dissabte, 5 de desembre de 2020

El Tercer Sector alerta del "col·lapse" dels serveis socials municipals

|


Tercersector 3


La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials catalanes, ha alertat aquest dimarts del "col·lapse" dels serveis socials municipals. Així, han apostat per un nou model per atendre millor les necessitats socials i amb un paper més actiu de les entitats.


A la presentació de l'informe 'La millora dels serveis socials bàsics a Catalunya', el president de la Taula, Oriol Illa, ha afirmat que es proposen millores "a un sistema de funcionament caduc i incapaç de gestionar les noves realitats".


Segons l'informe, els serveis socials municipals no sortiran del col·lapse en què es troben si no es reformen a fons, i la Taula adverteix que la solució no depèn de tenir més o menys pressupost, sinó d'impulsar un canvi de model.


L'informe considera que el col·lapse dels serveis socials municipals està provocat per una excessiva burocràcia, una manca de coordinació entre els sistemes de benestar i les entitats socials i la no priorització del treball comunitari.


Entre les propostes que realitzen per a la millora dels serveis bàsics d'atenció social (SBAS) figuren superar el concepte de "porta d'entrada única" al sistema; garantir un sistema d'horaris d'atenció flexible, i ordenar més clarament la coordinació i complementarietat entre els serveis bàsics i els serveis socials especialitzats.


Per desplegar el potencial del tercer sector a la producció dels serveis socials bàsics, recomanen "eradicar la falsa concepció" que la contractació externa és privatització; donar presència a les organitzacions no lucratives i l'economia social, i concretar indicadors perquè es pugui mesurar objectivament aspectes com la qualitat d'atenció i la dinamització comunitària.


Illa ha plantejat el repte de millorar els serveis socials perquè "no tenen el mateix prestigi" que els sanitaris o educatius i, segons ell, no se'ls ha prestat interès per reformar-los com els altres dos.


"El dret a la salut oa l'educació són drets inqüestionables per a una gran part de la ciutadania, que es resisteix a acceptar discursos desmantelladors de serveis públics i universals que gaudeixen de cada prestigi", ha afirmat.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH