La Seguretat Social catalana és la més deficitària de tota Espanya

|

iaio


La Seguretat Social ha publicat el desglossament autonòmic dels seus ingressos i despeses per a l'últim exercici finalitzat, 2015. Les xifres, recopilades per Convivència Cívica Catalana, revelen que la comunitat més deficitària d'Espanya per a la Seguretat Social el 2015 ha estat Catalunya, amb 3.193 milions d'euros de dèficit. És a dir, les cotitzacions socials pagades pels afiliats catalans han estat insuficients per pagar les pensions sufragades.


La Seguretat Social catalana és des de fa anys significativament deficitària principalment per 3 motius. Primer, pel r atio fonamental per a la sostenibilitat del sistema, és a dir, la relació entre afiliacions i pensions, és a Catalunya de 1.98, sent la mitjana 2.06.


En segon lloc, per la pensió mitjana que paga l'Estat als pensionistes catalans és més elevada, un 4%, que a la resta de pensionistes espanyols. I en darrer lloc, pel nombre de pensionistes a Catalunya és substancialment superior al corresponent a la seva població. A Catalunya resideix només el 15.9% de la població espanyola, però, però, es cobren el 17.9% de totes les pensions que paga l'Estat.


Des Convivència Cívica Catalana considera que "les pensions patirien una disminució del 15% si fossin només sufragades amb les cotitzacions dels afiliats catalans i sense aportacions de la Seguretat Social estatal. Això significaria que la pensió mitjana baixaria a 144 euros mensuals, passant dels 929 euros actuals a 785 ".


LA SITUACIÓ OPOSADA


La Comunitat de Madrid ha estat el 2015 l'autonomia espanyola amb un major saldo positiu, de manera que els ingressos via cotitzacions dels madrilenys han superat a les despeses en pensions a Madrid en 1.671 milions d'euros. En nombres positius, després de la Comunitat de Madrid, figuren Balears (339 milions) i Canàries (333 milions).


En una situació similiar a la Seguretat Social catalana es troben altres comunitats, també en números vermells, com Andalusia (2.929.000) i Galícia (2.387.000).Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH