Així van ser les intervencions en el Ple d'investidura

|

Rajoy abstenció PSOE 118:35- La tercera jornada de la tercera sessió d'investidura que té lloc des de les eleccions del 20 de desembre de l'any passat i que es tornarà definitiva si es compleix el guió previst, ha arrencat a les 18.30 hores d'aquest dissabte amb un minut de silenci en memòria de les víctimes de la violència de gènere.


La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha volgut obrir la sessió declarant en nom de tota la Càmera que la violència de gènere és "una tragèdia" contra la qual el Parlament ha de lluitar i demanant un minut de silenci per les víctimes, especialment les dues dones assassinades les últimes hores.


Aquesta tercera jornada de debat que, si no hi ha imprevists, finalitzarà amb el nomenament com a president del Govern del candidat del PP, Mariano Rajoy. "Esperem que tot surti bé", va dir Ana pastor en arribar a la Càmera.


18.45- Mariano Rajoy ha usat els deu minuts dels quals disposava per dirigir-se a la Càmera: "Els convido al fet que vegem la manera que les coses vagin tan bé com sigui possible. No demano un xec en blanc, demano maduresa, que puguem dir-li als espanyols que comptem amb un govern que governa".


"No demano la Lluna. Demano un Govern previsible, que les seves línies siguin conegudes des del principi, perquè tothom sàpiga que va a ocórrer i que no, i que tothom sàpiga a quin abstenir-se".


"No té cap sentit liquidar totes les reformes; millorem el millorable. Accedeixo al Govern per perseverar. Alguns volen donar-li la volta a les polítiques que ens hem donat. No em demanin que traeixi el meu propi projecte polític".


"Entenc la situació sense precedents en la qual ens trobem, però no es pot donar pas a la investidura i desemparar al Govern que resulti d'ella. No estic demanant el vot per a un govern multiús".


18:55- Respon Antonio Hernando, portaveu del PSOE: "A partir d'avui vostè ja no està en funcions i vostè ja no té la majoria absoluta".


"El Partit Socialista es va a dedicar a vigilar cada pas que doni".


"Estem disposats a valorar les iniciatives que vostè porti però si volen recolzar-les amb el suport del PSOE hauran de convèncer-nos que són positives per a Espanya".


"Van a tenir l'oposició dels homes i dones del Partit Socialista amb el rigor de qui ha governat Espanya en els seus millors anys".


19:00- Respon Pablo Iglesias, secretari general de l'Units Podem: "El seu discurs es resumeix senyor Rajoy es resumeix en la frase no vaig a canviar gens. La seva legislatura va a ser un epíleg".


"El PSOE va a resultar humiliat avui. Ha deixat que les elits li facin el treball. Va demostrar vostè ser enormement deslleial al sistema d'aquest país. Ha assegut les bases perquè tard o d'hora li guanyem les eleccions".


"Hi ha una nova Espanya que sap el que significa l'esforç, que no tolera la corrupció, que no pensa que la corrupció és inevitable, perquè ells i elles han viscut sense por i d'una altra manera".


"Una nova Espanya que vol defensar la dignitat d'Espanya enfront dels poders estrangers. I nosaltres anem a ser un instrument polític perquè guanyi aquesta nova Espanya. Bona sort en el seu epíleg senyor Mariano Rajoy".


19:05- Respon Albert Rivera, president i portaveu de Ciutadans: "Ni els treballadors que cobren 700 euros poden esperar, ni els malalts depenents poden seguir veient retallades ni els emprenedors poden seguir amb traves per als seus negocis. Els espanyols no poden esperar més".


"Cal presentar lleis que tinguin un contingut decent. Senyors de Podem, cal treballar".


"Senyor Rajoy, no tingui por, no passa gens, és una legislatura sense majoria absoluta. Si vostè compleix les exigències de Ciutadans això va a sortir bé".


"A partir d'ara qui va a marcar la línia a aquest Govern és el Parlament. És alguna cosa que han votat els espanyols dues vegades".


19:13- Respon Gabriel Rufián, portaveu adjunt d'ERC: "Maese encunyat Rivera, senyora Díaz Richelie, senyor Gonzáliz, senyors del PSOE iscariote. Vostès porten 40 anys donant una de calç i una de sorra, però el d'hi ha és massa per als socialistes de cor".


"Aquesta és la seva gent, la seva gent, tenen alguna resposta per a ells? No?. Senyors del PSOE societat anònima. Solament els queda d'esquerra el lloc on se sentin en els consells d'administració".


"No els fa vergonya doblegar-se als designis d'una cacic amb una de les taxes d'atur i d'abandó escolar més alts d'Europa?".


Est és el nivell d'aquesta gent. La bona notícia és que després del d'avui l'única sorpresa que ens ofereix la política espanyola és saber en quin partit militarà en la pròxima legislatura el senyor Tony Cantó".


La presidenta del Congrés, Ana Pastor, va procedir a tallar el micròfon després d'avisar a Rufián que el seu temps s'havia esgotat. Un discurs molt dur per part del protavoz republicà, que ha produït malestar en la bancada socialista i de Ciutadans.


19:19- Respon Aitor Esteban, portaveu del PNB: "El PNB compleix la seva paraula i tornarem a votar no per la seva actuació en aquests cinc anys, judicializando la política, impulsant una idea d'Estat negadora de la qual puguin tenir els altres".


19:21- Respon Francesc Homs, portaveu de PDECat: "Ha dit no canviaré gens i en gens, ens ha dit. Senyors socialistes, qui els ha vist i qui els veu".


"Ha fet vostè una declaració de principis que ens ratifica en el nostre no en majúscules a la investidura".


"El futur de Catalunya no ho decidirà vostè, si no els catalans".


19:26- Respon Oskar Matute, portaveu de Bildu: "El que té de bo el PSOE és que no va a complir la seva paraula".


"És normal que la gent surti al carrer a manifestar-se contra les màfies. Però felicito al PSOE liquidar en una tarda una història de 137 anys perquè res canviï.


“Tot canvi és possible on PP, PSOE i Ciutadans caminen cap a la irrelevancia política: en Euskal Herría i Catalunya".


19:29- Respon Iñigo Alli, portaveu d'UPN: “Davant les forces catastrofistes, deixem-los en el seu infantilisme perpetu i en el seu Halloween continu.


“Deixin que treballin les forces que fonamenten l'avancin del benestar de la nostra societat i d'un país com Espanya”.


“Atents, hi ha una alarma: Bildu va ensenyar ahir l'anegueta i es va aprovar redefinir l'estatus polític de Navarra, que és el començament de l'annexió de Navarra a Euskadi".


19:31- Respon Isidro Martínez, portaveu de Foro Asturias: "Necessitem un Govern a Espanya i en una Astúries en la seva decadència que ha de recuperar el temps perdut".


19:35- Respon Ana Oramas, portaveu de Coalició Canària: "Cal exigir que Canàries tingui un sistema just de finançament".


“És una bona escola el Grup Mixt. És diferent ser contrincant polític i enemic polític. És difícil treure coses avanci quan s'és jove i es té odi i rancor".


"Tenim una enorme responsabilitat de recuperar la confiança de la ciutadania. I hem de recuperar la dignitat d'aquesta Càmera”.


19:39- Respon Pedro Quevedo, portaveu de Nova Canàries: “Li hem dit que no estem en condicions de recolzar-li, però li hem dit que no podem fiar de vostè, perquè ha desoït les demandes de Canàries".


"Avui ha tornat a fer una volta de rosca, traient pit, i dient que d'aquí no em mou ningú. Per això direm no a la seva investidura".


19:45- Respon Rafael Hernando, portaveu del PP: "Avui anem a evitar tornar-li a dir-li als ciutadans que quan van a les urnes menyspreem els resultats. Rajoy serà president perquè traiem molts més escons que els altres".

"Gràcies a la tasca del Govern del PP en anys molt difícils vam donar la volta al país, en el qual avui afortunadament es parla de recuperació".


"Necessitem acords per donar solidesa al sistema de pensions, a una nova educació, per al finançament autonòmic, per mantenir la memòria de les víctimes del terrorisme”.


Ana Pastor també ha hagut de tallar-li el micròfon.


----------------------

El Congrés dels Diputats votarà aquest dissabte per quarta vegada la investidura de Mariano Rajoy, que gràcies a l'abstenció del PSOE podria convertir-se en el president del Govern elegit amb el menor nombre de vots en contra de la recent història democràtica.


Després de la infructuosa investidura d'agost, quan no va aconseguir ni en primera ni en segona volta els suports necessaris per mantenir-se a la Moncloa, Rajoy tornarà a tenir aquest dissabte una nova oportunitat per rebre l'aval de la cambra baixa per ser reelegit.


I ho farà després que aquest dijous, en la primera votació, no aconseguís el mínim de 176 vots (majoria absoluta) per ser investit president: va recollir 180 vots en contra (els del PSOE, Units Podem, ERC, PNB, l'antiga Convergència --ara PDECat--, Compromís, Bildu i Nova Canàries), i 170 en contra, el que sumen el PP, Ciutadans, CC, UPN i Fòrum, aliats electorals dels populars a Navarra i Astúries. El mateix resultat que l'agost passat.


MÉS VOTS A FAVOR QUE EN CONTRA


Així les coses, i segons la Constitució, si el candidat designat pel Cap de l'Estat no aconsegueix els suports necessaris en un primer intent, com és el cas, el Congrés convocarà una segona votació 48 hores després, és a dir, aquest dissabte a la tarda.


En aquest segon 'round', el debat s'iniciarà cap a les 18.30 hores, ja només necessitarà més vots a favor que en contra, el que presumiblement aconseguirà gràcies al suport de Ciutadans i Coalició Canària, UPN i Fòrum, més l'abstenció del PSOE.


La votació es farà per crida pública i els diputats hauran de retratar-se informant des del seu escó de si voten sí, no o abstenció a la candidatura del líder del PP. En aquest ocasió, aquest tràmit aixecarà més expectació del que és habitual a causa de la divisió que hi ha al PSOE sobre el sentit del vot de cadascun dels seus diputats.


El Comitè Federal del PSOE va optar per l'abstenció, si bé 13 diputats ja han avançat que trencaran la disciplina de vot del grup parlamentari rebutjant la investidura de Rajoy. Es tracta dels set diputats del PSC i alguns dels parlamentaris més fidels al diputat Pedro Sánchez, entre ells l'aragonesa Susana Sumelzo o el seu número dos per Madrid, Margarita Robles. També està per veure què farà l'exlíder socialista.


GONZÁLEZ OSTENTA ESE TÍTOL


En el cas que els 84 diputats socialistes optessin per abstenir-se, Rajoy es convertiria en el president que aconsegueix ser elegit amb menys vots en contra de la democràcia (96), però també si només els 13 diputats que avancen el seu 'no' a Rajoy es mantenen en la seva posició, ja que en aquest cas serien 109 els vots contraris al candidat popular.


Fins ara aquest 'títol' l'ostenta l'expresident socialista Felipe González, qui només va obtenir el rebuig de 116 diputats en la legislatura 1982-1986 després de la seva aclaparadora victòria de 1982 i la majoria absoluta més folgada (207 escons). Només podria mantenir-lo si fos més d'una vintena dels diputats socialistes que trenquessin la disciplina per votar en contra de Rajoy, la qual cosa sembla improbable.


Amb els 170 'sís', Rajoy ja té assegurat que no serà el president amb menys suport de la història recent, ja que aquest 'dubtós honor' el té el socialista José Luis Rodríguez Zapatero, que el 2008 va aconseguir ser reelegit amb només 168 vots a favor.


Aquest debat d'investidura és el sisè en el qual participa el líder del PP, tres d'ells com a primer partit de l'oposició (2004 i 2008 davant de José Luis Rodríguez Zapatero i el març d'aquest any a l'intent fallida de Pedro Sánchez), i tres com a aspirant a cap del Govern (2011, on ho va aconseguir gràcies a la seva majoria absoluta, l'agost passat, on no va obtenir la majoria necessària per ser investit i el d'aquest dimecres).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH