dimecres, 14 de abril de 2021

La malaltia pulmonar obstructiva crònica és la quarta causa de mort a nivell mundial

|

pulmons


Entre el 30 i el 40 per cent dels pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) desconeix que patir-la, tot i que és la quarta causa de mort a nivell mundial i s'espera que en uns anys representi la tercera, segons ha informat a Europa Press el pneumòleg i membre de l'Àrea de EPOC de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), Eduardo Márquez.


Es tracta d'una patologia respiratòria que es caracteritza per una limitació crònica del flux aeri produïda pel fum del tabac, que presenta una sèrie de canvis patològics en el pulmó i que s'associa amb l'aparició d'altres malalties com, per exemple, les patologies cardiovasculars, càncer de pulmó o osteoporosi.


"A Espanya és una malaltia per a fumadors ja que quatre de cada deu la desenvolupen. Així mateix, i encara que tradicionalment ha afectat més homes que a dones, amb la incorporació d'elles a l'hàbit tabàquic estem veient un augment de casos de EPOC entre la població femenina", ha argumentat el doctor amb motiu de la celebració, el proper dimecres 16 de novembre, del Dia Mundial de la malaltia.


No obstant això, i malgrat aquesta elevada prevalença i mortalitat, gairebé la meitat dels pacients desconeix patir-causa, entre altres motius, al fet que hi ha una "falta de coneixement" sobre què és la malaltia, ja que només un 17 per cent dels espanyols la identifica, i, a més, falta formació entre els professionals sanitaris per diagnosticar-la.


En aquest sentit, el doctor Márquez ha avisat que a Espanya no s'estan fent prou espirometries, la principal prova diagnòstica per detectar l'EPOC, i les que s'estan realitzant no es fan amb la "qualitat suficient". "Per diagnosticar la patologia es necessita fer una espirometria, una prova fàcil però que requereix d'un aparells i de saber-la interpretar, el que no sempre s'aconsegueix", ha postil·lat.


Per això, l'expert de SEPAR ha subratllat la importància de millorar la formació entre els metges d'Atenció Primària, així com de desenvolupar nous mètodes de detecció de la EPOC "més fàcils" d'usar per a aquests professionals i, fins i tot, per als farmacèutics.


SÍMPTOMES I TRACTAMENTS DE LA MPOC


Els principals símptomes de la EPOC són la tos, que pot ser variable i intermitent; expectoració, sol ser mucoide; i dispnea, complicació que més condiciona la qualitat de vida dels pacients.


"Els pacients solen veure limitades les seves activitats diàries perquè es redueix de forma important la seva capacitat d'esforç. A més, la malaltia cursa amb aguditzacions, el que empitjora també la qualitat de vida", ha subratllat Márquez.


Davant d'això, la principal mesura per disminuir els símptomes és l'abandonament del tabac. I és que, segons ha assegurat el doctor, s'ha demostrat que quan els pacients amb EPOC deixen de fumar augmenten la seva esperança de vida, normalitzen la seva pressió arterial i milloren la capacitat pulmonar i circulació sanguínia.


Ara bé, encara que l'estat del pacient millora un cop s'apaga la cigarreta, cal que segueixi un tractament, el qual està basat en les condicions de salut en el qual es trobi. Per exemple, si el malalt pateix dispnea se li sol administrar broncodilatadors, però si té aguditzacions o bronquitis la teràpia sol consistir en antiinflamatoris i corticoides inhalats.


"Hem vist que no tots els pacients es comporten igual i que, per tant, no podem tractar a tots de la mateixa forma. Hi ha diferents grups de pacients i en base a les seves característiques hi ha uns tractaments o uns altres", ha recalcat el doctor.


Finalment, Márquez ha informat que estan apareixent treballs de biologia molecular i anticossos monoclonals que podrien servir per personalitzar els tractaments. "Estem intentant que els vestits que fabriquem per als diferents tipus, es puguin apuntalar per a cada pacient", ha tancat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH