dilluns, 23 de setembre de 2019

Josep Oliu veu "probable" noves fusions bancàries tot i la "poca voluntat" d'Espanya

|

OLIU


El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha advertit que hi ha "poca voluntat" a Espanya per emprendre fusions davant la nova ronda de concentracions que s'acosta per la debilitat del negoci, més encara en un context prolongat de baixos tipus d'interès i davant d'una feble demanda de préstecs.


Tot i això, veu "probable" noves integracions, perquè hi ha sinergies que poden justificar aquest procés per la necessitat de generar resultats "per la via dels costos", segons assenyala en una entrevista a la revista 'Valors', editada per KMPG.


Fonts pròximes al consell de Banc Popular han informat a Europa Press que l'accionista mexicà Antonio de la Vall va intentar infructuosament en el passat forjar aliances amb vista a fusionar el banc amb altres entitats (el Sabadell entre elles), actuant en contra del criteri de la direcció del Popular.


Està per veure si el relleu d'Ángel Ron per Emilio Saracho, que es materialitzarà després de la junta d'accionistes que l'entitat celebrarà en el primer trimestre de l'any, reactiva els contactes per explorar eventuals fusions i es fa un pas més enllà de les " converses de cafè "que admetia Ron al juny d'aquest any.


El president del Sabadell descarta "de moment" operacions transfrontereres perquè "no hi ha cap sinergia que les justifiqui". "No hi ha cap en perspectiva perquè ni el mercat ho demana ni hi ha uns estalvis que les justifiquin", aprofundeix.


Oliu repassa el "mix de tres pressions" a què està sotmesa la banca en l'actualitat: la regulació, els tipus d'interès negatius i la irrupció de l'era digital. Referent a això, avisa que una regulació "massa dura i restrictiva" pot tenir un impacte negatiu en la concessió de crèdit i en l'economia real.


URGE UN MARC REGULATORI "MÉS ESTABLE"


"Que la reforma reguladora no hagi finalitzat dificulta l'activitat bancària, ja que les entitats estan tenint dificultats en la presa de decisions d'assignació de capital a línies de negoci i els inversors penalitzen aquesta incertesa regulatòria en els mercats", explica Oliu, per després urgir un marc regulador "més estable".


A més, advoca perquè els bancs comptin amb un marge de maniobra "suficient" per marcar els seus propis objectius de capital i liquiditat, en funció de les seves exigències i del model de negoci que desenvolupin.


Davant la política ultralaxa del BCE, el president del Sabadell també avisa que els baixos tipus d'interès poden acabar repercutint de manera "negativa" en l'evolució dels préstecs i la seva normalització.


PRESSIÓ A LA BAIXA DELS BENEFICIS DELS BANCS


Per Oliu, el baix preu oficial del diner s'està traduint en unes reduïdes expectatives de rendibilitat per al sector bancari i en una "pressió" a la baixa sobre els seus beneficis. Els bancs espanyols i europeus cotitzen en nivells mínims en borsa precisament davant aquests dubtes dels inversors.


En aquest sentit, recorda que la demanda de crèdit, afavorida per la reactivació econòmica, creix "menys del que voldria" per la falta de confiança derivada de la incertesa en la geopolítica internacional, l'economia europea i en la política espanyola.


"Aquests factors incideixen sens dubte en la presa de decisions d'inversió", subratlla. De cara a mitjà termini, el president del Sabadell confia que el banc sigui "més gran, fort i rendible", amb una posició diversificada en altres països.


El banc català té el 70% dels seus actius a Espanya i té presència al Regne Unit, Estats Units i Mèxic. "Ens permetran augmentar la diversificació del risc i desenvolupar plenament la nostra internacionalització", conclou.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH