diumenge, 20 de octubre de 2019

Rajoy s'esforça a tendir ponts cap al PSOE: "Coincidim molt"

|

Hernandorajoy


El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha tractat d'aconseguir el suport del PSOE durant el debat que ha mantingut amb el portaveu del Grup Socialista al Congrés, Antonio Hernando. Mentre el cap de l'Executiu apel·lava a la responsabilitat del PSOE i de la Cambra perquè hi hagi un Govern que pugui prendre decisions i oferia diàleg amb només dues limitacions -la estabilitat pressupostària i la recuperació econòmica-, el dirigent socialista li advertia que no intentés "l'abraçada de l'ós" i que el seu Grup es "farà respectar com a oposició".


Rajoy s'ha esforçat per tendir ponts cap al PSOE al·legant que encara que no té cap acord amb aquest partit, és conscient que la "governabilitat es guanya dia a dia" i s'ha compromès a "intentar acordar" ia posar "tot" de la seva part.


Ha deixat clar que l'escenari actual "no és el millor" per a ell, però ha dit que farà "el que pugui" per governar i ha advertit que, encara que ell té la major responsabilitat en què el Govern prengui decisions, aquesta no és l ' "única" ja que a la Cambra són 350 diputats i "tots tenen la seva responsabilitat i tots estan obligats a tenir cura de l'interès general". Per això, ha dit que "la mateixa responsabilitat per la qual alguns es van a abstenir dissabte cal exigir-la en el futur".


En aquest intent d'acostament, el cap de l'Executiu en funcions ha demanat "deixar al costat" els esforços per "diferenciar-se" de l'adversari, per ser diferents i col·locar l'altre a l'extrem en què "no hi és".


En la seva opinió, "no és bo demonitzar l'adversari" i ha precisat que els seus afins no són els partits independentistes sinó que té a veure més amb el PSOE, que les "ideologies tradicionals" han evolucionat molt i s'han acostat, sent ara "menors" les diferències.


"Vam coincidir en moltes coses", ha insistit Mariano Rajoy i ha citat entre altres, la defensa de la Constitució, la sobirania nacional, la unitat d'Espanya, la igualtat dels espanyols i "fins a la pertinença a l'OTAN", les polítiques de benestar com la sanitat, les pensions i també ha apuntat la necessitat de millorar el sistema de finançament autonòmic. En aquest punt ha dit que les diferències vindran més de la realitat de cada CCAA que de qui governi en elles.


I en aquests esforços d'aproximació i per demostrar que va a "intentar construir" i no s'apuntarà a "diferenciar-se", el candidat a revalidar la presidència del Govern ha explicat que hi ha coses en la resolució del Comitè Federal del PSOE amb què està d'acord i també amb altres que ha dit el portaveu socialista en la seva intervenció.


En aquesta línia ha assenyalat que en matèria d'Educació, a més de convocar la subcomissió per arribar a un pacte, l'avaluació final de batxillerat no serà necessària per obtenir el títol. A això ha afegit el seu anunci d'ahir de convocar el Pacte de Toledo, el diàleg social, donar un impuls contra la violència de gènere o per afavorir la igualtat entre homes i dones.


Rajoy admet que hi ha moltes coses que es poden millorar però ha avisat que la "bona voluntat no n'hi ha prou", perquè el que és "decisiu" per millorar moltes polítiques són els "recursos". Per això, ha deixat clar que té dos límits en el diàleg que ofereix, que són: no perjudicar la recuperació econòmica i la creació d'ocupació i l'estabilitat pressupostària.


El cap de l'Executiu també ha recordat les dades macroeconòmiques de quan va arribar al Govern i la situació actual per exposar la millora que ha experimentat la situació econòmica espanyola. Entre ells, ha citat els 18,5 milions d'ocupats que llança avui l'Enquesta de Població Activa (EPA), mentre que en el pitjor moment de la crisi, en el primer trimestre del 2014, no arribava als 17 milions.


HERNANDO: L'ABSTENCIÓ ÉS LA INVESTUDURA, NO LA LEGISLATURA


El portaveu del Grup Socialista ha volgut deixar clar des del principi a Mariano Rajoy que l'abstenció del PSOE serà a la investidura, però no és una abstenció de Legislatura i li ha demanat que ho vagi assumint.


Ha precisat que el seu Grup es va a abstenir perquè saben que poden condicionar la política en aquesta legislatura i corregir molts dels errors que va cometre el Govern popular. Però li ha insistit que són molt diferents i l'ha advertit que no intenti "l'abraçada de l'ós", una tàctica, ha dit, "molt comú".


"Seguirem sent la seva oposició, comprengui", li ha etzibat, alhora que advertia a Rajoy que si vol diàleg "ha de rectificar" i li ha demanat que no fos tan "triomfalista" quan parla d'Espanya i els espanyols, en referència a les dades econòmiques que ha donat el president en funcions. Encara que s'ha alegrat de l'ocupació creada i que hagi donat un "petit pas" amb l'efecte de les revàlides.


I per escenificar que "no són iguals", sinó "molt diferents" li ha preguntat a Rajoy què faria si la situació fos al revés i fos el PP el que s'hagués de abstenir perquè governés el PSOE. També ha recalcat les diferències en afirmar que Llei Mordassa, la Llei d'enjudiciament criminal, la reforma laboral i moltes altres lleis les va tirar endavant el PP ell només. "No ens assemblem en res", ha exclamat.


També ha retret a Rajoy que estigui orgullós dels resultats econòmics del seu govern i li ha recordat que han enviat un pla pressupostari a Brussel·les en què es dibuixa una retallada de 5.500 milions d'euros, producte, ha dit, "de la gresca de els últims pressupostos per a la campanya electoral i de la reducció d'impostos a les rendes més altes".


En aquest punt, Hernando ha advertit al president en funcions que no compti amb el PSOE perquè la retallada es produeixi en les esquenes dels que més han patit la crisi, sinó que haurà de venir per la via dels ingressos. I tampoc podrà comptar amb el Grup Socialista, ha recalcat, per aconseguir la competitivitat de l'economia via baixada de salaris, ni per retallar protecció social o seguir deteriorant la qualitat de l'Educació.


També ha retret a Rajoy que el seu govern veti les iniciatives del Parlament i en concret, una de fa uns dies en matèria de Sanitat, al·legant que costava 2.100 milions d'euros.


"Farem oposició i ho ha de acceptar i fer-se a la idea i li demano que no hagi estratagemes de Govern", ha recalcat referint-se als vetos ia governar per decrets lleis.


Hernando ha conclòs deixant clar que el seu Grup es va a "fer respectar com a oposició" tant pel president del Govern com per la resta de la Cambra "per respecte als ciutadans". I ha assenyalat que el van a fer "sense cridar, sense escarafalls i amb treball, treball treball", com deia Ramon Rubial a què ha citat.


RAJOY: "JA M'AGRADARIA A MI NO TENIR QUE USAR ELS VETOS"


En la rèplica, Rajoy li ha precisat que ell no pretén "anul·lar" la tasca d'oposició del PSOE, però ha insistit que han d'entendre que ell ha de governar i demanar comprensió.


Quant als vetos, ha al·legat que estan previstos en la legislació i no els fan servir els que tenen la majoria absoluta, però ha recordat que l'anterior govern socialista sí que els va usar i va al·legar que "segurament amb raó", perquè un govern ha de poder controlar despeses i ingressos. "Ja m'agradaria a mi no haver de vetar propostes d'aquesta Cambra", ha exclamat però ha advertit que les forces polítiques també tenen una responsabilitat i no proposar coses que no es poden dur a terme.


Ha rebutjat ser "triomfalista" en matèria econòmica, però ha assenyalat que la seva intenció era fer un "judici equànime". Ni tampoc té interès, ha dit, en assemblar-se al PSOE: "Jo no em faré socialista".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH