dimecres, 20 de gener de 2021

El Suprem suspèn el cànon digital del PP perquè és un model "nul" i "inaplicable"

|

Suprem cànon


La decisió arriba tard, però ha arribat. Cinc mesos després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ho hagués tombat, el Tribunal Suprem ha declarat nul el Reial Decret que regula el procediment de pagament de la compensació equitativa per còpia privada amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat, conegut com 'cànon digital'.


Des 2012, el cànon digital per còpia privada es sufraga a Espanya amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat, per la qual cosa l'import es fixa anualment, "dins dels límits pressupostaris" establerts per a cada exercici.


En concret, l'Alt Tribunal estima parcialment el recurs interposat fa tres anys per tres entitats de gestió (Egeda, Dama i Vegap), que entenien que no havien de ser els pressupostos estatals els que financessin aquest cànon, sinó exclusivament els usuaris de la còpia privada .


LA JUSTÍCIA EUROPEA EL VA DECLARAR IL·LEGAL


Cànon digital nul

El Suprem atén la resolució del passat mes de juny del Tribunal de la UE que considerava il·legal el cànon al no garantir que el cost de la compensació equitativa només sigui sufragat, en darrer terme, pels usuaris de còpies privades. Per això, veu "inaplicables" els preceptes del Reial Decret i els declara nuls.


"Segons el parer d'aquesta Sala, el present assumpte gira fonamentalment al voltant d'un problema de dret de la Unió Europea", assenyala el tribunal, que tot i això matisa que introduir una mesura per evitar que les quantitats recaptades dels impostos acabin sufragant la compensació equitativa és "tasca difícil".


A més, considera a les entitats de gestió com a demandants "amb interès legítim" en aquest assumpte, malgrat les al·legacions de l'Advocat de l'Estat després de conèixer la decisió de Brussel·les.


AUC CELEBRA LA SENTÈNCIA QUE ANUL·LA UN CÀNON "INJUST"


L'Associació d'Usuaris de la Comunicació (AUC) ha celebrat la sentència del Tribunal Suprem.  L'associació considera que el problema del finançament de la còpia privada pels PGE no està només en què s'obligui a pagar a les persones jurídiques per una activitat, la reproducció de còpia privada, que en realitat tenen prohibida per llei.


Per AUC, el més "injust" és que s'obliga a pagar a persones que no només no fan còpies, sinó que "ni tan sols són usuaris dels equips, dispositius i suports que ho permeten, detrayéndose a més dels impostos quantitats de haurien de dedicar- amb millor fortuna a garantir serveis bàsics, especialment per als col·lectius més desfavorits ".


L'entitat va intentar personar-se en el recurs contra el Reial decret llei de 2011 pel qual el govern va eliminar el cànon digital i va establir el finançament a través dels PGE, però l'advocacia de l'Estat va apel·lar a la seva "falta de legitimació" en tractar-se d' un cas que no afectava "només als consumidors", sinó al conjunt de la ciutadania.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH