dimarts, 20 de octubre de 2020

L'Audiència de Barcelona sanciona a l'ICS pel retard d'un diagnòstic de càncer de còlon

|

ICS


L'Audiència de Barcelona ha estimat parcialment un recurs i ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) a una indemnització de 25.000 euros per un retard diagnòstic del càncer de còlon d'una pacient de 81 anys, amb resultat de mort, ha informat El defensor del Pacient.


La decisió de l'Audiència, revoca una sentència del Jutjat de Primera Instància 7 de Barcelona, que va desestimar íntegrament la demanda de la família que considerava que la mort es va deure "no tant al procés neoplàsic sinó a la desatenció diagnòstica que va ocasionar la progressió de la malaltia ".


Després desestimar el jutjat la sentència, va presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Barcelona pledejant responsabilitat patrimonial per l'atenció mèdica prestada entre juny de 2011 i abril de 2012 a la pacient per "retard en el diagnòstic de la neoplàsia de recte i que va motivar la mort ".


SEGUIMENT MÈDIC


La pacient, amb antecedents d'hemorroides, restrenyiment crònic i malaltia diverticular, va acudir el 21 de juny de 2011 al CAP afligida de malestar abdominal i anal i dolor anal punxant a la deposició, es va constatar la presència d'una hemorroides externa i es va prescriure banys de seient i tractament local simptomàtic.


La pacient va tornar el 21 de juliol per episodis de rectorràgia i es va demanar anàlisi de sang i també colonoscòpia, prova que va ser programada per a abril de 2012, i el 5 de setembre va tornar al CAP perquè va manifestar que li feia mal "tot".


L'anàlisi de sang va demostrar un nivell d'hemoglobina mica inferior, i el 25 d'octubre va requerir atenció domiciliària, en què van detectar "una zona indurada i dolorosa de més de 2 centímetres de diàmetre" i va ser derivada al servei de cirurgia general i aparell digestiu .


L'especialista va qualificar la zona com paquet hemorroïdal no complicat, i el 13 de novembre la pacient va acudir a Urgències de la Vall d'Hebron per "dolor incapacitant", al qual va tornar a acudir el 16 de febrer, que va remetre a control pel CAP i la colonoscòpia programada.


El 15 de març va ser evacuada pel servei d'atenció domiciliària a la Vall d'Hebron per dispnea i febre, on es va prescriure paracetamol, i després de sengles visites a domicili el 30 de març i 10 d'abril es va traslladar a urgències, on les anàlisis van mostrar una anèmia normocítica normocrómica.


Es va diagnosticar neoplàsia de recte amb múltiples metàstasis hepàtiques, la més gran de 10 x 9,9 centímetres, quedant ingressada, descartant el comitè meédico tractament de quimioteràpia per la "extensió de la malaltia", i la pacient va morir el 13 de maig en un centre d'atenció sociosanitària.


En la sentència de l'Audiència de Barcelona es considera que "no té cap justificació" la programació a nou mesos vista de la colonoscòpia per la dificultat per realitzar l'exploració, i de mantenir la data pesis als continus requeriments d'assistència de la pacient.


La sentència assenyala que no és possible afirmar amb una seguretat absoluta que, d'haver-se detectat el tumor davant els primers símptomes, hagués estat possible la seva extirpació ni que el seu tractament hagués portat a la curació, però que la manca de detecció "privar de qualsevol possibilitat de curació (...) o en el pitjor dels casos, d'una millor qualitat de vida durant gairebé deu mesos ".


Davant la "deficiència assistencial constatada", el jutge ha condemnat a Zurich Assegurances, amb la qual està assegurada l'ICS, a la indemnització de 25.000 euros en una sentència davant la qual es pot interposar recurs davant del Tribunal Suprem o el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH