Endesa guanya més de 1.300 milions fins a setembre

|

Endesa2 3


Endesa va registrar un benefici net de 1.305 milions d'euros en els nou primers mesos d'aquest any, fet que suposa un increment del 8,2% respecte al mateix període de l'exercici anterior, segons ha informat aquest dimarts l'empresa.


No obstant això, aquestes guanys augmentarien en un 22,3% un cop eliminats els efectes extraordinaris, és a dir, aïllant l'efecte de l'operació d'intercanvi d'Emission Reduction Units (ERU) i Certified Emission Reductions (CER) realitzada el 2015, així com la contribució d'Enel Green Power Espanya (EGPE).


Els ingressos d'Endesa fins a setembre van ascendir a 14.107.000 d'euros, un 8,5% inferiors als d'un any abans, mentre que el resultat brut d'explotació (Ebitda) es va situar en 2.869 milions d'euros, un 4,3% més i un 10,8% superior sense extraordinaris.


Així mateix, el resultat net d'explotació (Ebit) va créixer un 4,4%, fins als 1.811 milions d'euros, i un 16,7% sense extraordinaris.


El conseller delegat, José Bogas, ha destacat la fortalesa i fiabilitat de la companyia, els resultats fins a setembre permeten anticipar que complirà amb els compromisos plantejats als inversors en el seu pla estratègic.


"Aquest resultat s'ha aconseguit gràcies a l'estratègia de gestió del negoci, que ha aconseguit un increment del 16% en el marge del negoci liberalitzat, a l'estabilitat del negoci regulat ia l'eficàcia dels plans de contenció de costos", ha afirmat.


Els resultats inclouen la integració total d'Enel Green Power Espanya (EGPE) des de la data d'adquisició del 60% restant d'aquesta companyia per part d'Endesa, operació que es va realitzar el 27 de juliol del 2016.


Endesa va arribar fins al setembre un marge brut de 4.338 milions d'euros, amb un increment del 3% gràcies a la resistència del marge d'Endesa en el negoci liberalitzat.


Així, la reducció de costos en la compra de matèries primeres i d'energia al mercat ha compensat els baixos preus i l'impacte negatiu, en comparació amb 2015, d'un import no recurrent de 184 milions d'euros generat en 2015 per l'operació de bescanvi de Emission Reduction Units (ERU) i Certified Emission Reductions (CER) per European Union Allowances (EUAs).


Aquest efecte no s'ha replicat en els nou primers mesos de 2016, el que ha donat lloc a un descens en els ingressos de 2016 en comparar els dos períodes.


Al seu torn, les despeses de personal, descomptant els efectes de la incorporació d'Enel Green Power Espanya i altres impactes derivats de les provisions per fer front a les obligacions dels expedients de regulació d'ocupació i els acords voluntaris de sortides en vigor, van descendir en 49 milions d'euros (-6,8%).


Cal destacar la sòlida generació de cash flow operatiu, que augmenta en 861 milions d'euros com a conseqüència, fonamentalment, de l'evolució del capital circulant, així com del menor pagament d'impost sobre societats, que s'ha reduït en 328 milions d'euros.


L'elèctrica ha subratllat que la "forta" generació de cash flow és la causa que el deute financer net d'Endesa hagi augmentat en només 641 milions d'euros respecte al tancament de 2015, tot i l'adquisició de EGPE i les seves filials per un valor de 1.207 milions d'euros, així com pel pagament del dividend amb càrrec al resultat de 2015 per un import de 1.086 milions d'euros.


En els nou primers mesos d'aquest exercici, la demanda elèctrica peninsular es va mantenir en línia amb la de l'any anterior, amb un augment del 0,1% (-0,1% un cop corregits els efectes de laboralitat i temperatura).


La producció elèctrica peninsular en règim ordinari d'Endesa va baixar com a conseqüència fonamentalment de l'elevada disponibilitat d'energia eòlica i hidràulica.


En els nou primers mesos d'aquest any, Endesa va aconseguir una quota de mercat del 35,2% en generació peninsular, del 43,9% al distribució i del 35,5% en vendes a clients del mercat liberalitzat.


El nombre de clients en el mercat liberalitzat era de 5.338.794 al tancament del període esmentat, amb un augment del 5% respecte del mateix període de l'any anterior.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH