dissabte, 27 de novembre de 2021

Talgo se situa com a guanyador "virtual" de l'macrocontracte de l'alta velocitat

|

Talgo AVE gener


Tot sembla indicar que la companyia Talgo s'ha alçat com a vencedora del macrocontracte de la Anta Velocitat convocat per Renfe.


Talgo ha presentat la millor oferta tècnica, encara que no la millor oferta econòmica, que ha estat a càrrec de CAF. Una oferta que per als tècnics és inusualment baixa. Pel camí han quedat altres empreses estrangeres com Alstom, Siemnes i Bombardier.


Talgo ja ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors que seria el "virtual guanyador" d'aquest macroconcurs després de la lectura de les valoracions de Renfe. I això ha fet que les seves accions s'hagin disparat un 15%.


TREN DE MOLT ALTA VELOCITAT


Talgo haurà aconseguit la primera comanda del 'Avril', el model de tren de "molt Alta Velocitat" desenvolupat per la companyia, i ho hauria fet més a Espanya, en cas que es confirmi que la companyia ha resultat seleccionada per subministrar la nova generació de trens AVE de Renfe.


La companyia que presideix Carlos Palacio ha invertit 50 milions d'euros i vuit anys a desenvolupar aquest tren, segons ha informat quan el passat mes de juliol va completar la certificació del model, que va quedar així llest per a la seva comercialització.


Segons Talgo, el 'Avril' pot circular a una velocitat màxima sostinguda de 363 quilòmetres per hora (fins a 350 quilòmetres per hora en cas de comptar amb rodament desplaçable, és a dir, capaç de circular per vies AVE i vies convencionals, que són més amples ), i transportar fins a un màxim de 600 viatgers.


Talgo

Per a això, el tren és el que compta amb el cotxe més ample del mercat europeu i, gràcies a això, té la possibilitat d'articular una filera de tres seients i una altra de dos, en comptes de les tradicionals dues fileres de dos seients que presenten els actuals trens AVE.


A més, el fabricant assegura que es tracta de l'AVE que presenta la millor relació entre el seu pes i la seva potència, i el de menor consum energètic i, per tant, el que menys CO2 emet.


Talgo destaca així mateix la seva accessibilitat, atès que es tracta d'un vehicle de pis baix en tota la longitud del tren, el que, segons l'empresa, garanteix també una millor mobilitat pel seu interior.


OFERTA DE TALGO


En l'oferta presentada a Renfe, amb la qual s'ha convertit en "virtual" adjudicatari de la comanda de subministrament de trenta nous AVE a l'operadora, Talgo ofereix un tren de 521 places, per sobre del mínim de 400 places que demanava la companyia ferroviària .


En la seva proposta principal, Talgo s'estima en 337.120.000 l'import que suposarà a Renfe el subministrament dels quinze primers AVE de la comanda, i en 448 milions el seu posterior manteniment durant trenta anys. D'aquesta manera, l'import total seria de 786.970.000, el que llança un cost per plaça i quilòmetre recorregut de 137.768 euros.


Talgo ofereix cinc anys de garantia per als seus trens i demana un augment de l'1% anual en els costos de manteniment, segons les dades de les ofertes llegits en un acte públic aquest dimarts.


MENTRE FABRICA L'AVE A LA MECA


L'històric fabricant de trens hauria si el també històric demanat de trens AVE cinc anys després que a finals de 2011 s'alcés amb el subministrament de la trentena de AVEs que circularan per l'AVE La Meca-Medina en formar part del consorci d'empreses espanyoles que construeix aquest corredor.


En virtut de l'estratègia d'internacionalització que va emprendre el 2007, Talgo actualment assoleix l'exterior la major part dels seus ingressos. En concret, subministra i manté trens en set països (Portugal, França, Suïssa, Itàlia, Estats Units, Kazakhstan i Uzbekistan, a més de a Espanya i Aràbia) i equips ferroviaris a altres 32.


La companyia, que va sortir a borsa el maig de 2014, aconsegueix la primera comanda amb el 'Avril' mentre acaba de presentar el model de tren amb el qual pretén entrar també en el mercat dels trens de Rodalies i Regionals.


DUES EMPRESES ESPANYOLES EN LLIÇA


El macrocontracte de l'Alta Velocitat de Renfe se'l disputaven dues empreses espanyoles: Talgo i CAF.


Aquest concurs, la major compra de trens de la història de Renfe, consisteix en l'adquisició de fins a 30 trens d'alta velocitat i el seu posterior manteniment durant tres dècades, amb un import no superior a 2.640 milions d'euros.


Talgo ha presentat la millor oferta tècnica, mentre que CAF ha ofert amb la millor proposta econòmica. Després d'obrir en el matí d'aquest dimarts les ofertes, Renfe repassarà les dades per determinar l'adjudicatari final del contracte.


L'anomenat 'contracte ferroviari del segle', pel qual també van competir Siemens i Alstom, suposa la fabricació i subministrament a Renfe de quinze nous trens AVE i una comanda addicional de quinze trens més que l'operadora anirà sol·licitant per lots de cinc unitats en funció de les seves necessitats. A més, inclou el posterior manteniment dels vehicles.


LA MAJOR COMPRA DE LA HISTÒRIA DE RENFE


Es tracta de la major compra de trens de la història de Renfe, segons ha destacat la directora general de la companyia abans de l'inici de l'acte, una adquisició amb la qual Renfe pretén dotar-se d'una flota necessària per atendre l'augment de la demanda de viatgers prevista en els propers anys.


"Amb aquest concurs públic no només hem volgut fer-nos amb un bon tren, sinó també amb el millor tren en termes d'eficiència i cost", ha subratllat la directiva.


TALGO ES DISPARA MÉS UN 9% I CAF PUJA UN 0,63%


Les accions de Talgo s'han disparat fins a un 12%, mentre que les de CAF s'anota una tímida pujada de prop del 0,70%, després d'haver quedat finalistes per disputar-se el 'macrocontracte' de l'AVE de Renfe.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH