció especifica finalment que "mitjançant la sepultura dels cossos en els cementiris, a les esglésies oa les àrees a ells dedicades, la tradició cristiana ha custodiat la comunió entre els vius i els morts, i s'ha oposat a la tendència a amagar o privatitzar l'esdeveniment de la mort i el significat que té per als cristians".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH