dimarts, 7 de desembre de 2021

Quan es parla del pacient quirúrgic, la seguretat abans de res

|

Fotoponentes


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que al món, cada any, desenes de milions de pacients pateixen lesions discapacitants o moren com a conseqüència de pràctiques mèdiques o d'atenció insegura.


Per aquesta raó, la seguretat dels pacients implica factors interns, legislatius i de governança; per tant, transcendeix a una qüestió exclusivament assistencial.


Despeses mèdiques i d'hospitalització, infeccions nosocomials, pèrdua d'ingressos i discapacitat, entre d'altres, són algunes de les càrregues derivades d'una atenció insegura.


despeses que en alguns països poden representar un cost de fins a 29.000 milions de dòlars (27.000 milions d'euros per any).


La manca de seguretat del pacient és un problema mundial de salut pública que afecta els països amb independència del seu del nivell de desenvolupament.


"DE LA MODA A LA CULTURA"


La Fundació Quirónsalud ha organitzat conjuntament amb el Servei d'Anestesiologia de Centre Mèdic Teknon-Grup Quirónsalud la segona jornada "De la moda a la cultura a la seguretat del pacient quirúrgic", amb la col·laboració de la companyia biofarmacèutica MSD i l'aval de la Societat catalana d'Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor (SCARD).


L'objectiu d'aquesta activitat ha estat abordar el repte de la seguretat del pacient, intentant unir els diferents punts de vista i experiències de tots els assistents, a més de crear i establir iniciatives i accions de millora de la seguretat del pacient en aquests àmbits.


En aquest sentit, s'han exposat i compartit protocols, guies, programes i 'best practices' que s'estan duent a terme i que podrien implementar-se en qualsevol hospital per incrementar la seguretat i qualitat assistencial dels pacients que s'han de sotmetre a cirurgia.


La jornada ha congregat 45 hospitals --del Grup Quirónsalud i hospitals públics i privats de tot Espanya-- i una audiència multidisciplinar amb representació d'anestesiòlegs, cirurgia, infermeria i departaments de qualitat i gerents hospitalaris que sumen més de 150 persones.


El programa científic ha comptat amb Jesús María Casal, cap de Servei de la Subdirecció de Cohesió i Seguretat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, així com amb destacats ponents de l'Hospital Miguel Servet, l'Hospital Vall d'Hebron i Germans Trias i Pujol.


COMPROMÍS AMB LA SEGURETAT


Leticia Moral, directora general d'Assistència, Qualitat i Innovació de Quirónsalud, ha destacat el paper de Centre Mèdic Teknon en el lideratge del model de qualitat de la companyia, centrat en l'experiència i en la seguretat del pacient.


El compromís de Teknon amb la qualitat assistencial l'ha fet mereixedor de la cinquena acreditació de la seva qualitat assistencial per part de la Joint Commission International, l'agència amb més prestigi en el món que acredita la qualitat en el sector sanitari.


En particular, Moral ha assenyalat que "el Servei d'Anestèsia de Teknon és líder en la política de seguretat del pacient i en innovació" i ha subratllat que "en Quirónsalud treballem perquè els nostres 43 hospitals siguin excel·lents, i portin la seguretat del pacient en el seu ADN ".


El Dr. Josep Rodiera, cap del Servei d'Anestesiologia de Centre Mèdic Teknon, ha explicat com aquestes jornades van sorgir precisament per l'especial implicació que l'equip d'anestesiologia té en tot el procés perioperatori del pacient, des de la prehabilitación quirúrgica fins a les cures en el postoperatori immediat, passant pel mateix procés quirúrgic.


"Els objectius que perseguim", ha explicat, "són que, i d'aquí el títol de la Jornada, la seguretat del pacient passi a ser una cultura que impregni a tots els professionals que envolten el pacient i que la confiança entre professionals garanteixi els millors resultats, tot això emmarcat en la filosofia de la innovació, la qualitat i la millora contínua ".


LA SEGURETAT DEL PACIENT


Per la seva banda, Juan Vera, director executiu de la Unitat d'Hospitals de MSD a Espanya, ha explicat que "en un entorn cada vegada més complex, amb un alt volum d'activitat i l'aparició de noves tècniques quirúrgiques, és de vital importància facilitar als professionals sanitaris guies, recursos i solucions que permetin seguir avançant en l'eficiència quirúrgica sense comprometre la seguretat del pacient.


Per això MSD segueix compromesa amb facilitar no només medicaments sinó també solucions en salut, així com de donar suport a iniciatives com aquesta que permeten la trobada de tots els agents involucrats en la qualitat, eficiència i seguretat quirúrgica ".


Un exemple d'aquestes iniciatives és el cas del Consens Aquil·les (Anestèsia quirúrgica per Aconseguir Eficiència i Seguretat), el primer consens entre cirurgians i anestesiòlegs en pro de la seguretat i qualitat del pacient.


Es tracta d'un projecte que té com a objectiu unir punts de vista i crear protocols consensuats entre totes dues especialitats, per a millorar l'eficàcia, seguretat i eficiència dels procediments quirúrgics. Compta amb el suport de la Societat Espanyola d'Anestèsia i Reanimació (SEDAR) i l'Associació Espanyola de Cirurgians (AEC) i la col·laboració de MSD.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH