dimecres, 20 de gener de 2021

Una tècnica pionera maximitza l'arribada del fàrmac en els tumors intraabdominals

|

Pipiac


L'hospital El Pilar del grup Quirónsalud de Barcelona és el primer centre espanyol que aplica la quimioteràpia intraperitoneal amb aerosols pressuritzats o PIPAC (de l'anglès p ressurized i ntra p eritoneal a erosol c hemotherapy), una tècnica experimental pionera que s'utilitza per tractar pacients de carcinomatosi peritoneal no operable. La quimioteràpia intraperitoneal pressuritzada és capaç de reduir la massa tumoral convertint els tumors irresecables (que no es poden extreure mitjançant cirurgia) en ressecables.


L'equip de metges del Pilar, dirigit pel Dr. Juan José Torrent i el Dr. François Quenet, dins d'una unitat de cirurgia oncològica, ha liderat l'aterratge d'aquesta tècnica al nostre país i ja s'han dut a terme els primers tractaments amb PIPAC en pacients afectats de carcinomatosi peritoneal.


La carcinomatosi peritoneal (PC) és un tipus de presentació càncer que afecta la cavitat peritoneal i que pot aparèixer com tumor primari o com a resultat de la metàstasi de càncers digestius, urinaris i ginecològics sembrant el peritoneu, per proximitat de teixits, de nòduls cancerosos . L'efecte de la quimioteràpia aplicada de manera sistèmica (intravenosa) en aquests pacients és limitat a causa de l'extensa superfície i la poca vascularització de l'àrea afectada. A més, eventualment els tumors peritoneals recurrents es tornen resistents als quimioteràpics administrats sistèmicament.


Una de les alternatives a la via d'administració sistèmica és la quimioteràpia intraperitoneal (IPC), que consisteix en la injecció líquida de fàrmacs quimioteràpics (com la combinació de doxorubicina i cisplatí) dins de l'espai intraperitoneal (intraabdominal) i que permet combatre directament els nòduls malignes escampats per la cavitat. Una altra opció de tractament similar a l'IPC és la HIPEC (de l'anglès H yperthermic I ntra pe ritoneal C hemotherapy), que consisteix en l'administració de quimioteràpics dins de la cavitat intraperitoneal a altes temperatures en acabar la cirurgia amb l'objectiu de millorar els nivells d'absorció i reduir els efectes secundaris.


No obstant això, aquestes alternatives de tractament també presenten limitacions a causa de les complicacions i molèsties que produeixen en els pacients. En aquest escenari de necessitat evident de noves metodologies és on emergeix la quimioteràpia intraperitoneal amb aerosols pressuritzats (PIPAC).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH