dimarts, 7 de desembre de 2021

La nova app del 112 identificarà les trucades de les víctimes de violència masclista

|

App


La Conselleria d'Interior de la Generalitat i Telefónica han posat en marxa una aplicació mòbil per a potencials víctimes de violència masclista que permetrà als operadors del telèfon d'emergència 112 identificar-les quan diuen sabent abans de despenjar que és un possible cas de violència masclista, a més de oferir consells i avisar familiars de la víctima si aquesta així ho decideix.


El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat que es tracta d'una versió de l'app 'My112' "pionera a l'Estat, innovadora i amb la finalitat específica de donar més protecció a les víctimes de violència masclista", activant amb més urgència als cossos d'emergència quan aquesta els digui, a través d'una base de dades específica de potencials víctimes.


Actualment a Catalunya els grups d'atenció a la víctima dels Mossos d'Esquadra fan el seguiment de 14.442 expedients de víctimes de violència contra les dones, i, segons les dades fins al 31 d'octubre, s'han presentat 36 denúncies al dia per violència de gènere i domèstica; 14 d'elles, per lesions lleus, greus i temptatives d'homicidi.


DES DE 2017


Aquesta app, que és una versió de l'existent app amb geolocalització 'My112', es podrà instal·lar mitjançant un codi facilitat pels Mossos d'Esquadra a les víctimes i estarà disponible a partir del primer trimestre del 2017 per al col·lectiu amb més risc, unes 500 dones, i s'anirà ampliant a la resta de víctimes de violència masclista i domèstica.


Aquest projecte és fruit de la col·laboració del telèfon 112 amb Telefónica, que ha desenvolupat l'aplicació, i ha comptat amb la contribució de la Direcció General de la Policia i la Direcció General d'Administració de Seguretat, i segons Jané permet que davant un possible cas de violència masclista, "sense parlar, es pugui actuar".


Amb la nova eina, les dades de contacte de les víctimes estaran integrats a la base de dades del 112 perquè quan la víctima truqui s'activi un avís que es pugui traslladar immediatament als Mossos.


A més, aquesta aplicació permetrà, si la víctima vol, que es puguin enviar missatges automàtics d'alerta fins a sis dels seus contactes telefònics en cas de trucada d'emergència. Així mateix, l'aplicació pot ser utilitzada amb discreció ja que compta amb un botó de sortida que permet sortir completament i no deixa rastre de la utilització.


El director de l'112, Frederic Adam, ha destacat que és "un instrument de prevenció i defensa d'un col·lectiu vulnerable per aquesta xacra social" i ha considerat que l'existència d'aquest tipus de violència demostra que la societat encara no és prou madura ni lliure .


DADES POLICIALS


Segons dades dels Mossos, fins al 31 d'octubre s'han instruït un 1% de denúncies menys que l'any anterior, de les quals el 39% són per agressions lleus o greus o temptatives d'homicidi i un 43% per violència psicològica, amenaces , coaccions i vexacions.


El nombre de víctimes de violència de gènere és de 11.711, un 2,8% menys que l'any anterior, si bé els fets relacionats amb menors augmenten un 7%, passant de 632 víctimes l'any passat a 675 aquest any.


Aquest any s'han detingut 4.237 persones per violència masclista, dels quals el 0,6% són menors, i d'aquest col·lectiu s'ha constatat un augment del 20% respecte a 2015, passant de 20 detencions a 24.


En total, els grups d'atenció a la víctima de Mossos segueixen 14.442 expedients de violència de gènere, domèstica, abusos, agressions sexuals, mutilacions genitals, matrimonis forçats, delictes d'odi i discriminació i tràfic d'éssers humans.


VÍCTIMES A CATALUNYA


Cap de les cinc víctimes per violència de gènere aquest 2016 a Catalunya es trobava entre les més de 10.000 dones que havien presentat denúncies per maltractament. Pel que la policia no tenia constància i, per tant, no podia prevenir la seva mort. De les cinc víctimes, tres d'elles convivien amb els seus agressors. Pel que fa als autors, dos han estat detinguts i dos s'han suïcidat.


La policia informa que, amb aquesta nova aplicació, totes les dones en situació de risc podran estar més segures, i tenir més opcions de prevenir qualsevol esdeveniment. Per això, la importància de denunciar qualsevol cas de maltractament.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH