dissabte, 15 de maig de 2021

Catalunya, Balears i Madrid, les comunitats més perjudicades pel sistema de finançament autonòmic

|

Dinero2 1


L'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) ha publicat la primera edició del Mapa del Finançament Autonòmic , un mapa infogràfic que mostra els efectes que ha tingut l'actual model de finançament autonòmic sobre cada comunitat des de la seva aplicació el 2009 i fins les últimes dades publicats, corresponents a 2014.


A través del seguiment dels tres passos de què consta el sistema - tributs cedits abans de l'anivellament, aplicació del mecanisme d'anivellament (fons de garantia de serveis públics fonamentals) i aplicació dels tres fons d'ajust (de suficiència global, competitivitat i cooperació) - l'eina plasma l'evolució dels recursos de què disposa cada comunitat autònoma per habitant a mesura que es van incorporant els diferents fons del sistema.


Segons els resultats de 2014, les tres comunitats que més recursos perden amb la incorporació dels diferents fons del model de finançament són la Comunitat de Madrid, Balears i Catalunya.


Així, amb els recursos tributaris, és a dir, els disponibles abans de la posada en funcionament del mecanisme d'anivellament i de la resta de fons del sistema, Madrid tindria 2.935 € disponibles per habitant procedents dels ingressos tributaris, perdent al final del procés, un 24,26% dels recursos per situar-se finalment en 2.223 € per ciutadà (ajustat).


El mateix passa a les Balears que passaria de tenir uns ingressos tributaris per habitant de 2.464 € a un total d'ingressos per habitant de 2.232 € (1 9,42% menys). Finalment, Catalunya passa de disposar d'uns tributs per habitant de 2.449 € a un total d'ingressos de 2.221 € un cop han actuat tots els fons del model (1 9,31% menys).De fet, les tres comunitats autònomes esmentades són, al costat de la Comunitat Valenciana, les úniques que comptant Inici amb més recursos per sobre de la mitjana (2.332 € per habitant), amb l'aplicació del sistema acaben tenint recursos per sota de la mitjana. Es tracta d'una situació que es repeteix per a Madrid i Catalunya des de 2012 i en la qual Balears i València es troben des de 2013.


CANTÀBRIA, LA RIOJA I EXTREMADURA A L'ALTRE COSTAT DE LA BALANÇA


A l'altre costat de la balança se situen Cantàbria, la Rioja i Extremadura, que són les comunitats que compten amb més recursos un cop aplicats els mecanismes d'anivellament i els fons d'ajust.


Amb una pujada del 23,40% dels recursos disponibles per habitant (de 2.308 € a 2.848 €), Cantàbria va ser el 2014 la comunitat autònoma que va comptar amb més recursos per habitant. Una situació que, de fet, es repeteix des de l'entrada en funcionament del sistema de finançament actual.


La Rioja, per la seva banda, compta amb 2.076 € per habitant, que al final del recorregut de finançament passen a ser 2.687 €, una pujada del 29,43%. Extremadura, per la seva banda, és la comunitat més beneficiada per l'aplicació de l'actual sistema de finançament autonòmic, amb una augment del 73,73%, passant dels 1.454 € per habitant disponibles amb els quals part als 2.526 € que acaba tenint gràcies a l'aplicació del mecanisme d'anivellament i dels fons d'ajust. Al costat de Castella-la Manxa, Galícia i Castella i Lleó, són les úniques comunitats que el 2014 van partir amb recursos per sota de la mitjana i es van situar per sobre al final del procés.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH