diumenge, 20 de juny de 2021

Inditex va eludir el pagament de gairebé 600 milions d'euros en impostos a través d'enginyeria fiscal

|

Inditex impostos cat


El disseny d'una enginyeria fiscal "agressiva" hauria servit perquè el grup tèxtil Inditex eludís el pagament de prop de 600 milions d'euros en impostos entre 2011 i 2014. Així ho ha anunciat aquest dijous el grup dels Verds a l'Eurocambra.


Un entramat empresarial i fiscal amb presència a Holanda, Luxemburg i Irlanda que Inditex ha fet servir i pel qual "s'ha estalviat almenys 585 milions d'euros en impostos en els últims cinc anys (2011-2014) utilitzant tècniques d'elusió d'impost de societats agressives ", conclou el grup dels Verds en l'informe 'Tax Shopping: una exploració Zara s Tax Avoidance Business'.


La investigació dels Verds estima que el desviament del pagament de regalies a Països Baixos pel grup espanyol li ha costat a Espanya 218 milions en ingressos fiscals no recaptats, 25 milions a Alemanya, 57 milions a Itàlia, 76 milions a França, així com 20 milions a Grècia, mentre que el Regne Unit ha perdut 22 milions de lliures esterlines, 18 milions a Bèlgica i 6 milions d'Àustria.


Segons l'informe, Inditex ha pagat regalies a una filial holandesa on només pagava el 15% d'impostos, malgrat que aquesta filial va obtenir 3.700 milions d'euros en ingressos entre 2011 i 2014 i un ingrés net de 1.700 milions i amb prou feines donava feina a 203 empleats en 2014.


En el cas d'Irlanda, el grup ecològic de l'Eurocambra acusa Inditex d'utilitzar filials irlandeses fonamentalment dedicades a activitats financeres com préstecs i assegurances i una filial de comerç electrònic, que a penes paguen un 12,5% de l'impost de societats o un tipus del zero per cent pels guanys de capital, malgrat les seves "enormes" beneficis al país.


Estudiada ESTRUCTURA EMPRESARIAL


Segons sosté l'informe, l'estructura d'Inditex està feta de manera que les parts de l'empresa que donen més beneficis estan registrades en països amb menys pressió fiscal. L'empresa concentra el pagament de royalties de les seves botigues a una filial situada a Holanda --creada el 1995-que aprofita 1 avantatjosa fiscalitat de 15%.


D'altra banda, les seves vendes en línia a nivell mundial, les seves operacions financeres i assegurances es registren a Irlanda, on els beneficis es graven a tipus d'interès que van des del 0% al 12,5. Com a guinda, una filial a Friburg (Suïssa) s'encarrega de la compra de productes fabricats a baix cost en països com Marroc, Turquia o Bangla Desh, segons l'informe.


INDITEX ASSEGURA TENIR UNA POLÍTICA DE "MÀXIMA RESPONSABILITAT FISCAL"


Inditex va pagar a Espanya 2.200 milions d'euros per l'impost de societats entre 2011 i 2015, el que representa més del 2% del total de recaptació per aquest concepte, segons ha informat la companyia arran de la presentació de l'informe.


En aquest període, la companyia gallega, que ha assegurat tenir una política de "màxima responsabilitat fiscal" en tots els mercats en què opera, ha contribuït a l'impost de societats dels països en els quals es troba amb més de 4.400 milions d'euros .


Inditex ha afirmat que compleix "escrupolosament" amb la normativa fiscal dels 93 mercats en els quals està present. La taxa fiscal del grup entre 2011 i 2015 s'ha situat entre el 22% i el 24% com a conseqüència de nivells d'imposició molt diferenciats en les diferents jurisdiccions en què desenvolupa la seva activitat.


Alguns exemples són Espanya amb el 25%, Regne Unit amb el 20%, Alemanya amb el 28%, Romania amb el 16%, Rússia amb el 20%, Irlanda amb el 12,5%, Polònia amb el 19%, la Xina amb el 25%, França amb el 33,33%, Grècia amb el 29%, Itàlia amb el 27%, Àustria amb el 25% i Turquia amb el 20%.


Així mateix, la firma gallega ha subratllat que les operacions entre societats del Grup són auditades amb regularitat per les autoritats fiscals de cada un d'aquests països.


Inditex és un grup verticalment integrat que intervé en totes les fases de la cadena de valor de la indústria tèxtil (disseny, fabricació, distribució i venda).


En la mesura que aquestes fases de la cadena de valor tenen lloc en diversos països i cada un d'aquests països té la seva pròpia legislació, la companyia compta amb més de 400 societats que realitzen operacions entre elles i que són valorades a preus de mercat de conformitat amb la legislació fiscal vigent en cada país i amb les Directrius de l'OCDE en la matèria de preus de transferència.


PREMISES EQUIVOCADES I conclusions errònies


Segons assenyala l'informe, Inditex s'ha estalviat 585 milions d'euros usant "una política agressiva d'elusió fiscal a través d'Holanda, Irlanda i Suïssa". En aquest sentit, la companyia creu que l'informe parteix de premisses equivocades que el condueixen a conclusions errònies.


"L'informe s'equivoca greument a l'assegurar que, per exemple, l'Estat espanyol ha deixat d'ingressar en concepte de drets de propietat industrial 218 milions, perquè les entitats espanyoles no paguen pels drets de propietat industrial, sinó que reben beneficis de la seva explotació ", ha explicat Inditex.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH