dimarts, 20 de octubre de 2020

Cas Innova: Els contractes de l'Hospital de Reus van incomplir la llei

|


jutge innova

El jutge el cas Innova ha aixecat el secret de sumari sobre un document elaborat per un perit de l'Estat que reafirma que l'Hospital de Reus i les seves empreses havien de regir per la normativa pública i no pel dret mercantil.


La base de l'argumentació del perit de l'Estat és la mateixa que ha sustentat el magistrat del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus, Diego Álvarez de Juan, des dels seus inicis i en els diferents actuacions fetes públiques sobre el cas Innova .


Les conclusions d'aquest informe pericial coincideixen amb els dos informes anteriors realitzats per la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) que també va sol·licitar el jutge del cas Innova.


En tots ells queda clar que els diners que manejava el grup d'empreses municipal de Reus havia de considerar-se totalment públic en contra del que afirmen les defenses que el cas ha de dirimir pel dret mercantil, en ser Innova una societat mercantil (societat limitada en la seva cas) i no pel dret administratiu.


L'Hospital va incomplir la Llei de contractació de l'any 1995


L'informe jurídic pericial fa llum sobre l'entramat sanitari municipal i se centra en el règim de contractació de l'Hospital de Reus, concloent que l'Hospital va incomplir la llei de contractació des de 1995 per no aplicar els principis de publicitat i concurrència que marca la Llei de Contractes del Sector Públic.


I ho va incomplir perquè en aquesta data va entrar en vigor la Llei 13/1995 de Contractes de les Administracions Públiques. Una normativa que va canviar les regles de joc sobre les quals se sustentava l'operativa de l'Hospital Sant Joan (SAM) propietat primer de l'Ajuntament de Reus i que després va passar a Innova.


En els seus inicis la SAM Hospital de Reus "estava subjecta a la normativa mercantil" canviant a la via del sector públic amb l'entrada en vigor de la Llei 13/1995. I per aquesta com a societat pública havia de regir per la normativa pública, i no la mercantil, a l'hora de contractar obres, béns o serveis, i que l'Hospital de Reus és una societat 100%, propietat de l'Ajuntament de Reus.


L'informe, retrocedeix a la data de constitució de la SAM, el 16 d'octubre de 1986, i l'emmarca dins el Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d'abril, aprovat, per tant, només uns mesos abans. Aquest descrivia el terme 'Entitats Locals' i establia que "quan un servei o activitat municipal es gestioni directament en forma d'empresa privada haurà d'adoptar una de les formes de societat mercantil de responsabilitat limitada".


Tampoc apareix "en la documentació examinada, ni l'escriptura pública d'adquisició per Innova SL de la propietat 100% del capital social de l'Hospital SJR SMA, ni cap altre document que acrediti aquesta compra". En ell també apareix reflectit que en el moment de la creació de la SAM, la seva capital social va ser de 825 milions de pessetes (4,95 milions d'euros), aportats íntegrament per l'Ajuntament de Reus.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH