dimarts, 21 de gener de 2020

Un informe assenyala irregularitats en contractacions municipals de Castelldefels el 2013

|

Ppcas

Manuel Reyes, exalcalde de Viladecans


La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha publicat aquest dimecres un informe en què assenyala irregularitats de l'Ajuntament de Castelldefels (Barcelona) en diversos procediments de contractació en 2013, quan l'alcalde era Manuel Reyes (PP).


El consistori ha presentat al·legacions per justificar totes les deficiències que assenyala la Sindicatura, però l'ens no ha modificat el seu informe perquè entén que les al·legacions només confirmen la situació o perquè no comparteix el contingut.


En primer lloc, la sindicatura assenyala que l'Ajuntament va gastar en gas i electricitat 1,19 milions d'euros sense passar pel procediment de contractació corresponent que es fixa en el Text refós de la Llei de Contractes del Sector Públic.


També recull que va encarregar a una empresa municipal actuacions per valor de 3,15 milions mitjançant un encàrrec de gestió, quan hauria d'haver licitat aquests serveis mitjançant un procediment de contractació.


A més, assegura que l'Ajuntament va contractar el lloguer, muntatge i desmuntatge de l'enllumenat de Nadal per 37.462 euros amb la modalitat de contracte menor, quan per la quantia s'hauria d'haver licitat mitjançant el procediment previst per la Llei de Contractes.


L'ens fiscalitzador assenyala que el 2013 el consistori va adquirir 72 ordinadors al mateix proveïdor per 58.335 euros ia través de quatre contractes, el que la Sindicatura considera "un fraccionament indegut" ja que s'incompleix de nou la mateixa llei.


També assenyala que l'Ajuntament presta el servei de recollida de residus municipals amb un contracte vençut, ja que el que va fer per valor de 84 milions ho va tipificar incorrectament de 'administratiu especial' quan havia de ser de 'serveis'.


SERVEI D'ESTACIONAMENT


La Sindicatura assenyala a l'Ajuntament per modificar l'ordenança fiscal sobre l'estacionament a la via pública una setmana després de formalitzar el contracte per l'explotació d'aquest servei, "desvirtuant completament els paràmetres de la licitació".


Aquesta modificació va obligar al consistori a restablir un equilibri econòmic del contracte, el que li va suposar deixar de cobrar el cànon del primer any i part del segon per un import de 800.000 euros, destaca l'ens.


Finalment, alerta que es van rebutjar ofertes per al servei de neteja dels edificis municipals malgrat que oferien descomptes superiors al 20 per cent i sense concedir "la pertinent audiència prèvia al licitador".


AL·LEGACIONS


El consistori aporta documentació per justificar totes les seves decisions i, per exemple, sobre els 1,19 milions en despesa energètica al·lega que la situació ja està "regularitzada" d'acord amb el que estableix l'Associació Catalana de Municipis.


Es justifica també el contracte anul·lat dels 84 milions pel servei de recollida de residus municipals, al·legant que es va tipificar el contracte com 'administratiu especial' per eliminar una problemàtica anterior i "dins el marc legal".


Així mateix, s'al·lega que el contracte que es va fraccionar en quatre parts es va fer perquè les compres es van dur a terme des de departaments diferents sense "coordinació" dins el mateix Ajuntament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH