La Generalitat dóna llum verda al pla urbanístic de l'activitat minera al Bages

|


Gene 4


La comissió territorial d'urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat inicialment el pla director urbanístic de l'activitat minera al Bages (Barcelona). Aquest preveu compatibilitzar l'activitat d'Iberpotash amb la protecció del medi ambient, ha informat la Generalitat en un comunicat.


Així, reserva sòl per a ampliar l'activitat de la multinacional, especialment pel que fa al tractament per a la reutilització dels residus salins que provoca l'obtenció de potassa, i condiciona el futur de l'extracció a l'existència d'aigua suficient per restaurar els dipòsits salins de Sallent, Cardona i Súria.


A més, proposa solucions transitòries per evacuar els residus salins que encara no es poden revaloritzar ni abocar al dipòsit del Cogulló de Sallent a partir del 30 juny 2017 --per ordre judicial--, tot i que la decisió i inversió correspon a Iberpotash.


El Pla abasta 10 municipis de la comarca: Súria, Sallent, Balsareny i Callús, on es preveuen actuacions urbanístiques concretes, i Manresa, al Pont de Vilomara, Sant Fruitós de Bages, Talamanca, Sant Joan de Vilatorrada i Santpedor, que podrien acollir infraestructures de pas i actuacions de restauració ambiental.


Des del passat mes de març, quan es va aprovar l'avanç del Pla, s'han recollit les aportacions de tots els consistoris, i ara el PDU se sotmetrà a informació pública durant 45 dies i després a consulta dels ajuntaments afectats.


ACTIVITAT ECONÒMICA POTENT


El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha destacat que Iberpotash "és l'activitat econòmica més potent de la comarca i una de les més rellevants" de Catalunya, amb 400 treballadors directes i uns 4.000 llocs de treballs més indirectes.


La potassa és un element molt utilitzat com a fertilitzant, en suplements alimentaris per al bestiar i en processos industrials, i per obtenir-la s'ha de separar de la sal i altres minerals que l'acompanyen.


En el procés de separació, per cada tona de potassa obtinguda es generen tres tones de sal que es poden valoritzar i comercialitzar (convertides en sal vacuum) o bé abocar en un dipòsit.


Iberpotash preveu traslladar l'activitat minera de Sallent cap a les instal·lacions de Súria, el que s'haurà completat al gener de 2020, i està impulsant la revalorització dels residus salins.


PLANTES DE SAL


La segona fase del seu pla d'inversions, denominat pla Phoenix, contempla la construcció d'una altra planta de sal vacuum a Súria, que s'afegirà a la primera planta que entrarà en funcionament aquesta tardor.


Amb les dues plantes en funcionament, es valoritzaran 1,5 milions de tones anuals de la sal que ara va a parar al dipòsit salí del Cogulló, de manera que només es generarà un terç del contingut que actualment va a parar als dipòsits.


L'entrada en funcionament de les dues plantes de tractament de sal també reduirà un 30% el consum d'aigua i la generació de salmorres --aigües salinitzades fruit de la dilució dels runams Salinas-.


El PDU aposta per emplaçar la segona planta al sector Pobla Sud de Súria, reservant sòl també allà per una possible tercera planta, i fins i tot per a una quarta planta al Callús, amb l'objectiu d ' "avançar cap a la producció zero de residus", ha explicat Serra.


El PDU preveu mesures d'integració paisatgística de les plantes de Súria i supedita el seu desenvolupament al fet que l'empresa millori els accessos al sector i impulsi les actuacions necessàries per transportar el producte valoritzat resultant fins al port de Barcelona majoritàriament en ferrocarril.


Així, serà necessària la construcció de dues rotondes: la d'accés a la primera planta de tractament i la d'accés a la Pobla Sud des de la carretera C1410.


Pel que fa a l'evacuació de la sal ja valoritzada des de la segona planta, el PDU ofereix dues possibilitats: allargar en 788 metres l'actual cinta transportadora fins a la nova planta per evacuar el producte en tren des de les vies existents o bé construir un ramal de ferrocarril de 2.000 metres que arribi fins a la segona planta; l'empresa haurà de pronunciar-se sobre l'alternativa que triï.


El pla director també condiciona l'ocupació futura de més sòl per a activitats relacionades amb la mineria a l'esgotament del que ja preveu el PDU.


MESURES TRANSITÒRIES


El PDU planteja mesures transitòries mentre Iberpotash concreta què fer amb els nous residus salins des que no pugui abocar-los al Cogulló fins que traslladi l'activitat a Súria --dos anys i mig entre juliol de 2017 i gener de 2020--.


Apunta a transportar la sal en camions fins a Abrera o Sant Joan Despí (Barcelona) ja que, a partir d'aquests punts, el col·lector de salmorres està renovat i permetria evacuar la sal diluïda cap al mar, la qual cosa ambientalment comportaria un tràfic addicional de vuit camions per hora.


Aquesta solució es podria complementar amb la dissolució i transport de la sal per l'actual col·lector de salmorres, amb capacitat per a evacuar unes 200.000 tones anuals.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH