dimarts, 7 de juliol de 2020

Foment continuarà apostant de "manera decidida" per les carreteres de Catalunya

|


Carreteras


El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha assegurat que el Govern continuarà apostant de manera "ferma i decidida" per la millora i el desenvolupament de la Xarxa de Carreteres de l'Estat a Catalunya, alhora que ha assenyalat que les infraestructures d'aquesta Comunitat són una prioritat per al Govern.


En aquest sentit, ha recordat que des del 2012 s'han destinat en els pressupostos del Ministeri de Foment a prop de 11.200 milions d'euros a Catalunya.


Actuacions realitzades a Catalunya durant una interpel·lació a la cambra alta, el titular de Foment ha enumerat algunes de les actuacions que el Ministeri ha realitzat a la xarxa viària catalana.


Així, ha al·ludit a la posada en servei de 67 km de noves autovies, 80 km d'ampliacions de capacitat mitjançant carrils addicionals en carreteres existents, 18 km de noves carreteres convencionals i la posada en servei o remodelació de 5 enllaços.


Al costat d'això, s'han licitat actuacions per més de 500 milions d'euros, entre les quals destaca l'Accés Sud Viari al Port de Barcelona o l'Enllaç de Vidreres a l'A-2 a Girona.


De la Serna ha destacat que el Ministeri continuarà amb aquest important impuls en les xarxes de transport a Catalunya i, en particular, en la seva xarxa de carreteres. En aquest sentit, ha detallat algunes de les principals actuacions que s'estan abordant actualment i que tindran el seu ple desenvolupament en la present Legislatura.


A Tarragona, es van reprendre les obres de l'autovia A-27 en el tram Valls-Montblanc, tal com va anunciar el ministre la passada setmana en aquesta mateixa Cambra. Les obres, comptaran amb dotació pressupostària suficient per a garantir la continuïtat dels treballs fins a la seva finalització i posada en servei.


Entorn de la carretera N-340 al seu pas per la província de Tarragona, Foment treballa de forma coordinada amb la Generalitat de Catalunya per posar en marxa i planificar mesures per garantir que la circulació en el citat corredor es realitzi en tot moment en condicions de màxima seguretat, fluïdesa i comoditat per a tots els usuaris.


A la província de Girona, el Ministeri de Foment està impulsant un pla de reforma integral del corredor de la N-II amb l'objectiu de millorar la seguretat viària i la capacitat d'aquesta carretera.


A la província de Lleida, el Ministeri està executant les obres de l'autovia A-14 en el tram entre Lleida i Roselló p er import de 55 milions d'euros, que juntament amb el tram Roselló-Almenar posat en servei al maig de 2012, constituirà una alternativa més ràpida i enfront de la circulació per l'antiga N-230.


També, a l'autovia A-14 s'està redactant el projecte constructiu de l'últim tram les obres queden pendents d'inici a la província de Lleida, entre Almenar i el límit provincial amb Osca (Alfarràs). Un cop finalitzada la redacció del projecte, està previst poder licitar les obres el 2017.


Així mateix, es treballa en la manera d'abordar la continuació de l'autovia A-27 des de Montblanc fins a Lleida, amb la solució més eficient possible, així com en el desenvolupament d'actuacions de millora de la seguretat viària a la carretera N-240.


Per la seva banda, a la província de Barcelona s'estan impulsant infraestructures fonamentals per a la millora de la mobilitat de la ciutat, algunes de les quals estaven pràcticament paralitzades al començament de 2012.


En aquest sentit, actualment es troben en execució les obres de la Variant de Vallirana a la N-340, per un import de 167,4 M € i les obres del tram Olesa-Viladecavals a la B-40.


També es troben en execució les obres del nou accés viari Sud al Port de Barcelona, per un import de 117,85 M €, iniciades a finals de 2014; el Enllaç entre l'autovia del Baix Llobregat i l'autopista AP-7 a Castellbisbal (72,7 M €; 1 km), que van ser represes a l'agost de 2013, després de ser paralitzades el 2010, com a conseqüència dels ajustos pressupostaris. I l'autovia de connexió entre la Ronda Litoral i l'autopista C-32 a Barcelona (50,18 M €; 2,0 km).


Addicionalment, al juny de 2016 es va licitar l'estudi informatiu per tancar l'autovia B-40 en el tram entre Terrassa i Granollers, per al qual el Ministeri intentarà trobar un traçat consensuat amb els agents interessats, a un cost raonable en el context econòmic actual i que sigui viable mediambientalment.


NOU ACORD EN RODALIES


Serna

A la sessió de control del Congrés, el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, ha advocat perquè el Govern central i la Generalitat treballin "junts" per arribar a un acord al voltant d'un nou pla de la xarxa de Rodalies de Barcelona: "Parem un millor servei entre tots de forma coordinada", ha afirmat.


De la Serna s'ha pronunciat així en resposta al diputat Ferran Bel, de l'PDECat, l'antiga Convergència, que ha sol·licitat el traspàs de competències del servei de Rodalies a la Generalitat.


Des del Govern central, han rebutjat aquest traspàs, apostant per abordar els problemes del servei de Rodalies i allegant que la solució ve de la mà de "més dotacions" que donin "eficiència" al servei.


De fet, el ministre De la Serna ha incidit que el Govern preveu "continuar amb l'impuls" a la inversions en infraestructures a Catalunya, comunitat en la qual Foment ha invertit des de l'any 2012 un total de 11.200 milions d'euros, segons ha dit.


És més, ha precisat que el 2015 el Ministeri va destinar a infraestructures relacionades amb mitjans de transports a Catalunya un total de 522 milions, i la inversió estatal a Catalunya en total va ser de "més de 1.600 milions d'euros".


"Tres vegades més que la Generalitat", ha sentenciat, per després afegir que "més del 40% de la inversió del país es fa a Rodalies a Catalunya".


Però el diputat independentista ha retret a l'Executiu central "la falta de compromís" amb les infraestructures ferroviàries catalanes, al mateix temps que ha assegurat que només s'ha executat un 10% dels 4.000 milions d'euros d'inversions "necessàries" acordades.


"No ens diguin que van a fer el mateix, això genera indignació", ha declarat, denunciant que la situació de la xarxa de Rodalies és "caòtica".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH