dissabte, 24 de octubre de 2020

Recorda que a la matinada d'aquest diumenge els rellotges es retarden una hora

|

Canvi hora hivern


Els rellotges s'endarreriran una hora a la matinada del diumenge 30 d'octubre ia les 03.00 hores tornaran a ser les 02.00 hores, posant fi a l'horari d'estiu i recuperant l'hora d'hivern.


El canvi, pel que aquest diumenge 30 d'octubre es dormirà 1 hora més, obeeix al compliment de la Directiva Europea del Canvi d'Hora que pretén afavorir l'estalvi energètic, segons informa l'IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia) .


El canvi d'hora i la tornada a l'horari d'hivern va començar a generalitzar-se, encara que de manera desigual, a partir de 1974, quan es va produir la primera crisi del petroli i alguns països van decidir avançar els rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i consumir així menys electricitat en il·luminació. s'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys.


No obstant això, després de l'aprovació de la Novena Directiva aprovada pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió, des de gener de 2001 el canvi s'aplica amb caràcter indefinit. En la normativa espanyola es va incorporar mitjançant el Reial decret 236/2002, d'1 de març. Així, el canvi d'hora es produeix l'últim diumenge de març (estiu) i l'últim d'octubre (hivern).


ESTALVI D'ENERGIA


D'acord a les estimacions de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi Energètic (IDAE), amb caràcter general el potencial d'estalvi en il·luminació podria suposar un 5 per cent, el que equivaldria a 300 milions d'euros d'estalvi segons els preus vigents.


D'aquesta quantitat, 90 milions correspondrien al potencial de les llars espanyoles, fet que suposa un estalvi de sis euros per llar; mentre que els altres 210 milions d'euros restants s'estalviarien als edificis del terciari i en la indústria.


El caràcter indefinit de l'aplicació del canvi d'hora es va adoptar per entendre que "el bon funcionament d'alguns sectors, no només el dels transports i les comunicacions, sinó també altres rams de la indústria, requereix una programació estable a llarg termini".


En concret, la data per a l'inici de l'hora d'estiu, i la seva finalització es produeixen l'últim diumenge del mes de març i l'últim d'octubre, respectivament. La vocació de permanència de la directiva permet que ciutadans i institucions públiques i privades de la UE coneguin amb anticipació les dates del canvi horari per planificar la seva activitat sense necessitat d'esperar a norma futura.


IMPACTES POSITIUS


Segons un estudi sobre l'abast i els efectes de la mesura realitzat per la Comissió Europea i presentat al Parlament el 1999, el canvi d'hora té impactes "positius" no només sobre l'estalvi sinó sobre altres sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat viària, les condicions de treball i les maneres de vida, la salut, el turisme o l'oci.


L'IDAE assenyala que per assolir el potencial estalvi haurà de realitzar-se un comportament "responsable" a la llar a l'hora de prescindir de la il·luminació artificial quan no és necessària, així com la utilització de tecnologies d'estalvi en il·luminació per aprofitament de la llum natural en edificis del terciari i en indústries.


Aquestes tecnologies àmpliament experimentades consisteixen en fotocèl·lules o sensors de llum que apaguen o regulen la il·luminació artificial en funció de la llum natural aportada a la zona, a través de finestres o lluernes, entre altres propostes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH