dimecres, 20 de gener de 2021

Un nou fàrmac disminueix la possibilitat de contagi del VIH per transmissió sexual

|

vih 1


Investigadors del grup d'Infeccions respiratòries de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han avaluat la velocitat a la qual un nou fàrmac antiretroviral, Dolutegravir, és capaç de reduir la càrrega viral del VIH en semen.


Els resultats de la investigació, liderada pel Dr. Daniel Podzmczer, s'han publicat a la revista Journal of Infectious Diseases, i posa de manifest la capacitat potencial d'aquests nous tractaments per disminuir les possibilitat de transmissió del virus per via sexual.


Aquest descobriment és un gran avanç ja que en el 2015, més de 2 milions de persones es van infectar amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH), sent les vies de transmissió sexual el principal canal de contagi.


REDUEIXEN RÀPIDAMENT LA CÀRREGA VIRAL EN SANG


Actualment, els tractaments són capaços de disminuir la càrrega viral en sang però als 6-9 mesos de començar el tractament. Tot i així, s'estima que entre un 5 i un 25% de pacients mantenen nivells detectables de virus en semen passat aquest temps.


"Per això, en el cas de les parelles serodiscordants, en què només un dels membres és portador del virus, a més de l'ús del preservatiu es recomana que la persona seronegativa també prengui fàrmacs antiretrovirals de forma profilàctica mentre disminueix la càrrega viral de la seva parella tant en sang com en reservoris ", comenta el Dr. Podzamczer.


No obstant això, amb aquests nous medicaments, coneguts com a inhibidors de la integrasa, s'actua molt més ràpid. "En aquest estudi ens hem centrat en avaluar la velocitat de caiguda de la càrrega viral en pacients que reben aquests nous tractaments, concretament Dolutegravir", explica el Dr. Arkaitz Imaz, primer autor del treball.


Idibell

"Hem observat els nivells de virus en sang i semen abans de començar el tractament, als 3 dies, als 7, als 14, al cap d'un mes, als tres mesos, i als sis mesos. Sabem que la caiguda de la càrrega viral és molt ràpida en els primers dies / setmanes, més lenta després i finalment s'estabilitza. Adaptant un model matemàtic-estadístic complex a les nostres dades ia les característiques dels nostres pacients hem aconseguit obtenir un model de cinètica de caiguda de la càrrega viral específic per a cada un dels compartiments, sang i semen, amb aquesta pauta de tractament ", apunten els investigadors.


Els investigadors van observar que la velocitat de caiguda de la càrrega viral durant els primers dies és significativament més gran en sang que en semen, i s'iguala a la segona fase de caiguda. No obstant això, tot i la diferència de velocitats, la càrrega viral es fa indetectable més ràpid en semen que en sang a causa que els valors de base són molt superiors en el cas de la sang, és a dir, hi ha molts més virus a eliminar.


PRIMERA LÍNIA DE TRACTAMENT


Els inhibidors de la integrasa es recomanen a totes les guies clíniques com a primera línia de tractament a dia d'avui. "El nostre estudi reforça aquesta decisió, especialment tenint en compte el panorama actual pel que fa a transmissió del VIH es refereix. Si reduïm el temps de caiguda de la càrrega viral de forma més ràpida disminuïm de forma evident la possibilitat de transmissió, especialment en col·lectius de risc" argumenta el Dr. Imaz.


En l'editorial que la revista Journal of Infectious Diseases dedica a l'article, s'apunta la necessitat de replicar aquest estudi amb altres de nous fàrmacs actualment en desenvolupament, concretament els antiretrovirals de llarga durada, per avaluar el potencial d'aquestes noves teràpies pel que fa a la seva activitat aquest reservori viral.


El treball ha estat realitzat en col·laboració el Dr. Jordi Niubó, membre també del grup d'Infeccions respiratòries i en l'hoste immunodeprimit de l'IDIBELL i amb amb els grups de recerca de la Dra. Angela D Kashuba, de l'UNC Center for AIDS Research (Universitat de North Carolina) i el Dr. Javier Martínez-Picat, de l'Institut de Recerca de la SIDA IrsiCaixa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH