Catalunya està per sobre de la mitjana europea en les tres matèries de l'informe PISA

|

Estudiantes2


Catalunya s'ha situat per primera vegada per sobre de la mitjana espanyola, europea i de l'OCDE en les competències educatives bàsiques de tipus científic, comprensió lectora i matemàtiques, a la llum dels resultats de l'Informe Pisa 2015, fetes públiques aquest dimarts.


Ho han explicat la consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Rui z, i el president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu, Joan Mateu, que han detallat que en la competència científica s'han assolit 504 punts (+12 punts respecte a 2012 ); en comprensió lectora, 500 (-1 punt) i en matemàtiques, 500 (+7 punts).


A la mitja espanyola la competència científica arriba als 493 punts, la comprensió lectora 496, i la competència matemàtica els 486, mentre que a la Unió Europea (UE) és de 495, 494 i 493, respectivament, i en l'OCDE de 493, 493 i 490, respectivament.


Tots dos han destacat el creixement en 12 punts -dels 492 de 2012 als 504 de 2015- en l'àrea científica, que aquest any ha rebut el doble d'atenció per part dels impulsors de l'estudi, ja que si a la resta de proves els exàmens han durat tres hores, en el de ciències han durat sis.


Ruiz ha atribuït l'augment exponencial en la competència científica, que no s'ha produït en una altra comunitat espanyola, al "model d'ensenyament basat en competències i resolució de situacions complexes i no en models estàndards".


Mateu ha explicat que per primera vegada les proves trianuals es van fer per ordinador i es van introduir problemes de simulació, en la línia de pràctiques implementades a les escoles catalanes.


"Portugal i Catalunya serien els dos espais educatius en què més ha crescut la competència científica en l'àmbit de l'OCDE i del món", ha subratllat Mateu, que ha constatat una baixada en la majoria de territoris.


D'aquesta manera, Catalunya se situa en la línia de països com Suècia, Alemanya, Polònia, Àustria, Bèlgica, Irlanda, Estats Units, Regne Unit, Noruega, Dinamarca, Suïssa, França, Austràlia, Països Baixos i Polònia.


Segons la consellera, els resultats confirmen la "bona orientació" de la transformació educativa iniciada els últims anys en el marc de la Llei d'Educació, i ha reafirmat el compromís de seguir en aquesta direcció.


1.769 ALUMNES CATALANS


Un total de 1.769 alumnes catalans de 52 centres han participat en l'Informe Pisa de 2015, en què per primera vegada totes les comunitats autònomes participen amb mostres suficients per poder ser comparades amb la resta de participants.


Catalunya participa de forma mostral diferenciada en aquest informe des de 2003, han explicat els responsables de la Generalitat, que han dit que l'estudi aporta dades del sistema educatiu en general, i no dels centres ni dels alumnes.


CONJUNT D'ESPANYA


El rendiment dels alumnes espanyols de 15 anys millora vuit punts en Lectura fins als 496 punts en l'informe del Programa per a l'Avaluació Integral d'Alumnes de 2015 (PISA, per les sigles en anglès) respecte a l'anterior (2012), situant-se per primera vegada per sobre de la mitjana dels països de l'OCDE (493 punts) i de la Unió Europea (494 punts).


Espanya també puja dos punts en Matemàtiques (486), tot i que continua per sota de la mitjana de l'OCDE (490) i de la Unió Europea (493). En Ciències (493) baixa tres punts, quedant-se al mateix nivell que la mitjana de l'OCDE i lleugerament per sota de la UE (495). Cal assenyalar que la mitjana dels països de l'OCDE en aquesta edició ha caigut en totes les àrees: vuit punts en Ciències, dos a Lectura i quatre en Matemàtiques.
Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH