Unió es va presentar a les eleccions de 2015 amb 6 euros en els seus comptes

|Unio 4


El Tribunal de Comptes, en el seu informe de fiscalització sobre les eleccions generals del 20 de desembre de 2015, ha constatat la fallida d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), el soci democristià de CiU que en aquella cita es va presentar per primera vegada per separat : acabar la campanya havent gairebé 350.000 euros als seus proveïdors i en el seu compte bancari hi havia poc més de sis euros.


Aquests problemes de liquiditat també figuraven, encara que de menor calat, en els comptes d'Unitat Popular, la coalició que llavors va liderar Esquerra Unida; en l'aliança de Compromís i Podem per a la Comunitat Valenciana, i en la coalició En Marea de Anova, Podem i EU-IU.


ES INCOMPLIX LA LLEI


En l'informe del Tribunal de Comptes, que acaba d'enviar al Parlament, s'indica que el partit democristià català encapçalat per Josep Antoni Duran i Lleida seguia havent aquest any 347.363 euros als seus proveïdors de la campanya electoral de desembre, però en el compte que va obrir per a aquests comicis només tenia 6,26 euros.


La institució subratlla que, en no existir disponibilitat de fons en el compte que s'ha d'utilitzar per totes les despeses de campanya, Unió haurà de recórrer a altres (les reservades per sufragar l'activitat ordinària de la formació) o haurà de buscar nous recursos, i en qualsevol dels dos casos s'estarà produint un incompliment de la llei, que prohibeix usar els saldos comptables ordinaris per sufragar despeses de campanya.


La situació financera d'Unió és encara més greu en la mesura que havia demanat un avançament de les subvencions de 259.247,15 euros i va declarar una despesa de 395.392,54 euros per enviaments de propaganda electoral, però com no va aconseguir cap escó es va quedar sense opció a rebre subvencions (ni per 'mailing' ni per vot), ia sobre no està acreditat que tornés aquest avançament que va sol·licitar.


Així les coses, en les eleccions del 26 de juny Unió Democràtica va decidir no tornar a presentar llistes i el seu candidat de desembre, l'exportaveu de CiU Josep Antoni Duran i Lleida, va optar per retirar-se de la política. La formació democristiana va emprendre llavors un procés de concurs de creditors.


En el cas d'Unitat Popular, el deute amb proveïdors és menor, ja que són 5.984,26 euros, però no consta diners en el compte electoral pel que el Tribunal de Comptes també adverteix que es produirà un incompliment de la llei ja que caldrà treure fons dels comptes reservades per al funcionament ordinari d'IU i els seus socis d'aquella cita.


UN MILIÓ PER 'MAILING' QUE NO ES VA PODER SUBVENCIONAR


I a part hi ha els 1,26 milions que IU va gastar en el 'mailing' d'aquelles eleccions i que, en no aconseguir grup parlamentari propi, no poden ser subvencionats. La coalició IU havia demanat d'avançament 2.120.000 d'euros, però només va obtenir dos escons, Alberto Garzón i Sol Sánchez, que van anar al Grup Mixt.


Pel que fa a la coalició "És el Moment" que fa un any va unir a la Comunitat Valenciana a Podem i Compromís, llavors encara sense IU, el Tribunal de Comptes també adverteix que el seu saldo de tresoreria en el compte de campanya, poc més de 1.250 euros, eren insuficients per afrontar les despeses pendents de pagament, que xifra en 364.483,94 euros, i que van haver de ser abonats fora de termini ia través d'un compte diferent, el que incompleix la legislació vigent.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH