dijous, 3 de desembre de 2020

Uns 600.000 nens que tenen menys de cinc anys moren cada any per respirar aire molt tòxic

|

Unicef 5


Gairebé un de cada set nens al món, aproximadament uns 300 milions, viuen actualment en zones on l'aire és molt tòxic, és a dir on la contaminació exterior pot superar en més de sis vegades les directrius internacionals sobre la qualitat de l'aire, segons un informe publicat aquest dilluns per Unicef.


L'informe, titulat 'Netejar l'aire per als nens', demana als líders mundials, que es reuniran a la pròxima de la Conferència sobre el Clima (COP 22) al Marroc, una acció urgent que ajudi reduir aquesta situació.


"La contaminació de l'aire és un factor important que contribueix a la mort d'unes 600.000 nens menors de cinc anys cada any, i que amenaça la vida i el futurs de milions més cada dia", ha advertit el director executiu de l'Unicef, Anthony Lake.


Per primera vegada s'ha observat en imatges de satèl·lit que un gran nombre de nens estan exposats a la contaminació exterior posant en risc la seva salut. "Els contaminants no només perjudiquen pulmons en desenvolupament dels nens, a més poden travessar la barrera hematoencefàlica i provocar danys permanents en els seus cervells en desenvolupament, i, per tant, en el seu futur. Cap societat pot permetre el luxe d'ignorar la contaminació de l'aire", ha afegit.


El 2012, la contaminació de l'aire es va vincular amb 1 de cada 8 morts a nivell mundial, al voltant de 7 milions de persones; a més, 600.000 d'aquestes morts van ser en nens menors de 5 anys; i s'estima que gairebé un milió de nens moren de pneumònia cada any, més de la meitat dels quals estan directament relacionats a la contaminació de l'aire.


Les imatges per satèl·lit confirma que al voltant de 2 milions de nens viuen en zones on la contaminació de l'aire exterior, causada per factors com ara les emissions de vehicles, l'ús intensiu de combustibles fòssils, la pols i la crema de residus, supera mínima del aire normes de qualitat establertes per l'Organització Mundial de la Salut (10 mg/m3).


Àsia del Sud té el major nombre de nens que viuen en aquestes àrees, a 620 milions; el segueix Àfrica amb 520 milions de nens. La regió d'Àsia i el Pacífic compta amb 450 milions de nens que viuen en àrees que excedeixen els límits recomanats.


L'estudi també examina la pesada càrrega de la contaminació interior, causada per l'ús de combustibles com el carbó i la llenya per cuinar i per a calefacció, que afecta principalment als nens en zones rurals de països de baixos ingressos.


COM AFECTA LA SALUT DELS MÉS PETIT?


En conjunt, a l'aire lliure i la contaminació de l'aire interior estan directament vinculades a la pneumònia i altres malalties respiratòries que causen la mort a un de cada 10 menors de cinc anys, "de manera que la contaminació de l'aire és un dels principals perills per a la salut dels nens", afirmen.


L'informe d'Unicef destaca que els nens són més susceptibles que els adults a la contaminació de l'aire, que afecta els seus pulmons, el cervell i el seu sistema immunològic, ja que estan en desenvolupament, i als seus vies respiratòries. "Els nens petits respiren més ràpid que els adults, i prenen més aire en relació amb el seu pes corporal. els més desfavorits, que ja tendeixen a tenir pitjor salut i l'accés inadequat als serveis de salut, són els més vulnerables a les malalties causades per la contaminació de l'aire", afegeix.


UN PLA DE 4 MESURES


Unicef va a demanar als líders, que es reuneixen del 7 al 18 de novembre, que posin en marxa quatre mesures urgents en aquests països per protegir els nens de la contaminació de l'aire. "Protegim als nostres fills quan protegim la qualitat de nostre aire. Tots dos són fonamentals per al nostre futur", ha afirmat Lake.


La primera serà demanar el seu compromís per reduir la contaminació. "Tots els països han de treballar per complir amb les especificacions de qualitat de l'aire global de l'OMS per millorar la seguretat i el benestar dels nens. Per aconseguir això, els governs haurien d'adoptar tals mesures com reduir el consum de combustibles fòssils i la inversió en eficiència energètica i fonts d'energia renovables", afirma l'informe.


En segon lloc, augmentar l'accés dels nens a cura de la salut. Considera que invertir en la salut general dels nens --incloent les campanyes de vacunació i la millora del coneixement, gestió de la comunitat i atenció mèdica per pneumònia (una causa de mort de nens menors de cinc anys) - millorarà la seva capacitat de resistència a la contaminació de l'aire i la seva capacitat per recuperar-se de malalties i condicions relacionades amb ella.


En tercer lloc, es demanarà que es redueixi l'exposició dels nens a les fonts de contaminació com fàbriques. Així, sol·licitaran que no s'ubiquen en les rodalies de les escoles i parcs infantils. "Una millor gestió dels residus pot reduir la quantitat de residus que es crema dins les comunitats. Cuines més netes poden ajudar a millorar la qualitat de l'aire dins de les llars. La reducció de la contaminació de l'aire en general pot ajudar exposició de els nens menors", recorden.


Finalment, va demanar que es posin en marxa eines amb les de vigilar la contaminació de l'aire, ja que un millor seguiment s'ha demostrat que ajuda a nens, joves, famílies i comunitats per reduir la seva exposició a la contaminació de l'aire, estar més informats sobre les seves causes, i advocar per canvis que fan que l'aire més segur per respirar.


Unicef advoca per menors nivells de contaminació de l'aire, mentre que també treballa sobre el terreny per protegir els nens dels seus efectes. Per exemple, l'organització dóna suport al desenvolupament, la distribució i l'ús d'estufes més netes a Bangladesh, Zimbabwe i altres països; treballa en alguns països en programes per per reduir l'impacte de la contaminació de l'aire en la salut dels nens; i desenvolupa estratègies per augmentar l'accés dels nens a l'assistència sanitària de qualitat i per vacunar contra malalties com la pneumònia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH