dimarts, 1 de desembre de 2020

La diabetis va camí de ser una de les epidèmies del segle XXI

|

diabetis 1


Un 9% de les persones amb diabetis tipus 2 ateses als ambulatoris catalans té algun grau de retinopatia diabètica, segons ha informat aquest dilluns la Conselleria de Salut de la Generalitat en un comunicat amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis.


La retinopatia diabètica és una complicació freqüent de la diabetis, que afecta la retina i que en alguns casos pot resultar en una pèrdua greu de visió, que en no generar moltes molèsties és important que els pacients segueixin revisions oftalmològiques periòdiques, segons Salut.


Entre els factors de risc principals per a l'aparició de la retinopatia destaca la durada de la malaltia, el mal control de la diabetis i de la pressió arterial.


Sota el lema 'Ull amb la diabetis', el Dia Mundial de la Diabetis vol augmentar la conscienciació sobre la seva creixent prevalença, sobre la importància dels estils de vida saludables i l'autocura en la prevenció i el tractament, reduint l'aparició de futures complicacions .


Aquesta edició vol promoure la detecció precoç i el tractament a temps de l'afectació visual per evitar la pèrdua de visió, ja que als països industrialitzats la diabetis és la causa més important de ceguesa, de malaltia cardiovascular, insuficiència renal i amputacions.


EPIDÈMIA DEL SEGLE XXI


La diabetis mellitus és un problema creixent de salut pública en el món; l'Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que constituirà una de les epidèmies del segle XXI per prevalença de factors de risc, com l'obesitat i el sedentarisme, l'augment de l'esperança de vida i la reducció de la mortalitat.


A Catalunya, hi ha unes 600.000 persones amb diabetis, segons l'Enquesta de Salut de Catalunya (Esca) del 2015, la diabetis afecta el 8,4% de la població de 15 anys i més -8,8% homes i 8% dones- , i augmenta en els dos sexes, passant de 1,6% en el grup 15-44 anys al 20,5% en la població de més de 65 anys.


Salut ha destacat el gradient social de la malaltia, ja que les persones amb un nivell d'estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte a la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH